avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control medical obligatoriu la angajare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control medical obligatoriu la angajare.

Buna ziua.
M-am angajat la o firma de aproximativ 6 luni.Angajarea s-a facut prin semnarea unui contract de munca pe perioada nedeterminata.La angajare mi s-a solicitat o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt apt de munca.Mi s-a spus ca va trebui ulterior sa merg sa fac un vizita medicala pt angajare insa nici pana azi nu am primit de la firma documentele necesare pt a merge sa fac vizita medicala pt angajare.
In aceste conditii contractul de munca este valabil?Este permisa de lege aceasta situatie?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: matzu , utilizator 19:03, 26 Ianuarie 2010
siraxi a scris:

Singurul certificat medical care are valoare juridica este fisa de aptitudine eliberata de medicul de medicina muncii. Toate celelalte sunt NULE dpdv legal. Un contract incheiat fara avea aceasta fisa de aptitudine este de asemenea nul, pentru ca examenul medical de medicina muncii la angajare este obligatoriu.


Dispoziţiile art. 27 din Codul muncii nu instituie condiţia certificatului medical pentru valabilitatea contractului individual de muncă, ci condiţia ca persoana angajată să fie aptă pentru prestarea muncii ce face obiectul contractului de munca.

În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
Deci examenul la medicul d emedicina muncii este OBLIGATORIU> Din punctul meu de vedere adeverinta de la medicul de familie n uare nicio valoare, decat ca il purtati pe angajat pe drumuri si eventual mai si plateste pentru ea. Mai noi medicii de familie percep o taxa.

Inainte de a se incheia contractul d emucna ,trimiteti angajatul la medicina muncii. Astfel nici nu mai refuza, ca inca nu a semnat contractul si interesul lui e sa il semneze.
Dati-mi voie sa va contrazic partial cu citat:
Art. 27. - (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
Deci certificatul este obligatoriu (si el se numeste Fisa de aptitudine).

In ceea ce priveste momentul consultatiei de medicina muncii, imi cer scuze, aveti dreptate - poate fi si dupa incheierea contractului de munca, cum se intampla in mai toate cazurile.
Buna ziua.
Am si eu o nelamurire ...ce se intampla , daca la un conrol medical periodic, se dovedeste ca persoana respectiva, care sa spunem ca lucreaza s la inaltime, se dovedeste ca are unele deficiente (ochi, greutate in miscare, etc)? Ce se intampla cu CIM lui ?
Din cate stiam eu (sper sa nu vb aiurea) in mod normal se recalifica pe alt post ? sau cum se procedeaza ?
Multumesc mult anticipat.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
ella_v, utilizator
Cititi sectiunea 3 din Codul muncii:

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:

c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.@
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.@
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.@
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

Alte discuții în legătură

Medicina muncii - control anual MadaCaravan MadaCaravan Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in ... (vezi toată discuția)
Termen valabilitate certificat medical la angajare lorella lorella Exista un termen de valabilitate pentru certificatul medical de medicina muncii la angajare? Avem un angajat nou care spune ca are deja un certificat din ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fisa medicala angajare buna ziua, va rog sa ma ajutati ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat intre momentul in care i s-a emis fisa medicala ... (vezi toată discuția)