avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Activitate Petrus1731

Activitate Petrus1731


Am castigat procesul impotriva unei sanctiuni de circulatie, mi s-a admis cererea si s-a anulat procesul verbal de contraventie, atunci cand s-a intamplat evenimentul am fost sanctionat cu amenda pe care am achitat-o pe loc direct agentului constatator din localitatea respectiva, care mi-a dat chitanta, acum unde pot sa depun o cerere de restituire: la primaria localitatii respective, la administratia financiara judeteana sau la politia judeteana sau locala ?.
Multumesc.
Am castigat procesul, s-a dat sentinta: „obliga parata sa plateasca reclamantei suma de ...., reprezentand ...., cu titlu de ...., Executorie de drept. Definitiva. Cu recurs.”, Este vorba despre o suma de bani, o parte din salariu, pe care angajatorul a refuzat sa o plateasca atunci cand am incetat raporturile de munca. Sentinta s-a dat pe 16.05.2011, pana acum fostul patronul nu mi-a dat banii si a zis ca nici nu m-i da ca pe el nu-l intereseaza de sentinta, ce trebuie sa fac in continuare ca sa-mi plateasca? sa-l dau iar in judecata ca refuza sa plateasca?
Multumesc mult celor care imi pot raspunde si ma ajuta cu un sfat.
Am introdus cererea de chemare in judecata, ca reclamant, (pe dreptul muncii - plata salariului de catre angajator) prin care am cerut doua lucruri (plata salariului restant si daune interese). La primul termen nu s-a judecat nimic doar s-a dat un nou termen pentru a se completa cu alte acte la dosar de catre ambele parti. Eu ca reclamant trebuie sa depun copie dupa un act (carnet de munca) si din actul respectiv am constatat ca mai este inca un lucru pe care l-as putea cere impotriva paratului (o zi nemotivata in care eu am fost la serviciu la program complet). Cum pot sa introduc o noua cerinta in judecata in afara celor doua care sunt cuprinse in actiune? Se poate acest lucru? Sa fac alta cerere de chemare in judecata sau sa fac o cerere scrisa prin care solicit si acesta noua problema ca o anexa la cererea principala? sau sa cer verbal in instanta?
Multumesc mult pentru cine-mi raspunde si ma indruma cum se procedeaza.
O solutie pentru urmatoarele fapte:
In prima instanta la judecatorie paratul a pierdut procesul, fara drept de apel dar cu drept de recurs, a facut recurs la tribunal, i-a fost acceptat si i-a dat termen. Paratul a pierdut in prima faza la judecatorie si din greseala lui pentru ca nu a depus nici intampinare si nu a avut nici martori (alte probe precum inscrisuri nu exista) a vorbit el singur cum s-a priceput, nu si-a pus nici avocat, dar numai pe explicatiile lui nu l-au crezut. Acum la termenul de recurs poate cere sa-i fie ascultați doi martori, care stiu exact situatia si a caror marturie sigur va schimba situatia ? si sa angajeze si avocat? permite legea, mai ales ca nu a avut nici un martor in prima instanta?
In proces este vorba despre un imprumut in bani (3500 lei) intre doua persoane, imprumut facut la intelegerea lor, nu au facut nici o hartie intre ei si nici un martor. Persoana care a imprumutat este patron la o firma de transporturi, iar cel caruia i-a dat banii a lucrat la el angajat legal ca mecanic. In urma unor certuri si neintelegeri mecanicul a fost dat in somaj si dupa cateva luni s-a trezit dat in judecata de patron ca are sa-i inapoieze banii. Imprumutul a fost cu 1 an si 7 luni in urma pana sa il dea in somaj, timp in care mecanicul returnase toti banii pt. ca patronul ii oprea lunar din salariu cum se intelesese. Patronul, din rea credinta si invatat si de un avocat l-a dat in judecata pe mecanic, iar mecanicul, om la 59 de ani, a recunoscut in instanta ca a luat banii cu imprumut dar pe care i-a restituit de pana sa plece in somaj, dar nu a putut dovedi pentru ca patronul nu a recunoscut ca ii dadea in mana un salariu mai mare iar in statul de plata mecanicul era trecut cu salariul minim.
Eu am lucrat la patronul respectiv in acea perioada, il cunosc bine ce fel de om profitor si mincinos este si il cunosc si pe mecanic care e om batran cu frica de Dumnezeu, stiu exact ce salarii aveau persoanele din firme pentru ca eu le faceam pontajul si eram de fata cand erau platiti, toti aveau salariul minim in acte iar in mana erau de 3 ori mai mari. Iar cand i-am facut actele pentru somaj mecanicului l-am intrebat despre imprumut daca mai are sa-i dea bani patronului si mi-a raspuns ca i-a dat banii de cateva luni in urma, ca nu mai are nici o datorie la el. Culmea ca ultimul salariu nici nu l-a mai vazut de la patron si a a zis ca decat sa umble sa-l dea in judecata mai bine se lipseste, a muncit si el degeaba o luna, dar uite ca s-a trezit el dat in judecata si mai mult a pierdut si trebuie sa dea niste banii pe care nu-i datoreaza.
Poate acest om sa dovedesca cu martori in recurs ce salariu real avea?
Cine poate sa-mi dea un sfat pentru urmatoarea problema:
Am incheiat raporturile de munca cu angajatorul (am ramas in somaj) din 15 decembrie, m-am intalnit in sfarsit cu fostul patron sa-mi plateasca salariul pe noiembrie si decembrie. Pe decembrie mi-a dat toti banii iar pe noiembrie mi-a oprit suma cuvenita pentru zece zile in care am fost in medical, (a impartit salariul pentru luna respectiva la zilele din luna si suma pentru o zi a inmultit-o cu 10 zile, de fata cu mine). Mi-a spus ca nu e obligat sa-mi dea banii pana cand nu-i primeste el de la casa de sanatate. Eu nu cred ca el poate sa-mi retina din salariu pe acest motiv, stiu ca este obligat sa-mi plateasca salariul fara nici o retinere nejustificata, iar casa de sanatate vireaza banii dupa o perioada, nu stiu exact, dar asa procedeaza la toate firmele nu numai la el. Ce faceam daca, doamne fereste, era un caz mai grav si eram in medical 1 - 2 luni, eu nu mai aveam nici un venit? Am refuzat sa-i semnez statul de plata pentru ca acolo era trecuta toata suma pe care trebuia sa mi-o dea.
Este corect ca mi-a oprit din salariu pentru acest motiv?
Pot sa-l actionez in instanta? sau ce pot sa fac?
Multumesc mult pentru sfat.
Am avut ghinionul de a ramane fara loc de munca. Urmeaza sa pregatesc actele pentru somaj. In zona in care sunt nu imi pot gasi alt loc de munca tot in domeniul in care am lucrat. Am solicitarea de la administratorii a doua firme mai mici (srl), care ma cunosc si cu care am colaborat prin firma unde lucram, de a lucra impreuna cu ei, dar care, datorita conditiilor actuale deocamdata nu au posibilitatea de a ma angaja. Cu contract de munca partial de 2 ore pe zi nu vreau nici eu pentru ca am inteles ca nu am aceleasi beneficii ca si un contract normal de 8 ore pe zi.
Ce fel de contract (colaborare, prestari servicii, consultanta) as putea sa fac eu ca persoana fizica cu o firma (srl) ca sa fie legal si in baza caruia firma sa ma poata plati?, si cum sa platesc impozit sau taxele la stat pentru sumele cu care sunt platit ca totul sa fie legal ?
Multumesc mult celor care imi dau un raspuns, o parere, un sfat.
Asociatia de proprietari este constituita din 32 de blocuri, iar camera (un fost uscator) pe care am vrea sa o inchiriem ca sediu este la parterul unui bloc din cele 32. Camere asemanatoare la celelalte blocuri sunt inchiriate de alte firme sau nu se pot folosi pentru ca nu au fost mentinute in stare buna. Sunt 4 proprietari din 19 din bloc care nu vor sa-si dea acordul, restul 15 sunt de acord sa semneze si sa inchirieze camera respectiva. Ce putem face, daca pe cei 4 nu reusim sa-i convingem, nu o sa putem face sediul acolo ?
Multumesc.
Am urmatoarea nelamurire:
O camera situata la parterul unui bloc ca sa poata fi inchiriata de Asociatia de proprietari pentru sediu, legal cu contract de inchiriere si chiria stabilita, Asociatia trebuie sa obtina acordul tuturor proprietarilor din bloc (19 apartamente, bloc cu 4 nivele) sau doar acordul majoritatii ?, am obtinut pana acum acordul a 15 apartamente.
Multumesc mult.
Patronul ma poate obliga sa intru in concediul de odihna pt. anul in curs, daca eu nu am nevoie si nu vreau sa intru acum in concediu?
Răspuns la discuția Angajare din somaj cu conventie
Multumesc frumos pt. raspuns, dar despre perioada cu zilele fara plata daca poate prelungi termenul de obligativitate de 3 ani, stiti ceva ?, sau se i-a in calcul data incheierii contractului de munca, indiferent de perioadele zilelor lucratoare fara plata sau platite ?
Multumesc mult.