avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura aberanta la caldura in Arad
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura aberanta la caldura in Arad

Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei si nici echilibrarea hidraulica.........Asa ca singura solutie; DEBRANSAREA.
[ link extern ]
[ link extern ] /
Intreb si eu; In Arad nu exista nici un avocat care sa ii ajute?
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 04:34, 23 Martie 2014
Eu cred ca de vina sunt cei de la punctul termic care livreaza agentul termic. La fiecare inceput de sezon de incalzire trebuie sa se faca o echilibrare hidraulica pe instalatie la punctul de separare al proprietatii. Acolo exista un robinet care se inchide din ce in ce mai mult in functie de cati debransati sunt, un angajat poate tine cont de documentatia de la sediu sau pur si simplu intreaba un proprietar care locuieste pe acolo cati musterii au mai ramas sa consume. Echilibrarea se face aproximativ.

Daca valorile de plata devin aberante , presedintele de asociatie trebuie sa mearga si sa vorbeasca cu cineva, sa anunte tarasenia. Reportajul este tendentios si situatia este exagerata , asta este menirea presei. Eu cred ca urmatoarea luna situatia s-a schimbat dar asta nu mai ne spune nimeni.

:offtopic:
De fapt presedintele de asociatie ar trebui sa se deplaseze la sediul ISTA si atunci cand in repartizarea cheltuielilor de incalzire observa ca se produc neregularitati. Poate din nestiinta sau poate chestia cu ,, sa moara si capra vecinului ", nu se face ceea ce trebuie.:thumbdown:
Oricum situatia este urata, la omul sarac, nici boii nu-i trag.
johnpescar a scris:


Daca valorile de plata devin aberante , presedintele de asociatie trebuie sa mearga si sa vorbeasca cu cineva, sa anunte tarasenia. Reportajul este tendentios si situatia este exagerata , asta este menirea presei. Eu cred ca urmatoarea luna situatia s-a schimbat dar asta nu mai ne spune nimeni.



Reportajul te lasa sa intelegi ca batrani aia sunt vinovati ca au asa o factura pentru ca nu s-au debransat si daca vrei o caldura ieftina trebuie sa iti montezi o centrala pe gaz.
Corect ar fi ca acei batrani sa plateasca 300-400 lei din factura si restul sa fie inpartita debransatilor care nu au facut nici echilibrarea hidraulica si nici redimensionarea instalatiei. Daca batrani sunt singuri din bloc normal ar fi trebuit sa ramana tevi numai pe coloana batranilor. Daca toate 4 coloane sunt fierbinti inseamna ca fiecare apartament a avut caldura......deci trebuie sa plateasca. In reportaj nu s-a mentionat nimic despre faptul ca si ceilanti locatari ar trebui sa plateasca, pentru ca este si consumul lor. A mentionat reporterul ca debransati au ZERO la incalzire?
Nu cei de la punctul termic sunt vinovati neaparat, ci sefii lor de la CET. Cei de la punctul termic regleaza consumul pe baza datelor consumatorilor primite de la sediu, unde se incheie, modifica contractele, unde se aproba debransarile.
Daca cei de la punctul termic nu au cunostinta de debransarile efectuate intre timp, echilibrarea retelei, la bransament, si daca o vor face, o vor face pe baza consumului initial, a SET-ului initial.
Vinovati sunt cei care aproba debransarile in orice conditii, ascunzind oamenilor efectele. De ex in Bucuresti problema este explicata chiar in revista RADET Buletin de Informare nr 1/2007: „Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr. dr. ing. M. Beldiman, R. Frunzulica, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti.
Se explica dereglarea produsa de debransari si inchiderea robinetelor termostatate, care necesita echilibrarea instalatiei interioare si a retelei.
De ce aceste informatii nu sunt prezentate oamenilor cand se plang de facturile mari?

Oricum, echilibrarea retelei, la bransament, nu poate rezolva problema decat partial , o asemenea proprortie a debransarilor presupune obligatoriu echilibrarea coloanelor si chiar redimensionarea instalatiei.

Eu nu vad nimic tendentios in reportaj. Pur si simplu acela este efectul debransarii masive din bloc. In studiul “Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004, se prevede clar: unul dintre efectele negative ale debranşării- creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor
Asemenea valori au mai existat in tara, in cazuri similare. Daca imi aduc bine aminte, a fost si la Brasov un caz acum cativa ani, 3000 lei factura, cand pretul Gcal era mai mic.
Batranii n-au de ce sa plateasca pentru o obligatie contractata de asociatie in numele tuturor proprietarilor. Nu exista in Codul civil un asemenea temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
darida, utilizator
Sa va spun si situatia noastra, cu factura aberanta pe Dec. 2012: 1400 lei !
Am pus un link cu sesizarea catre Primarie (si CET) facuta de proprietarii din blocul respectiv, pentru ca altfel as ocupa o pagina, chiar doua. => [URL=[ link extern ] ]
Ar trebui totul sintetizat pe cateva puncte importante care sa fie puse in discutie:
1) sunt anomalii tehnice privind calculul acestor facturi aberante (logic, ele dureaza de multi ani, pentru ca Asociatia noastra mereu platea mult mai mult decat alte Asociatii -> chiar si cu 160 lei fata de alte doua Asociatii apropiate: HRISTO BOTEV si langa Palatul Agronomiei).
DE CE SUNTEM TAXATI PE 4 CONTOARE PENTRU UN BLOC, IN SPETA, C1 (dintre care 2 pentru Scara noastra, unul pentru dormitor, unul pentru sufragerie si bucatarie !) ?
2) contabila si Presedintele (anchetati penal) n-au luat hotararea (printr-o Adunare Generala) sa calculeze cheltuielile comune si celorlalti locatari debransati, conform Legii 325/2006, art.38 (2) sau Ordinul ANRSC 483/2008 art.12, alin. 2, astfel suma reducandu-se evident.
DETALII DESPRE DOSARUL PENAL, AICI: portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=196&d=MTk2MDAwMDAwMDAwOTM0NTY* => COPIATI IN BARA DE ADRESE SI ACCESATI LINKUL, CU TOT CU * (STELUTA) !
Nu ar trebui sa-si dea demisia in acest caz, mai ales ca sunt declarati faptuitori, inculpati penal in mod oficial pentru o fapta grava, fals in semnaturi ?
3) ajutorul social pentru incalzire acordat de catre stat e extrem de mic (cel putin raportat la factura imensa calculata la blocul C1).
Mai concret: Pe Decembrie 2012 am de plata efectiv aproximativ 1000 lei (de unde, daca nu avem venit ?) din suma facturata de 1400 lei ! Deci, ajutorul dat de catre stat a fost de 440 lei, eu, fara venit, dand aproximativ 1000 lei ! Aceasta suma e strigatoare la cer, de unde sa dam 1000 lei pe o luna, numai la caldura, cand eu si sotia nu avem venituri ? Peste 40 de ani greu gasesti de munca, nu neaparat in meseria in care esti experimentat !
Mentionez faptul ca de pe 15.01.2013, pentru a nu se aduna sume imense in continuare, am facut cerere si ni s-au inchis vanele de catre CET pentru blocul C1, stand in frig (cu igrasie pe pereti) sau pe la rude care au Centrale pe gaz (pe Ianuarie nu mai locuieste nimeni acolo). Un calorifer sau o aeroterma consuma prea mult pentru veniturile noastre inexistente.

Am facut un calcul dupa cantitatea facturata trimisa de CET si nu ies deloc cei 1414 lei, la 5 apartamente ramase (mai sunt 3 la acelasi bloc, dincolo de gang - au contor separat, i-am calculat si pe ei, dar separat de noi). Daca s-ar pune si cheltuielile comune, ar fi o suma mult mai mica !
Valorile primite de la CET pentru blocurile incriminate sunt acestea:
* contor 1 (bl. C1, 3 scari): 10,0417 x 328,81 = 3301,81 : 5 = 660,36 lei (+ 157,61 lei pusi abuziv de la contorul de la blocul C0 - DE CE ?)
* contor 2 (bl. C1, 3 scari): 10,6087 x 328,81 = 3488,25 : 5 = 697,65 lei
* contor 3 (bl. C1, celelalte 2 scari): 7,6713 x 328,81 = 2522,40 : 3 = 840,80 lei (504,48 – 5 fam.)
Sa zicem ca ar fi calculat pentru C1 de la contor 1 + 2 + contor C0 => 6790,06 + 788,03 = 7578,09 : 5 = 1515,62 lei si tot nu iese suma de 1414 lei, contabiliceste vorbind, dar consum nereal, trebuia doar 1 contor.
Contoarele 1 + 2 + C0 = 23,047 GigaCalorii / 5 apartamente = 4,61 GigaCalorii/apartament !!!
S-a spus acum o luna de catre specialisti in domeniu ca exista un consum (plafon) normat maxim posibil pentru un apartament, mai ales stiind ca pana anul trecut nu venea factura mai mare de 350 lei, in luna mai geroasa.
CE ZIC SPECIALISTII IN DOMENIU:
* Costul caldurii pentru Noiembrie 2012 ar trebui sa fie maxim 0,3 GigaCalorii x nr. camere x pret GigaCalorie/localitate (pentru BRAILA pe NOV.2012: 0,3 x 2 x 328,81 = 197,29 lei consum maxim posibil)
* Pentru Decembrie 2012, consumul de caldura ar trebui sa fie de maxim 0,55 GigaCalorii x nr. camere x pret GigaCalorie/localitate, deci, pentru BRAILA caldura maxima consumata pentru un apartament pe DEC.2012 nu poate depasi sub nicio forma suma de 0,55 x 2 x 328,81 = 361,691 lei. Cum s-a ajuns la aberanta suma de 1414 lei la incalzire, platind si pierderile de care nu suntem vinovati, nu ce consumam efectiv ? Am calculat un consum de ... 4,61 Gcal./ap. de 42 mp !!! (Contoarele 1+2+C0=23,047 Gcal/5 apart.=4,61 Gcal./apart.) Maxim posibil era 1,1 Gcal/ap. !
Ce e de facut in continuare, pentru a reusi sa platim doar ceea ce am putea maxim consuma caldura ca indivizi, avand in vedere ca toate cele 5 familii sunt ori cu pensii sub 500 lei, ori chiar fara venituri (situatia mea) ?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
280366, utilizator
"Ce e de facut in continuare, pentru a reusi sa platim doar ceea ce am putea maxim consuma caldura ca indivizi"?

Echilibrarea hidraulica a retelei de distributie, la bransament. Daca nu exista, solicitati CET-ului efectuarea ei, se face pe banii CET.

Echilibrarea hidraulica a instalatirei interioare de incalzire. Se face pe banii proprietarilor din bloc. Primii obligati ar trebui sa fie cei care s-au debransat/inchis robinetele caloriferelor.
Echilibrarea presupune montarea unor regulatoare automate de presiune in subsolul blocului, la baza coloanelor si la bransament. In acest mod se elimina surplusul de agent termic, care va duce la scaderea la normal a facturilor.
Fara acea echilibrare, puteti verifica degeaba contorul, metrologic va fi ok, dar el inregistreaza mai mult agent termic decat e necesar.

Modificarea contractului de furnizare a energiei termice incheiat de asociatia de proprietari, in sensul reducerii SET totale din anexa contractului proportional cu proportia debransarilor.

Oricum consmul din tabelul invocat de dvs este pt o iarna normala. Iarna asta a fost destul de calduta.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Care este legea privitoare la facturarea firmelor de la parterul blocurilor, de cãtre cet ? 280366 280366 Care este legea privitoare la facturarea firmelor de la parterul blocurilor, de către CET ? La blocul meu, anul trecut, datorită aberației de factură ... (vezi toată discuția)
Debransare casa scarii si uscator la o asoc.de propr. brezel brezel Pe scara din 10 ap a ramas un singur ap.care este racordat la Termoficare , casa scarii si uscatorul .As dori sa intreb daca se poate debransa uscatorul si ... (vezi toată discuția)