avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters83807

Activitate ContSters83807

Răspuns la discuția pensionarea
Persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000. Aceste persoane, conform art.16 din Legea nr.3/1977, au beneficiat de un bonus la vechimea in munca, asa cum s-a aratat deja, de:

6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca,
3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa a II a de munca.

Acest bonus a fost definit de O.U.G. nr. 100/2008 ca fiind “spor acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau II de munca.”
Acest spor la vechime a fost luat in considerare:

la calculul vechimii necesare deschiderii dreptului la pensie, anterior datei de 01.04.2001;

la calculul vechimii totale in munca utilizate la stabilirea pensiilor anterior datei de 01.04.2001;

la calculul stagiului complet de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie, ulterior datei de 01.04.2001;

la reducerea varstelor de pensionare, atat anterior cat si ulterior datei de 01.04.2001.

in procesul de recalculare a pensiilor, conform O.U.G nr.4/2005 aprobata prin Legea nr.78/2005;
Răspuns la discuția pensie femei
Se poate pensiona la limita de varsta dupa anul 2011 luna Februarie la varsta standard de pensionare de 59 ani daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 13 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 28 ani.

Răspuns la discuția salarizare in invatamant
Cu alte cuvinte Legea - cadru nr. 330/2009 inca nu poate fi pusa in aplicare.
Răspuns la discuția salarizare in invatamant
Studiati OUG nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar.

art.4
(1) Incepand cu luna ianuarie 2010, intregul personal din sectorul bugetar incadrat in autoritatile si institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (1) si (3) din Legea-cadru nr. 330/2009 va fi reincadrat corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute la 31 decembrie 2009.
Răspuns la discuția pensionare
Sa poate pensiona la limita de virsta dupa anul 2026 luna Ianuarie la virsta standard de pensionare de 63 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 35 an

Se poate pensiona anticipatat dupa anul 2023 luna Ianuarie la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 45 ani.*

Se poate pensiona anticipatat partial dupa anul 2023 luna Ianuarie la virsta de 60 ani** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*

Răspuns la discuția Polita de asigurare a locuintei!
Asigurarea casei se face in urma unui credit de nevoi personale cu garantie imobiliara. Casa este construita pana in anul 1940, fapt pentru care mi s-au solicitat documente privind expertiza tehnica sau un document de unde rezulta ca a fost consolidata / renovata.

Aceste documente justificative de unde le pot solicita?
Pentru a putea asigura cladirile ce au fost construite intre anii 1920 - 1940 este nevoie de documente privind expertiza tehnica sau documente de unde rezulta ca au fost consolidate / renovate.

De unde pot solicita aceste documente?
Gradatia la incadrare se calculeaza astfel:
3-5ani - gradatia I
5-10 ani - gradatia II
10-15 ani - gradatia III
15-20 ani - gradatia IV
20-25 ani - gradatia V
peste 25 ani gradatia VI.
Dupa incadrare gradatia se acorda din 3 in 3 ani.

Prin urmare, gradatia dv la incadrare a fost acordata corect.
Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2015 luna Iulie la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 45 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2015 luna Iulie la virsta de 60 ani** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*

* Vista standard de pensionare poate fi redusa conform prevederilor legii 19/2000 in urmatoarele conditii:
Lucrul in conditii deosebite;
Lucrul in conditii speciale;
Lucrul in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;

** Cuantumul pensiei se reduce corespunzator cu numarul de luni pana la varsta de pensionare si cu numarul de ani ce lipsesc pana la depasirea cu 10 ani a stagiului complet de cotizare.

CODUL FAMILIEI
DREPTURILE SI OBLIGATIILE PERSONALE ALE SOTILOR

Art. 27. - La încheierea cãsãtoriei, viitorii soti vor declara, în fata delegatului de stare civilã7, numele pe care s-au învoit sã-l poarte în cãsãtorie.
Sotii pot sã-si pãstreze numele lor dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.

7. Numai cãsãtoria încheiatã în fata delegatului de stare civilã dã nastere drepturilor si obligatiilor de soti prevãzute în prezentul decret.

Art. 28. - Sotii sunt obligati sã poarte în timpul cãsãtoriei numele comun declarat. Dacã sotii s-au învoit sã poarte în timpul cãsãtoriei un nume comun si l-au declarat la încheierea cãsãtoriei potrivit dispozitiilor Art. 27 din codul de fatã, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativã, decât cu consimtãmântul celuilalt sot.

Inscrierea schimbarii numelui de familie si / sau al prenumelui pe cale administrativa



Cererea de schimbare a numelui si / sau a prenumelui pe cale administrativa se depune la primaria locului de domiciliu al solicitantului.
Pentru copii minori sub 18 ani cererea o va depune unul din parinti .
Cererea de schimbare de nume si / sau prenume se aproba numai in baza unui motiv temeinic .


Solicitantul trebuie sa depuna :
- cartea de identitate valabila ;
- Certificatele de stare civila (nastere , casatorie si de nastere ale copiilor minori ) in original si cate o xerocopie ;
- Monitorul oficial al romaniei in care apare anuntul privind schimbarea de nume solicitata .

Schimbarea numelui de familie dobandit prin casatorie , ca urmare a unei decizii administrative , nu are efect asupra numelui de familie din actul de nastere .
Dupa aparitia in monitorul oficial a anuntului privind schimbarea de nume sau prenume . La acelasi birou se depune dosarul ce cuprinde documentatia ( specifica fiecarui caz in parte) ce se va inainta oficial directiei generale de evidenta informatizata a persoanei din cadrul ministerului de interne spre solutionare .
Dupa primirea aprobarii scrise se vor face mentiunile in actele de stare civila si se vor elibera certificatele corespunzatoare .