avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Putin ajutor in privinta cu o perchezitie
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Putin ajutor in privinta cu o perchezitie

Am o nelamurire, in legatura cu o frauda pe care am comis-o :sorry:.Este vorba despre un cont de email (spart), primit una reclamatie,hard drive ridicat cu mandatul de catre cei de la diicot.Intrebarea mea este in felul urmator.Dat fiind faptul ca e prima abatere de genul, fara alte probleme in cazier care sunt probleme cele mai grave pe care le pot intampina dpdv legal :((? De mentionat ca pe harddriveul confiscat se afla si anumite materiale 'piratate' ( pentru uz propriu) si unele programe de scanat vulnerabilitati web.
Astept un raspuns.Va multumesc in avans! o zi buna tuturor
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:08, 18 Septembrie 2011
Asa este, desi in cazul infractiunilor nu ar fi folositoare criptarea deoarece vei fi "obligat" sa oferi si cheia de acces. Dar asa constructiv vorbind ar fi bine sa ne folosim de aceasta metoda pentru securitatea datelor.
alexandrugroza a scris:

@codul...Cand politia/diicot iti bate la usa cu un mandat de perchezitie ...nu mai este abuz, mandatul ala este semnat de catre un jude si daca tu te stii curat ca lacrima...nu ai de ce sa iti faci griji.
Problema userului este tocmai aici, a recunoscut ca a "spart" emailul cuiva(nu stim cine o fi aceasta persoana, consider importanta de vreme ce se implica diicot) si sa fim realisti, expertiza IT, coroborata cu ce se mai demonstreaza prin logurile de la ISP si raspunsul serverului care gazduia casuta de email "sparta" ....este cam pasibil de o pedeapsa, speram cat de mica.Dar la fel de posibil e ca probele nu vor fi concludente si nu va fi nimeni condamnat.


In cazul infractiunilor de agest gen e obligatorie expertiza IT? Nu e de ajuns faptul ca se cunoaste ca fapta a fost facuta de la IP-ul care ii apartine acuzatului? Daca da, asta inseamna ca daca ar "scapa" de calculator inainte sa vina politia/diicot-ul, ar putea scapa de raspunderea penala?

Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
dannyel_dobre2, utilizator
Expertiza IT si cea criminalistica sunt obligatorii. Cunoasterea IP-ului de la care s-au facut accesarile nu inseamna ca poate fi incriminata persoana.
"Debarasarea" de calculator poate fi o solutie, dar:
1. trebuie sa anticipezi sau sa-ti spuna cineva ca te va calca "DIICOT-ul";
2. actiunea trebuie facuta "f. curat" astfel incat sa nu poata fi gasit ulterior si introdus ca proba. Daca e gasit ulterior, acuzatiile se agraveaza...
@dannyel_dobre2- nu este suficient doar sa demonstrezi IP-ul pentru ca demonstrand IP-ul nu ai facut decat sa demonstrezi ca de la un anumit abonament de internet s-a "spart" o adresa de email. Dar in casa respectiva pot locui 5 persoane de ex. plus ca la 1 dintre ele vin in vizita poate alti 2-3 prieteni, care ar fi putut sa comita o infractiune informatica, deci nu ar fi corect sa nu se mearga si mai departe si sa se verifice calculatorul.calculatoarele existente in acea locuinta, plus ca destul de concludent ar fi si un raspuns de la serverul de email care gestioneaza casuta "sparta".Am cunoscut o persoana care a avut o astfel de experienta, sunt absolut convins ca el a atentat la o alta adresa de email, insa cu toate ca organele de cercetare au demonstrat IP-ul, aveau si un raspuns de la un server romanesc de email, insa nu au facut expertiza IT, iar cand s-au trezit ei ca trebuie facuta...au trecut inca vreo 3 ani timp in care computerul faptuitorului se stricase si l-a inlocuit cu altul, in cazul acesta faptul ca el a sustinut ca e nevinovat tot timpul anchetei...probele adunate nu erau suficiente, plus ca nu era singurul care utiliza acel computer.Iar orice dubiu este in favoarea celui invinuit.
Si nici expertiza IT nu este suficienta, din punctul meu de vedere o astfel de ancheta este foarte complicata atunci cand la un computer au acces mai multe persoane.Desigur ca daca una dintre aceste persoane recunoaste fapta(ca si in cazul initiatorului topicului) lucrurile se simplifica, insa organele de cercetare penala tot vor trebui sa stranga probe suficiente pentru o eventuala trimitere in judecata.
Inainte sa ne punem problema cum scapam de un PC cand suntem vizitati de DIICOT, ar fi sanatos sa nu fim curiosi ce se intampla prin alte adrese de email, multi dintre tinerii de azi nu sunt constienti ca este o infractiune.
alexandrugroza a scris:

Asa este, desi in cazul infractiunilor nu ar fi folositoare criptarea deoarece vei fi "obligat" sa oferi si cheia de acces. Dar asa constructiv vorbind ar fi bine sa ne folosim de aceasta metoda pentru securitatea datelor.

Obligat ?
Ce pot sa-mi faca ?
Mi se iau caii de la bicicleta ?

Alte discuții în legătură

Control licentiere soft apateanu apateanu Situatie ipotetica: La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open ... (vezi toată discuția)
Utilizare programe fara licenta Brokeru22 Brokeru22 lucrez la o institutie publica, si din numarul total de calculatoare jumatate nu au licenta pt windows-ul folosit. nici un calculator nu are licenta pt ... (vezi toată discuția)
Licente software agentie publicitate? tiroid tiroid Buna ziua, De ceva timp ma ocup de o agentie de publicitate mica 4-5 angajati dintre care unii lucreaza part time. Recent ne-am mutat cu biroul intr-o ... (vezi toată discuția)