avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Raport salarii bugetar/bugetar- nu vorbim despre ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Raport salarii bugetar/bugetar- nu vorbim despre privati

Nu am inteles niciodata de ce un director de companie nationala, un ministru, un deputat, sau orice alta persoana publica, care, pe deasupra beneficiaza si de gratuitati, bugetar fiind, are un salariu mai mare decat alti bugetari, fara a se stabili un raport intre acestea!
Stiam ca exista, pe vremuri apuse, un raport de 1 la 5.
De ce nu exista si acum un raport rational ?!
Putem face ceva in acest sens?!
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
Herra_, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:27, 22 Iunie 2012
In institutiile statului se practica negocierea intre sindicat si patronat a grilei de salarizare (in cadrul contractului colectiv de munca la nivel de firma), dar pana la consilieri, manageri si alti sefi mari (director, ing. sef, etc.), tocmai pentru a se pune la secret salariile despre care amintiti. Numarul celor "privilegiati" este redus in comparatie cu restul. Statistic vorbind nu depaseste 1-2 % din fondul total de salarii. E mult, e putin ? Depinde de institutia publica/ firma cu capital majoritar de stat si de performanta/ profitul acestora.
Seful institutiei publice/ patronatul firmei cu capital majoritar de stat este interesat ca sa aiba oamenii sai de incredere, de regula specialisti adevarati (desi in ultima vreme se pare ca regula s-a deteriorat si au aparut mai mult nepotii, rudele, amicii politici, etc.), bine platiti si restul lucratorilor sa nu stie exact.
Sindicatul este multumit pentru ca are unele facilitati suplimentare, acordate de catre seful institutiei/ patronat (exemplu: spatiu pentru intreprinderile sindicatului, fara chirie, masini la scara, fara chirie, deplasari in strainatate pe banii institutiei publice/ firmei cu capital majoritar de stat, etc.
Salariul managerului este stabilit de catre consiliul de administratie al firmei, dar limitat la o anume suma maxima, prin HG. A se avea in vedere, am scris salariul, nu castigul brut/ net al managerului. Sa nu uitam de criteriile de performanta stabilte pentru manager si de bonusurile intermediare pe care le obtine la anumite niveluri de performanta, in cadrul criteriilor de performanta stabilite.
Salariile ministrilor, parlamentarilor, etc sunt stabilite prin acte normative emise de catre guvern, deci fixe. Acestia au alte facilitati, de exemplu: locuinta, masina la scara, decontare deplasari, cazare, diurna, masa, la alte sume decat cele stabilite pentru rest personal din institutii publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criterii performanta ContSters47131 ContSters47131 Buna ziua. daca ma poate ajuta cineva...Lucrez la o regie autonoma si trebuie sa stabilesc urgent criteriile de performanta pentru sefii de ... (vezi toată discuția)
Un subiect mai delicat petre32 petre32 La noi in firma au fost facute angajari in 2007..2008 dupa alte criterii decat cele ortodoxe..zic eu...pt ca..un tehnician are salaruil dublu fata de un ... (vezi toată discuția)
Negociere individuala a salariului Silos Silos Buna ziua! Sunt angajat in mediul privat la o societate ce are in jur de 300 salariati. In fiecare an directorul societatii trimite sefului direct actele ... (vezi toată discuția)