avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate dovedi calomnia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate dovedi calomnia?

Buna ziua,

As vrea sa stiu in ce conditii se poate face o plangere pentru calomnie. In ce conditii se poate demonstra aceasta fapta? Banuiesc ca nu se poate accepta o plangere depusa de cineva avand la baza doar vorbe sa zic asa, ci persoana care depune plangerea trebuie sa aiba si niste dovezi.

Astept un raspuns!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARIUS TESLEVICI , Avocat 01:08, 31 Iulie 2008
ati anticipat corect...orice actiune/plingere adresata instantei sau org. de cerecetare trebuie dovedita cu probe: inscrisuri, martori, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
MARIUS TESLEVICI, Avocat
Multumesc pentru raspuns.

Martorii trebuie sa fi fost de fata cand reclamantul in calitate de parte vatamata a fost calomniata sa zic asa de catre persoana acuzata nu? Daca partea vatamata nu a fost de fata cand partea acuzata a "vorbit de rau" partea reclamanta ce se intampla? Mai este valabila acuzatia de calomnie sau nu? Daca alte probe nu exista (inscrisuri, inregistrari, etc) mai pote fi luata in considerare acuzatia? Cer aceste informatii pentru ca in prezent sunt implicata indirect intr-o astfel de situatie, si anume, o prietena de a mea a fost amenintata direct ca va fi depusa o plangere de calonmnie inpotriva ei, pentru ca ea ar fi vorbit de rau partea vatamata (reclamanta), insa fara ca reclamanta sa fi fost de fata, la urechile acesteia ajungand ulterior "vorbele rele" ale partii acuzate. In acest caz, plangerea de calomnie poate fi luata in considerare? Sau aceasta plangere este nefondata?

Va multumesc inca o data!



pentru a va edifica mai bine daca acele "vorbe rele" intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de calomnie voi enunta in continuare continutul legal al acestei infractiuni:
"Calomnia
ART. 206
(1) Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu amenda de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plingerea prealabila a persoanei vatamate.
(3) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat in cazul unei acuzatii calomnioase, defaimare elena_1987 elena_1987 Buna ziua, am neoie de un sfat din partea dvs. De curand mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat cu contract de mandat, si directorul de agentie cu ... (vezi toată discuția)
Reclamantul care isi fondeaza cererea de chemare in judecata exclusiv pe minciuni,poate fi tras la raspundere in vreun fel? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Fosta sotie si-a fondat cererea de chemare a mea in judecata pentru reincredintarea minorului,exclusiv pe minciuni.Acest lucru poate fi admis in afara de ... (vezi toată discuția)
Calomnie - este valid? athelia4444 athelia4444 Buna ziua. Am o cunostinta care lucreaza in domeniul vanzarilor. Dupa ce a plecat de la un institut, acesta a primit telefon de la administrator, care l-a ... (vezi toată discuția)