avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia?

Buna ziua. Acum 2 luni m-am adresat sefei de scara cu probleme legate de infiltratii prin acoperis (stau la etajul4) .Dansa mi-a zis ca fond de reparatii exista suficient, doar ca este nevoie de votul locatarilor pentru a efectua lucrarile de reparatii. am asteptat 2 luni, nimic. m-am interesat la un avocat care m-a sfatuit sa predau o cerere catre pres.asociatiei, chiar astazi am si predat cererea, in 2 exemplare cu nr de inregistrare. intrebarea mea ar fi: care este urmatorul pas? doamna administrator mi-a zis sa nu ma astept ca asociatia sa repare acoperisul, trebuie facuta o sedinta si decid locatarii. acum chiar va rog sa ma lamuriti am dat cererea degeaba? va multumesc anticipat.

Raspunsul la intrebarea dvs. este pe forum de 10 ani, dar nu cautati...
Atunci cand ati constata ca se produc infiltratii in apartament, va adresati as. prop. in vederea efectuarii unei note de constatare. Daca comisia as. prop. constata ca cele aratate de catre proprietar se adeveresc, automat se propune efectuarea de reparatii a terasei blocului, fara a mai cere acordul cuiva (vecini, autoritati, etc.).
Presedintele as. prop. da dispozitie administratorului sa caute firme specializate in astfel de lucrari, firme care se prezinta la fata locului, masoara, cantaresc si in final, functie si de alte criterii, intocmesc un deviz de lucrari si bineinteles un cost final.
Ei, cum spuneam, este nevoie ca asociatia sa aiba la dispozitie doua-trei oferte, dintre care v-a alege una. Oferta este afisata la avizierul scarii, se fac calcule privind repartizare costurilor (proportional cu cota-parte indiviza de proprietate). Aceste costuri se introduc pe prima lista de plata, debitele devenind obligatii de plata pentru fiecare proprietar.

Dvs.ati discutat cu cine nu trebuie si ati primit raspunsuri in consecinta...
Apoi, ati pus in discutie o alta chestiune:
Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia?

Strict in acest caz asociatia = vecinii. Dvs. vedeti vreo deosebire?
Ca as. prop. se ocupa de toate este una, insa finantarea este a vecinilor, ati inteles?
La terminarea lucrarilor se intocmeste un PV de receptie a lucrarilor, se dau garantiile necesare si cam gata.

Mult succes!
Buna ziua, voi trece direct la subiect. Am avut probleme grave cu acoperisul cand ploua, asta fiind prin 12/2017 cand am cumparat apartamentul, aveam o gaura in balcon de la teava pluviala. Am asteptat sa vina primavara sa pot sa rezolv problema. Am fost la administratora si presedinte, mi-au spus ca nu au ce sa faca, ca nu au cum sa ma ajute, adica ridicau din umeri si faceau pe prostii de fiecare data cand le ceream respectuos si rabdator sa rezolvam problema, dar primeam numai raspunsuri care imi dadeau de inteles ca nu o sa ma ajute ei vreodata. Vazand cum sta treaba am gasit o firma specializata in reparatii de acest tip, am negociat la o suma foarte echitabila pentru reparatie si izolare cu garantie de 8 ani. Am comunicat administratorei si presedintelui cele mentionate mai sus si ne-am inteles sa platesc de la mine iar ulterior ei promit ca voi primi bani in timp de la asociatie. Toate bune si frumoase, reparatia a iesit foarte bine, iar in bani aia am izolat si casa scarii ca un bonus pentru ca am ajutat la lucrarea de izolatie. Cand am venit cu factura, chitanta si garantia la asociatie, negau ca mi-au spus vreodata ca o sa plateasca si ca nu au ce sa faca. Dupa alte replici m-au pus sa adun semnaturi de la vecinii de pe coloana cum ca sunt de acord sa plateasca pentru reparatie dar doar pentru materiale, pentru ca "asa e normal" mi-au spus, adica in jur de 60% din suma totala. Dupa ce am facut asta si le-am dus lista mi-au spus ca nu vrea nimeni sa plateasca, chiar daca au semnat. M-am documentat ulterior pe avocatnet despre responsabilitatea asociatiei si le-am comunicat ca daca nu i-au masuri o sa dau asociatia in judecata iar iei mi-au spus in prima faza ca o sa bage suma de plata la intretinere urmatoarea luna, bine inteles nu sa intamplat nimic, iar ulterior mi-au spus ca nu mai au ce sa faca ca a trecut prea mult timp de la reparatie si nu mai au ce sa faca. Tin sa mentionez ca de cand m-am mutat acolo nu m-am certat cu ei sau alt vecin, pur si simplu am vorbit calm si civilizat in special la inceput, dar am constatat in timp ca e doar reavointa din partea lor si multa indiferenta. Bineinteles sunt mai multe detalii dar am incercat sa rezum pe cat posibil! Intrebarea mea este ce as putea sau trebui sa fac mai departe pentru ca cu vorba buna si politetea nu am rezolvat nimic. Va multumesc anticipat!
@George112211
Din păcate doar să daţi în judecată Asociaţia (nu preşedintele sau vecinii) şi asta costă şi durează.

Înainte de a ajunge în justiţie faceţi o cerere scrisă către Asociaţie şi cereţi număr de înregistrare.
În cerere spuneţi că dacă se ajunge în justiţie veţi cere şi daune, nu numai repararea acoperişului.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2018
Carturarul, utilizator
Multumes !

Carturarul a scris:

@George112211
Din păcate doar să daţi în judecată Asociaţia (nu preşedintele sau vecinii) şi asta costă şi durează.

Înainte de a ajunge în justiţie faceţi o cerere scrisă către Asociaţie şi cereţi număr de înregistrare.
În cerere spuneţi că dacă se ajunge în justiţie veţi cere şi daune, nu numai repararea acoperişului.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea intretinerii partilor comune este a administratiei sau a proprietarilor afectati? maarkyM maarkyM Buna ziua, Am facut recent , la inceputul lui Iulie 2013, o sesizare scrisa semnata de vecinii de la etajul 4/4 catre asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)