avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cheltuieli deductibile cu combustibilul la ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cheltuieli deductibile cu combustibilul la intreprinderile individuale

prestez servicii in domeniul ssm (serviciu extern) numai la clienti. Doresc sa stiu daca in baza foilor de parcurs, ordinelor de deplasare si bonurilor de combustibil, pot deduce intreaga suma ce reprezinta cheltuiei cu combustibilul. Mentionez ca sunt intreprindere individuala, iar veniturile le dobandesc numai prin deplasari la clienti.
Va multumesc, o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 11:07, 4 Iunie 2014
Daca toate deplasarile efectuate si probate cu foi de parcurs sunt in interesul firmei, puteti deduce in totalitate cheltuiala cu carburantii si cu TVA, daca este cazul.
In Codul fiscal avem:



ART. 21 Cheltuieli

[...]

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:

[...]

t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.



Activitatea dvs. nu se incadreaza printre cele care pot beneficia de deductibilitate 100%. Ca urmare, chiar daca intocmiti foi de parcurs, deductibiliatatea e tot de 50%.

Foaia de parcurs este ceruta, ca document auxiliar, celor ce desfasoara activitatile citate mai sus si vor deductibilitate 100%.
Fiind vorba de intreprindere individuala,prevederile sunt aceleasi cu cele mentionate de colegul Manea,acestea se regasesc insa la art.48 alin.(7)lit.l^1 Cod fiscal. Si pentru deductibilitate 50%,este necesar ca vehiculul rutier sa fie in proprietatea sau in folosinta I.I.(cu contract de inchiriere sau de comodat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foaie de parcurs Dragomir Magda Dragomir Magda Sunt PFA ca consultant in domeniul managementului si imi desfasor activitatea la sediul clientilor aflate in diferite localitati din tara. Intrebarile mele ... (vezi toată discuția)
Foi parcurs cateldestept cateldestept Daca deducem 50% din cheltuielile auto (combustibili, piese schimb, taxe, impozite,etc) mai este obligatorie intocmirea foilor de parcurs? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli combustibil si diurna gabihob gabihob Un PFA foloseste autoturismul proprietate personala in desfășurarea activitatii. Poate deduce motorina utilizata ? In situatia in care face deplasari in ... (vezi toată discuția)