avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnie - este valid?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnie - este valid?

Buna ziua. Am o cunostinta care lucreaza in domeniul vanzarilor.

Dupa ce a plecat de la un institut, acesta a primit telefon de la administrator, care l-a acuzat ca ar fi spart un geam, motivand acuzatia pe baza faptului ca el nu detine cartela de acces, precum personalul institutului... lucru neadevarat, intrucat exista 3 martori, ca acesta s-a dus sa-si indeplineasca slujba, iar apoi a plecat.
Administratorul insa a sunat si la sediul firmei acestui RVZ si l-a acuzat si la sefa acestuia ca ar fi spart geamul.
RZV a explicat situatia reala angajatoarei lui, insa nu stim momentan ce efecte va avea acest incident asupra slujbei lui. Cu siguranta a fost o intamplare extrem de umilitoare pentru el.

Vi se pare ca are rost sa depuna o plangere la politie pentru calomniere? Acum dpdv realist, nu teoretic, ci practic - administratorul isi va primi amenda? Va fi luat acest caz in serios?

Cam care e procedura intr-un asemenea caz? Sanse de castig? Timp? Bani?

Multumesc anticipat.

Art. 206. - Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:20, 9 Septembrie 2010
pare o cearta de prescolari...
Da, stiu, pare astfel, dar va dati seama ca nici nu m-as fi obosit sa scriu ceva, daca acest individ administrator n-ar fi dat telefon la firma sa faca acuzatii false la adresa angajatului.
Astept un raspuns Da sau Nu cu argumente, multumesc anticipat.


"Pentru existenta infraciunii de calomnie se cere ca fapta afirmata ori imputata sa fie determinata, individualizata concret, precum si ca faptuitorul sa fie constient ca acea fapta este neadevarata".
parerea mea e ca a fost cu intentie de a-l denigra, altfel nu vad de ce a sunat la noua firma angajatoare, doar nu se astepta sa-i dea sefa-sa banii pe geam.
poate sa-i faca plangere la parchet in termen de 2 luni sau poate sa-l actioneze in judecata pt a-i cere daune (art 998cod civil).
sanse minime dupa parerea mea si pe parte penala si intr-un proces civil.
Avand in vedere natura problemelor invocate,consider care ar fi mult mai bine daca cele doua persoane s-ar intalni si ar solutiona situatia pe cale amiabila,situatie care ar fi benefica,raportandu-ne macar la timpul pierdut si la banii care ar trebui cheltuiti
De regula, in cazul infractiunilor de insulta si calomnie se va dispune o rezolutie de neincepere a urmaririi penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate dovedi calomnia? danya25 danya25 Buna ziua, As vrea sa stiu in ce conditii se poate face o plangere pentru calomnie. In ce conditii se poate demonstra aceasta fapta? Banuiesc ca nu se ... (vezi toată discuția)
Reclamantul care isi fondeaza cererea de chemare in judecata exclusiv pe minciuni,poate fi tras la raspundere in vreun fel? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Fosta sotie si-a fondat cererea de chemare a mea in judecata pentru reincredintarea minorului,exclusiv pe minciuni.Acest lucru poate fi admis in afara de ... (vezi toată discuția)
Sfat in cazul unei acuzatii calomnioase, defaimare elena_1987 elena_1987 Buna ziua, am neoie de un sfat din partea dvs. De curand mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat cu contract de mandat, si directorul de agentie cu ... (vezi toată discuția)