avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Panaceul ... mincinos
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Panaceul ... mincinos

Daca tot am ajuns cu vreo 15 minute inainte de inceperea sedintei de judecata am gasit in "sala pasilor pierduti" un pliant tiparit de casa mediatorilor care (afara de o fioaroasa mentiune potrivit vareia copierea lui intra sub incidenta legislatiei civile si penale #-o orice o fi insemnand asta) continea unele sustineri care m-au contrariat. Haideti sa vedem cum isi fac mediatorii publicitate.

<TE-AI HOTÃRÂT SA FINALIZEZI CONFLICTUL SAU PROCESUL TAU CE A DURAT ANI DE ZILE!
<AVOCATUL TAU NU POATE SA FINALIZEZE PROCESUL TAU SI NU MAI FACI FATA ONORARIILOR PERCEPUTE!
<AI UN PROCES PE ROL SI Al ACHITAT TAXE JUDICIARE DE TIMBRU, PRIN MEDIERE, ACESTEA SE POT RESTITUII !
<JUDECATORUL NU Tl-A ACORDAT SUFICIENT TIMP SA-TI EXPUI ARGUMENTELE SI MOTIVELE DIVORŢULUI!
<VREI CA PROCESUL TAU SA NU FIE PUBLIC !
<AI PE ROL O PLÂNGERE PENALA PENTRU AGRESIUNE/ AMENINŢARE/ ªANTAJ/ CALOMNIE!
<AI FOST IMPLICAT INTR-UN ACCIDENT AUTO CU VÃTÃMÃRI CORPORALE!
<AI O SOMAŢIE DE EVACUARE PENTRU IMOBILUL TAU, IN TERMEN !
<ESTI AMENINŢAT CU PROCES DE FURNIZORUL TAU PENTRU NEPLATA FACTURILOR !
<SOCIETATEA COMERCIALA PE CARE O ADMINISTREZI ESTE IN EXECUTARE SILITA DIN CAUZA DATORIILOR!

<ESTI STRESAT CA, COPILUL TAU VA AVEA NOTA SCÃZUTA LA PURTARE PENTRU PROBLEMELE DE LA SCOALÃ!
<LA SERVICIU TE-A AGRESAT ªEFUL TAU !
<VALOAREA FACTURII EMISE PE NUMELE TAU CUPRINDE SI SERVICII NEONORATE!
< LA SPITAL PÃRINTELE TAU NU A FOST BINE ÎNGRIJIT SI BOALA I S-A AGRAVAT !
<SINDICATUL TAU NU A OBŢINUT TOATE DREPTURILE CUVENITE !
<A VENIT VREMEA SA-TI DAI ACORDUL LIBER PENTRU CA AVEREA TA SA FIE DATA NEPOŢILOR, FARA PROCES!

ATUNCI SIGUR VEI CAUTÃ SA SEMNEZI, LA BIROUL NOSTRU, UN

"ACORD DE MEDIERE"

Oy-oy-oy ... ma tot gandeam de ce oare nu functioneaza institutia medierii in Romania? Oy-gevalt! CUM sa functioneze cu astfel de gogosi vandute publicului drept adevaruri? Le luam pe rand pentru ca unele, afara de gramatica defectuoasa, au un gen de umor special:
1. Asadar, daca dati peste un avocat care nu poate sa finalizeze ... mergeti la mediator, pentru ca acesta va garanteaza ca va finaliza rapid. E vorba de proces, desigur, voi la ce va gandeati?
Fac insa observatia ca finalizarea unui proces depinde numai de judecator care are ABSOLUT toate itele in mana (adica mijloacele procedurale) si ca INDIFERENT ce face-zice-drege avocatul, judecatorul va finaliza procesul daca asta crede dansul ca trebuie facut. Asadar, acuzarea avocatului pentru lungimea procesului este o bazaconie mincinoasa in 999 de cazuri din tot atatea.
2. Promisiunea aceasta indirecta care incepe cu: "judecatorul nu ti-a acordat destul timp ca sa-ti expui argumentele si motivele divortului" e ... mortala, o perla regala :tooth: adica ... mergi la mediator care iti va acorda tot timpul din lume ca sa bati campii despre chestiuni irelevante pentru pronuntarea desfacerii casatoriei (mediatorul te asculta cat vrei tu, contra cost, desigur). Daca nu te poti impaca cu divortul si ai impresia ca cineva trebuie sa te asculte in timp ce povestesti cat de profund esti afectat ... cauta un psiholog bun.
3. Daca ai o somatie de evacuare pentru imobilul tau, in termen, desigur ca vei merge la mediator! Acesta te va asculta pentru ca asta face el la punctul 2 de mai sus, iar in timp ce el te asculta cu ingereasca rabdare, executorul judecatoresc, parsiv si neascultator decat de titluri executorii te va evacua. Cum asa? Pai ... ai facut contestatie la executare? Ai facut-o in termen? Ai cerut si suspendarea executarii? Nu? Pacat, daca era chiar imobilul tau, nu al altuia, e mare pacat sa te trezesti in strada in timp ce stai la taclale.
4. Eu chiar ma gandeam acum daca sa mai platesc furnizorului de servicii de telefonie factura curenta sau sa merg la mediere. Am ales sa-i platesc pentru ca furnizorul ar trebui sa aiba angajat un jurist grav afectat de sindromul Down sau de idiotenie pentru ca sa accepte un acord de mediere (ce sa-i promit? ca ma oblig sa-i dau cate un leu pe luna timp de 300 de ani?) in locul unei somatii de plata (OG 5/2001) dupa care sa ma execute silit.
5. Daca esti stresat ca VIRGULA copilul tau (cacofonia - de la kakos= urat si phonos= sunet, se evita prin reformulare, nu prin virgula, doar semi-analfabetii fac asta, ma cheri/mon cher) va avea nota la purtare scazuta pentru problemele de la scoala ... numai mediatorul te poate ajuta ... probabil prin tehnica Voodoo de infigere a acelor intr-o marioneta de carpe care-l reprezinta pe vinovatul diriginte (odrasla este, prin definitie, scoasa de sub banuiala de vinovatie).
6. Daca parintele tau (nu o ruda, nu sora, nu fiul/fica, nu un strain, doar parintele) nu este bine ingrijit la spital nu merge la nimeni altul decat la un mediator. Mediatorul, in temeiul ... va ... Oy-vey! Habar n-am ce va face pentru ca a citit legea medierii si ... nothing, niente, nada.
7. Acum simt ca-mi vine sa finalizez (cu toate ca sunt doar avocat :blush2: si avocatii trebuie sa finalizeze uneori, nu-i asa? ) Sunt batran si simt ca a venit vremea ca averea mea sa fie data nepotilor mei, fara proces. Cum? Cum adica numai prin act autentic? De ce numai asa? De ce ziceti ca trebuie sa merg la un notar public? Ce-i aia rezerva succesorala? Reductiunea liberalitatilor? Ce-i aia? Vade retro, Satana conflictuala! Eu merg la mediator.
Pace tie, cititorule.
:fight:

PS Pliantul care contine aberatiile de mai sus este publicat de o casa judeteana a mediatorilor si este in posesia mea. Am un gust amar in gura insa nu pentru ca ma tem ca-mi voi pierde clientela care se va inghesui la mediere ci pentru ca cei care inteleg sa-i faca medierii o astfel de publicitate isi bat joc de institutie si ar trebui exclusi imediat din profesie. Minciuna sfruntata ramane minciuna indiferent din carca cui scoate limba catre noi.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
"Disperarea" agresiva a continutului pliantului incalca grav Regulile de Publicitate ale Mediatorilor si A Formelor de exercitare a profesiei - Anexa la Hotararea Consiliului de Mediere nr.184/19.02.2010 si poate fi trecuta cu succes la capitalul ASA NU.

Citez si din Codul de Etica si Deontologie Profesionala al Mediatorilor:

"art.2.10 Mediatorii trebuie sa depuna toate diligentele necesare in vederea prestarii unui serviciu de calitate in conditii de siguranta, respect reciproc, egalitate de sanse, respectarea diversitatii, corectitudine profesionala si procedurala.

art.3.3 Mediatorul este autorizat sa informeze publicul despre serviciile pe care le ofera, cu conditia ca informatia sa fie fidela, veridica si cu respectarea secretului profesional, a altor principii esentiale ale profesiei si a regulilor de publicitate stabilite prin norme aplicabile profesiei"

Cat despre relatia avocat-mediator eu personal nu am avut decat experiente pozitive in care am lucrat foarte bine impreuna pentru interesul clientului.
Au fost situatii dese in care avand mediere pe comercial, recuperari creante sau dreptul muncii (toate cu una din parti Agent economic) in care am ajuns la Acord partial sau la nici un Acord si de aici a preluat speta un coleg Avocat.....sau la fel de bine am fost contactata de Avocati pentru mediere pe dreptul familiei sau comercial si in proportie de 100 s-a incheiat Acordul de mediere.

Sunt tinuta de lege in a nu imi depasi calitatea de Mediator (medierea este facilitativa si nu evaluativa) si atunci cand este nevoie sa recomanzi partilor un expert este bine sa ai in "echipa" avocati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea, alternativa la instanta de judecata FlaviaGazdovici FlaviaGazdovici Cu multa placere constat că presa arădeană dorește să cunoască și să facă cunoscute avantajele acestei instituții de interes public care ... (vezi toată discuția)
Medierea,.....o alternativa de succes Mihai Mirel Miron  Mihai Mirel Miron De ce in Romania majoritatea mediatorilor provin din randul avocatilor, iar in SUA, Anglia si alte tari cu traditie in domeniul medierii, avem cei mai multi ... (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)