avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... aviz psihologic:apt munca,dar probleme de comportamet
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

aviz psihologic:apt munca,dar probleme de comportamet

Buna seara,
Am fost in concediu crestere copil,acum cand m-am intors la serviciu,angajatorul a zis ca nu mai are nevoie de mine,sa-mi dau demisia,iar eu am refuzat.Mi-a dat o decizie in care imi cerea sa ma prezint la sediul firmei (unde lucrez este punct de lucru),sa dau testare profesionala,ca cf. codul muncii pt. o intrerupere mai mare de un an cetificatul medical este obligatoriu (art 28 codul muncii).M-am conformat,m-am trezit la ora 3 dimineata pt a ajunge la ora stabilita de ei (ora 11),pentru analize medicale si testare profesionala.Testarea am dat-o cu un psiholog, a durat o ora si jumatate,am dat direct pe calculator,ca altfel dura 3 ore.Am primit rezultatul care spune:apt psihic pentru functia de casier,dar la concluzii am "scoruri ridicate ale impulsivitatii,anxietatii si agresivitatii,cu repercursiuni asupra calitatii muncii".Testarea a fost mult prea mult pt functia pe care o detin,eram treaza de la ora 3 dimineata,nemancata,dupa un drum de 6 ore,etc.
Am facut la cererea mea la o clinca privata o testare psihologica,pt reintoarcerea in munca,pt postul pe care il detin,a durat 20 min si rezultatul a fost:apt munca,fara alte concluzii.
1.Testarea psihologica difera ca dificultate in functie de jobul ocupat?
2. Pot ei contesta ca testarea facuta de mine nu este ok?Adica ei au un anme psiholg agreat?
3. Angajatorul dar si psiholgul nu mi-au explicat in ce consta aceste testari.Este corect? Adica am dat si eu testari la angajare,dar mi s-a spus:vor fi jocuri de rol,logica,munca in echipa,etc.
4. Ce pot face in situatia asta?Le pot trimite rezultatul de la testarea mea,pe motiv ca atunci cand am dat testrea la ei eram obosita,nemancata,etc?Adica la inceputul testarii eram bine,dar dupa o jumatate de ora deja nu mai rezistam.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 21:05, 7 Ianuarie 2013
inspectorSSM a scris:

Pentru ca postul de casier nu se regaseste in fisele din anexa 1 a HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor ar fi sufficient doar examenul clinic general
ANEXA 1
4. Observatii:
c) pentru lucratorii care nu se regasesc în fisele din prezenta anexa, examenul medical periodic va fi reprezentat de examenul clinic general anual;



Off-topic: In fisele din anexa respectiva se regasesc factori de risc (in functie de acestia medicul MM indica investigatiile necesare, inclusiv ex psihologic), nu ”posturi” (cu rare exceptii: electrician, agent paza - dar si aici trebuie tinut cont de cumulul de factori de risc (noxe), lucru posibil numai pt medicul MM).

On-topic: daca in fisa de identificare a riscurilor profesionale anagajatorul a bifat ”munca de nopate”, atunci examenul psihologic era justificat (inclusiv pt postul de casier). Mi se pare discutabila atitudinea medicului MM care a recomandat angajarea pe un post in functie de testarea psihologica. Medicul MM trebuia sa se pronunte (APT / APT CONDITIONAT cu recomandarile aferente / INAPT TEMPORAR / INAPT).

Sfatul meu, ca medic MM, este sa faceti contestatie.

Psihologul de la cabinetul de psihologie mi-a dat ca rezultat apt psihologic,dar la alte concluzii mi-a trecut scoruri ridicate ale impulsivitatii,anxietatii si agresivitatii,cu repercursiuni asupra calitatii muncii si recomanda terapie centrata pe comportament.Medicul de medicina munciimi-a trecut apt conditionat,ca recomandari schimbarea locului de munca/functiei corespunzatoare rezultatului evaluarii psihologice.Iar angajatorul mi-a recomandat sa merg la un cabinet medical de specialitate pentru efectuarea terapiei medicale conform recomandarilor,terapie care se va face pe cheltuiala proprie, si sa fac dovada ca sunt luata in evidenta de un specialist si ca urmez tratament de specialitate,si sa aduc angajatorului la cunostinta programul de recuperare si periodicitatea acestuia.
Pai concluzia examenului psihologic (apt) se bate cap in cap cu concluziile de la testul de personalitate. Singura sansa ramane contestatia la DSP pe raza careia figureaza unitatea medicala a fisei de aptitudine (se vede pe stampila sau la adresa unitatii medicale). In ultima instanta va puteti adresa si colegiului psihologilor (www.copsi.ro).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate testare medicala gabrielaguler gabrielaguler Buna ziua, In situatia actuala compania pentru care lucrez a anuntat in scris ca ne va oferi un \"beneficiu optional\" constand intr-o testare medicala in ... (vezi toată discuția)
Legislatie medicina muncii popa petronela popa petronela Am primit de la medicul de medicina muncii o interdictie temporara de 6 luni.Mentionez ca lucrez in invatamint si aceasta a urmat datorita unei interneri la ... (vezi toată discuția)
Contract medicina muncii roxannaboc roxannaboc buna ziua , este obligatoriu ca o firma sa incheie un contract cu un medic de medicina muncii? (vezi toată discuția)