avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia?

Buna ziua. Acum 2 luni m-am adresat sefei de scara cu probleme legate de infiltratii prin acoperis (stau la etajul4) .Dansa mi-a zis ca fond de reparatii exista suficient, doar ca este nevoie de votul locatarilor pentru a efectua lucrarile de reparatii. am asteptat 2 luni, nimic. m-am interesat la un avocat care m-a sfatuit sa predau o cerere catre pres.asociatiei, chiar astazi am si predat cererea, in 2 exemplare cu nr de inregistrare. intrebarea mea ar fi: care este urmatorul pas? doamna administrator mi-a zis sa nu ma astept ca asociatia sa repare acoperisul, trebuie facuta o sedinta si decid locatarii. acum chiar va rog sa ma lamuriti am dat cererea degeaba? va multumesc anticipat.

Nu stiu cine era doamna aceea de la judecatorie, poate era o functionara, ceva....
Dv. depuneti actiunea si sustineti-vi-o cu legea 230/2007. O sa vedeti apoi ce va hotari judecatorul.
David22 a scris:
...insemna sa imprumut acei bani sa platesc dobinda eu si atatea incurcaturi ca nu mai pot..Pe acest lucru mizeaza presedintele cand ridica din umeri...Nu-l intereseaza legea oricum nu are nimeni ce sa-i faca.Nu am auzit sa existe o autoritate care sa controleze activitatea presedintelui in afara de Adunarea Generala a locatarilor...ori locatarii nu au interes sa puna bani ,intelegeti? Deci nu vor actiona in nici-un mod...

Daca pe presedintel nu-l intereseaza, pe dumneavoastra va intereseaza. Sunteti la fel de proprietar si membru al asociatiei ca si presedintele. Schimbati-l la prima adunare generala, luati-l locul si rezolvati problema.
Daca nu ati auzit ca presedintii sunt amendati de primarie, repet ceea ce am scris pe pagina 2: dati o cautare pe avocatnet sau pe google si o sa gasiti multe cazuri concrete, cu nume, prenume, localitate... in care presedintii au fost amendati de primarii.
Proprietarii au interes sa aiba o locuinta confortabila, un bloc bine intretinut, instalatii bine intretinute... Unii sunt afectati direct de degradarea teraselor, altii de infundarea canalizarii, altii de defectarea liftului, altii de usile sau geamurile sparte de pe hol, altii de fatada care se darama s.a.m.d. Asa ca traind intr-un bloc este aproape imposibil ca vreun proprietar sa nu fie afectat mai devreme sau mai tarziu de o defectiune a proprietatii comune.
Amintiti-i presedintelui ca dumneavoastra ati contribuit la toate aceste cheltuieli atunci cand a fost cazul iar acum trebuie sa ia masuri, sa rezolve problemele.


Eu cred ca de la judecatorie ati primit un sfat bun, dupa ce terminati lucrarea, chemati in instanta pe toti vecinii care nu v-au platit cota, inclusiv presedintele ( ca reprezentantant al asociatiei, o sa ii reprezinte pe cei care lipsesc) . Hotararea judecatoreasca o sa oblige vecinii sa contribuie in functie de cota indiviza la reparatie si la cheltuielile procesului.Partea de plata a dvs. nu v-a fi mai mica sau mai mare decat trebuie.
Va trebui sa incerc..Va multumesc!

Va multumesc ,domnule!Dumneavoastra vorbiti deoarece sunteti o persoana care cunoaste legislatia si sunteti o persoana dotata cu bun simt.Eu ,insa,traiesc intr-o localitate in care NU MAI FUNCTIONEAZA NIMIC...Acest presedinte functioneaza numai dupa bunul sau plac si ori de cateori a fost reclamat la Primarie nu s-a intamplat nimic.Locatarii primesc mereu de la Primar acelasi raspuns sec: schimbati-l Dar Adunarea Generala nu se intruneste niciodata pentru ca el tolereaza restantele la intretinere ...Numai pe scara mea exista 2 familii care au insumat 100 milioane lei vechi de familie plus alte familii cu datorii mai mic..Intelegeti?Acestia nu vor vota niciodata schimbarea presedintelui.Stiu ca este greu sa intelegeti ca pot fi oameni care se confrunta cu astfel de situatii..dar acesta este adevarul.Va multumesc mult ca mi-ati raspuns..Voi incerca sa prezint cazul undeva la vreo televiziune ..daca se va mai putea face ceva si pe aceasta cale...

Nu ma pot apuca de reparatia acoperisului dupa bunul meu plac.Pentru ca eu nu detin decat 1/5 cota indiviza din acest acoperis restul este proprietatea vecinilor de pe tronsonul aferent care m-ar putea actiona in justitie daca as face acest lucru.Intelegeti?Sa- intamplat deja acest lucru la scara 2 a blocului in care locuiesc.

Va multumesc! Voi incerca..desi presedintele imi spune ca in cauza respectiva numai el poate actiona in justitie ca reprezentant al asociatiei de locatari ..Oricum nici eu nu prea il cred .Sunt cetatean... la urma urmei am dreptul la un proces corect.Solutia propusa de dumneavoastra ramine singura solutie pe care o voi putea pune in aplicare.Ma intreb acum cat timp va dura pana cand voi primi o hotarare judecatoreasca si ce se va intampla in acest timp cu apartamentul meu....Pentru ca ploile nu se opresc...

La prima adunare generala ziceti?..Care Adunare Generala? ..De 20 de ani ,in afara de adunarea prin care a fost numit presedinte nu a mai tinut alta adunare..Si nici locatarii nu doresc asa ceva.Unii dintre ei au acumulta la intretinere restante de 100 milioane lei vechi...Credeti ca acesti locatari vor sprijini vreodata inlocuirea acestui presedinte cu unul care i-ar da in judecata?

Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Adriantot, moderator
La prima adunare generala ziceti?..Care Adunare Generala? ..De 20 de ani ,in afara de adunarea prin care a fost numit presedinte nu a mai tinut alta adunare..



Legea 230/2007:
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.


Ce asteptati sa treaca 3 ani si sa se prescrie restantele la cotele de intretinere, sa le platiti restantierilor intretinerea lunara, sa ramaneti fara utilitati?

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea intretinerii partilor comune este a administratiei sau a proprietarilor afectati? maarkyM maarkyM Buna ziua, Am facut recent , la inceputul lui Iulie 2013, o sesizare scrisa semnata de vecinii de la etajul 4/4 catre asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)