avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calomnia si insulta reincriminate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calomnia si insulta reincriminate?

Calomnia, injuria si insulta au fost introduse din nou in Codul Penal, ca infractiuni? Ca fapte pedepsite de legea penala?
Se pare ca exista o noua hotarare a Curtii Constitutionale prin care acestea au fost din nou incriminate , dar al carei continut nu il cunoastem.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Se pare ca asta este. Aveti aici decizia:

[ link extern ]
Multumesc atat lui r-gabi cat si lui Gabriela pentru raspunsul dat. Cu permisiunea domniilor voastre as mai avea o intrebare legata tot de prima. Stiu ca in civil nu prea se admite proba cu videoo sau audio, In penal proba cu "audio"este acceptata? Va multumesc anticipat, daca vei primi un raspuns sigur..
Raspunsul la intrebarea dvs. il gasiti in dispozitiile prevazute de art. 91 indice 6 C.pr. pen.

Daca acestea nu au fost obtinute in mod ilegal pot fi folosite.
Curtea constitutionala nu ar putea in nicio conditie reincrimina cele doua fapte deoarece CCR, sau sa introduca in vigoare alte legi abrogate
Declararea neconstitutionala a legii de abrogare a unor alte legi nu produce efectul reintrarii in vigoare al legilor abrogate.
Legile abrogate ies definitiv din uz, iar pentru reintroducerea lor este nevoie de concursul Parlamentului, adica o noua adoptare a unei noi legi care sa contina prevederile abrogate. Dand alta interpretare acestei situatii insemna recunoasterea posibilitatii CCR de a legifera in mod indirect, posibilitate negata in cel mai profund mod de Constitutie. Astfel ca cele doua fapte raman in continuare "dezincriminate".

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Calomnia w0lfshad3 w0lfshad3 Pana la urma si-n acest moment se aplica la codul penal sau nu? Parchetul zice ca nu si ca trebuie sa dea parlamentul o noua lege. Ce mi s-a intamplat mie ... (vezi toată discuția)