avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Panaceul ... mincinos
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Panaceul ... mincinos

Daca tot am ajuns cu vreo 15 minute inainte de inceperea sedintei de judecata am gasit in "sala pasilor pierduti" un pliant tiparit de casa mediatorilor care (afara de o fioaroasa mentiune potrivit vareia copierea lui intra sub incidenta legislatiei civile si penale #-o orice o fi insemnand asta) continea unele sustineri care m-au contrariat. Haideti sa vedem cum isi fac mediatorii publicitate.

<TE-AI HOTÃRÂT SA FINALIZEZI CONFLICTUL SAU PROCESUL TAU CE A DURAT ANI DE ZILE!
<AVOCATUL TAU NU POATE SA FINALIZEZE PROCESUL TAU SI NU MAI FACI FATA ONORARIILOR PERCEPUTE!
<AI UN PROCES PE ROL SI Al ACHITAT TAXE JUDICIARE DE TIMBRU, PRIN MEDIERE, ACESTEA SE POT RESTITUII !
<JUDECATORUL NU Tl-A ACORDAT SUFICIENT TIMP SA-TI EXPUI ARGUMENTELE SI MOTIVELE DIVORŢULUI!
<VREI CA PROCESUL TAU SA NU FIE PUBLIC !
<AI PE ROL O PLÂNGERE PENALA PENTRU AGRESIUNE/ AMENINŢARE/ ªANTAJ/ CALOMNIE!
<AI FOST IMPLICAT INTR-UN ACCIDENT AUTO CU VÃTÃMÃRI CORPORALE!
<AI O SOMAŢIE DE EVACUARE PENTRU IMOBILUL TAU, IN TERMEN !
<ESTI AMENINŢAT CU PROCES DE FURNIZORUL TAU PENTRU NEPLATA FACTURILOR !
<SOCIETATEA COMERCIALA PE CARE O ADMINISTREZI ESTE IN EXECUTARE SILITA DIN CAUZA DATORIILOR!

<ESTI STRESAT CA, COPILUL TAU VA AVEA NOTA SCÃZUTA LA PURTARE PENTRU PROBLEMELE DE LA SCOALÃ!
<LA SERVICIU TE-A AGRESAT ªEFUL TAU !
<VALOAREA FACTURII EMISE PE NUMELE TAU CUPRINDE SI SERVICII NEONORATE!
< LA SPITAL PÃRINTELE TAU NU A FOST BINE ÎNGRIJIT SI BOALA I S-A AGRAVAT !
<SINDICATUL TAU NU A OBŢINUT TOATE DREPTURILE CUVENITE !
<A VENIT VREMEA SA-TI DAI ACORDUL LIBER PENTRU CA AVEREA TA SA FIE DATA NEPOŢILOR, FARA PROCES!

ATUNCI SIGUR VEI CAUTÃ SA SEMNEZI, LA BIROUL NOSTRU, UN

"ACORD DE MEDIERE"

Oy-oy-oy ... ma tot gandeam de ce oare nu functioneaza institutia medierii in Romania? Oy-gevalt! CUM sa functioneze cu astfel de gogosi vandute publicului drept adevaruri? Le luam pe rand pentru ca unele, afara de gramatica defectuoasa, au un gen de umor special:
1. Asadar, daca dati peste un avocat care nu poate sa finalizeze ... mergeti la mediator, pentru ca acesta va garanteaza ca va finaliza rapid. E vorba de proces, desigur, voi la ce va gandeati?
Fac insa observatia ca finalizarea unui proces depinde numai de judecator care are ABSOLUT toate itele in mana (adica mijloacele procedurale) si ca INDIFERENT ce face-zice-drege avocatul, judecatorul va finaliza procesul daca asta crede dansul ca trebuie facut. Asadar, acuzarea avocatului pentru lungimea procesului este o bazaconie mincinoasa in 999 de cazuri din tot atatea.
2. Promisiunea aceasta indirecta care incepe cu: "judecatorul nu ti-a acordat destul timp ca sa-ti expui argumentele si motivele divortului" e ... mortala, o perla regala :tooth: adica ... mergi la mediator care iti va acorda tot timpul din lume ca sa bati campii despre chestiuni irelevante pentru pronuntarea desfacerii casatoriei (mediatorul te asculta cat vrei tu, contra cost, desigur). Daca nu te poti impaca cu divortul si ai impresia ca cineva trebuie sa te asculte in timp ce povestesti cat de profund esti afectat ... cauta un psiholog bun.
3. Daca ai o somatie de evacuare pentru imobilul tau, in termen, desigur ca vei merge la mediator! Acesta te va asculta pentru ca asta face el la punctul 2 de mai sus, iar in timp ce el te asculta cu ingereasca rabdare, executorul judecatoresc, parsiv si neascultator decat de titluri executorii te va evacua. Cum asa? Pai ... ai facut contestatie la executare? Ai facut-o in termen? Ai cerut si suspendarea executarii? Nu? Pacat, daca era chiar imobilul tau, nu al altuia, e mare pacat sa te trezesti in strada in timp ce stai la taclale.
4. Eu chiar ma gandeam acum daca sa mai platesc furnizorului de servicii de telefonie factura curenta sau sa merg la mediere. Am ales sa-i platesc pentru ca furnizorul ar trebui sa aiba angajat un jurist grav afectat de sindromul Down sau de idiotenie pentru ca sa accepte un acord de mediere (ce sa-i promit? ca ma oblig sa-i dau cate un leu pe luna timp de 300 de ani?) in locul unei somatii de plata (OG 5/2001) dupa care sa ma execute silit.
5. Daca esti stresat ca VIRGULA copilul tau (cacofonia - de la kakos= urat si phonos= sunet, se evita prin reformulare, nu prin virgula, doar semi-analfabetii fac asta, ma cheri/mon cher) va avea nota la purtare scazuta pentru problemele de la scoala ... numai mediatorul te poate ajuta ... probabil prin tehnica Voodoo de infigere a acelor intr-o marioneta de carpe care-l reprezinta pe vinovatul diriginte (odrasla este, prin definitie, scoasa de sub banuiala de vinovatie).
6. Daca parintele tau (nu o ruda, nu sora, nu fiul/fica, nu un strain, doar parintele) nu este bine ingrijit la spital nu merge la nimeni altul decat la un mediator. Mediatorul, in temeiul ... va ... Oy-vey! Habar n-am ce va face pentru ca a citit legea medierii si ... nothing, niente, nada.
7. Acum simt ca-mi vine sa finalizez (cu toate ca sunt doar avocat :blush2: si avocatii trebuie sa finalizeze uneori, nu-i asa? ) Sunt batran si simt ca a venit vremea ca averea mea sa fie data nepotilor mei, fara proces. Cum? Cum adica numai prin act autentic? De ce numai asa? De ce ziceti ca trebuie sa merg la un notar public? Ce-i aia rezerva succesorala? Reductiunea liberalitatilor? Ce-i aia? Vade retro, Satana conflictuala! Eu merg la mediator.
Pace tie, cititorule.
:fight:

PS Pliantul care contine aberatiile de mai sus este publicat de o casa judeteana a mediatorilor si este in posesia mea. Am un gust amar in gura insa nu pentru ca ma tem ca-mi voi pierde clientela care se va inghesui la mediere ci pentru ca cei care inteleg sa-i faca medierii o astfel de publicitate isi bat joc de institutie si ar trebui exclusi imediat din profesie. Minciuna sfruntata ramane minciuna indiferent din carca cui scoate limba catre noi.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
poate nu ar fi o idee rea sa sesizezi Consiliu Mediatorilor. sunt foarte multi care si-au speranta ca meseria asta ii va scoate din foame si acum realizeaza ca nu au clienti.

nimeni nu are incredere in mediere mai ales daca participi la o mediere de 2-3 luni si la final partea adversa refuza semnarea acordului fiind fericita ca a tras de timp si ca a avut posibilitatea de a-si proteja bunurile din patrimoniu (caz real). Nu era mai bine sa depui actiune ain instanta si apoi sa ceri sechestru asigurator?
Pai nici eu nu am incredere in mediere, pentru ca medierea este un fel de apa de ploaie in Romania, si pana la urma se va ajunge tot la judecator.

Ca sa fii mediator trebuie sa ai un capital foarte mare de incredere si o experienta apreciabila in domeniu .
De ce este o apa de ploaie in Romania si este a altfel de apa in Occident de unde a venit si unde se practica de ani buni? Doar pentru ca suntem tentati sa negam? Medierea nu este nici mai buna si nici mai rea ca alte profesii! Nu ati auzit de avocati dupa care clientii alearga ca nu si-au facut treaba, nu ati auzit de contabili care habar nu au sa faca cele mai elementare operatiuni? Dar asta inseamna ca toti avocatii sunt prosti sau toti contabilii sunt incapabili? Am vazut in orice meserie valori si non-valori. Nu credeti ca asa trebuiesc privite lucrurile?
E simplu sa arunci cu noroi....e mai greu sa incerci sa corectezi ceva, sa te implici! De asta sufera societatea romaneasca, de implicare, dar implicare la modul serios, de constructie, de a pune umarul al a construi, in schimb suntem primii la daramat! Asa facem ca valorile noastre sunt in majoritate peste granite si apreciate acolo.
Chiar aici ati avut un caz recent cand lucrurile s-au rezolvat prin mediere si procesul s-a terminat trap-galop!
Da, sunt anumite persoane care au avut asteptari mai mari decat a fost cazul, in viata trebuie sa-ti calculezi bine miscarile daca nu vrei sa mori de foame. Asa se intampla si in mediere. Nici in Occident lumea nu se bazeaza numai pe mediere, nu traieste numai din mediere. Un exemplu Olanda unde in anul 2010 au avut loc vreo 5000 de medieri. Stiti ce inseamna asta, vreo 13 medieri pe zi la cati mediatori o fi avand si acea tara! Credeti ca mor de foame, nu, traiesc si din altceva! Greseli se fac peste tot, animozitati sunt la tot pasul, eu astept de la aceasta societate putina maturitate, atata astept, sunt convinsa ca restul vine de la sine!
exista o mare diferenta de cultura - in SUA 90% din dosare se rezolva in afara instantelor insa prin diligenta avocatilor. de ce a fost nevoie de implementarea unei noi meserii, cu organe de conducere, examene, atestate si tot felul de aspecte ce ne arata ca se doreste profitul (la fel ca si la Barou / Notari / Executori).

ar fi fost o ocazie excelenta sa aratati ca profesiile libere pot fi conduse / practicate altfel. insa ati ratat un moment important.

romanul nu este facut sa se impace, el vrea sa dovedeasca ca este cel mai tare din parcare si doreste razbunarea. Extrem de rar am avut clienti care sa fi dorit impacarea, desi le propun tot felul de variante de intelegeri. succes in schimbarea mentalitatilor - minim 50 de ani veti avea de lucru.
:rofl:
Nu poate fi adevarat ca asemenea pliant – adica, acel text – a fost scris si aprobat de... un mediator!
Pai... uaaaau! Imi caut cuvintele... Mi-a ramas creierul blocat pe hohot de rasu’-plansu’
Cred ca toti mediatorii care se respecta – si sunt destui, in mod sigur! – ar tebui sa-i scoata pe ”cei neinitiati” din vizuina si sa-i trimita... sa-si ia diploma de bacalaureat! Macar cu limba romana s-o rezolve... (sau... sa gaseasca un traducator mai bun – pentru ca pare mai mult o traducere, din cine stie ce limba, dar cred ca din engleza-americana :D

Probabil – zic – pliantul este tiparit de un singur birou, nu e ”supra-vizat” de cineva cu... functie in Colegiu) Dar chiar si asa... ne-binele se poate rasfrange (si) asupra celorlalti mediatori.

Cristea Marina, tot respectul pentru dv si pentru mediatorii care activeaza pe acest forum (altii nu ”cunosc” ), nu puteti ignora stupiditatea ”mesajului” din pliantul respectiv! Se mai mira mediatorii de ce se fereste lumea de mediere ca de... ”puschea pe limba”?
Si se mai mira cineva ca multi rad cand aud de mediere? Eiii, inca un motiv pentru care unii sar ca arsi!
Nu se arunca noroi, dar trebuie sa fim... realisti: textul este... hilar si tragic (tragic pentru potentialii justitiabili care ar putea crede)

Nu se discuta medierea - ca profesie, nici omul - ca mediator dar... Cine sa-si puna soarta in mana unora ca cei care au incropit acel text? Si, totusi, cei care nu au notiuni despre ce inseamna una-alta pot lua de bun ceea ce scrie in pliant! Exista – pentru fiecare potential justitiabil - cineva care sa explice ce si cum? Nu... Ceea ce u.b.i. k a scris – si ceea ce altii au scris (si vor mai scrie) - nu ajunge la fiecare potential justitiabil si aceasta stiu si cei care au editat pliantul si cei care spera la clienti in urma acestui pliant. Aceasta este o alta parte trista... Se profita de naivitatea (izvorata din lipsa informatiei specializate – sa zic asa) oamenilor care au probleme si doresc sa le rezolve cat mai repede si cat mai ieftin.
Altfel spus: multi citesc, putini pricep... Si cand pricep ar putea fi prea tarziu...

Fara suparare, dar chiar pe forum exista un exemplu de mediator (neinregistrat ca atare) care solicita ajutor deoarece nu prea stie ce si cum si si-a cam incurcat clientii... Or fi citit pliantul clientii respectivi, de-au crezut ca ”rezolva” succesiunea fara sa treaca pe la notar?

Alte discuții în legătură

Medierea, alternativa la instanta de judecata FlaviaGazdovici FlaviaGazdovici Cu multa placere constat că presa arădeană dorește să cunoască și să facă cunoscute avantajele acestei instituții de interes public care ... (vezi toată discuția)
Medierea,.....o alternativa de succes Mihai Mirel Miron  Mihai Mirel Miron De ce in Romania majoritatea mediatorilor provin din randul avocatilor, iar in SUA, Anglia si alte tari cu traditie in domeniul medierii, avem cei mai multi ... (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)