avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum pot afla dacă s-a emis o amendă pentru parcare ? ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum pot afla dacă s-a emis o amendă pentru parcare ? Bună ...

Cum pot afla dacă s-a emis o amendă pentru parcare ?
Bună ziua!
Astăzi, în zi legal liberă,03 Mai, am parcat pentru fix 5 minute ( după ceas) într-o parcare publică din Brașov.
În timp ce eu stăteam pe trotuar și îmi plăteam online parcarea pentru o oră, am văzut un individ de la serviciul parcări că a iesit "din pământ" ,chiar lângă mașina mea și tasta ,de zor, o amendă să mi-o pună pe parbriz.
L-am întrebat ce face și de ce face acest lucru,deoarece eu tocmai achitasem parcarea,iar el s-a enervat,a început să țipe că nu era plătită când a început el să inițieze amenda și că o să plătesc intre 500 și 1000 de lei și a dispărut.Nu mi-a dat nici procesul verbal,nici alt act.
Cum pot afla dacă am primit sau nu amendă și dacă da,cum o pot contesta.
Tipul părea, efectiv ,la vânătoare de amenzi.
Subliniez că nu am staționat decât 5 minute,am dovada, sunt multe camere video în zonă și am și dovada pe telefon.
Si eu am observat ca e o "boala" pe forum, de a prezenta tot felul de povesti ale rudelor, prietenilor, etc. pe post de argument, fara nici un temei legal si fara a citi nimic inainte.
Fara un proces verbal de contraventie nu exista sa iei amenda.
Cititi macar regulile generale, lasati OUG 195/2002, unde n-ati priceput legatura cu politia locala. Adica regimul juridic al contraventiilor, dat de OG 2/2001 : [ link extern ]

Cit despre Oug 195/2002, asa arata textul legii :
Articolul 102
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
...........................
MONITORUL OFICIAL nr. 443 din 29 iunie 2007. )
14. nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39;
[ link extern ]

Nu credeti ca mai bine va documentati si apoi va repeziti la tastatura ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2024
latka, utilizator
Hai sa zicem ca e asa cum spuneti !
Dar politia locala poate stabili din evidentete primariei ( de aceea ii spune politie locala fiindca este in subordinea primariei) cine este proprietarul autovehiculului si il invita la sediu doar pentru faptele prevazute in OUG 195 (pe care tot o fluturati) pt. care are competente( in principal pt. parcare neregulamentara)!!! Ori aici e vorba de neplata la timp a unei parcari intr-o zona special amenajata constatata de un " agent de parcare" care nu are legatura cu politia locala si pentru care exista o HCL in vigoare!!! Initiatorul topicului nu a incalcat nici o prevedre a OUG 195 !!!!!!!

Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2024
latka, utilizator
Ceea ce nu vreti sa pricepeti dvs. e ca subiectul topicului de fata tine de identificarea vinovatului, nu de parcare neregulamentara, unde e doar o masina. Un autovehicul inca nu e autonom si nu se dau amenzi masinilor.Nu se cunoaste soferul care a parcat acea masina, dvs. sunteti in profunda eroare.

Orice PV de contraventie incheiat pe numele proprietarului poate fi anulat cu usurinta in instanta. Nedovedind cine a condus autovehicolul. De aia se cer datele de identificare in conformitate cu art. 39 din OUG 195/2002.
Abia dupa obtinerea lor se poate incheia un PV de contraventie cu amenda, pe numele vinovatului. Daca nu se dau datele, exista temei legal de amendare a proprietarului, minim 1485 RON, fara posibilitate de plata la jumatate.

In plus, am rugamintea sa lasati malitiozitatile deoparte, deocamdata nu cunoasteti temeiurile legale. Astfel de raspunsuri "istete" vor fi sterse. De-a-ntregul.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2024
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


CBM a scris:


Chiar nu există,în țara noastră,o cale civilizată de a afla dacă ai vreo amendă de plătit și să o poți achita,prompt??


Pai nu aveti nici o amenda pana nu primiti instiintare ca aveti !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara... am primit o amenda lasata in geam de la politia ... diana23ingrid diana23ingrid Buna seara... Am primit o amenda lasata in geam de la politia locala deoarece am parcat intr o parcare rezidențială a unui bloc. Spune ca am incalcat ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala Ddan01 Ddan01 Buna ziua, Am inteles ca, conform deciziei ICCJ 11/2017, Politia Locala nu mai are dreptul de a da amenzi pentru parcare neregulamentara, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Solicitare date conducator auto guestgii guestgii Buna ziua, Am gasit pe 11.12 2023 in cutia postala un PV de inmanare/afisare a solicitarii si o \"Solicitare date de identificare\" pentru o parcare ... (vezi toată discuția)