avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis - cui ii revine obligatia : vecinii sau asociatia?

Buna ziua. Acum 2 luni m-am adresat sefei de scara cu probleme legate de infiltratii prin acoperis (stau la etajul4) .Dansa mi-a zis ca fond de reparatii exista suficient, doar ca este nevoie de votul locatarilor pentru a efectua lucrarile de reparatii. am asteptat 2 luni, nimic. m-am interesat la un avocat care m-a sfatuit sa predau o cerere catre pres.asociatiei, chiar astazi am si predat cererea, in 2 exemplare cu nr de inregistrare. intrebarea mea ar fi: care este urmatorul pas? doamna administrator mi-a zis sa nu ma astept ca asociatia sa repare acoperisul, trebuie facuta o sedinta si decid locatarii. acum chiar va rog sa ma lamuriti am dat cererea degeaba? va multumesc anticipat.

Presedintele are dreptate cand afirma ca numai el poate actiona in numele asociatiei. Dupa ce va fi obligat sa va plateasca banii in numele asociatiei proprietarilor care nu au venit in instanta si nu v-au achitat dvs. partea cinstita, sa vedeti cum actioneaza. Mama... ce o sa mai actioneze.Fluierand a paguba o sa actioneze.
Buna seara.Din pacate si noi ne confruntam cu aceeasi situatie.
Am sesizat initial asociatia in mod verbal, am primit promisiuni ca se va discuta cu vecinii si vom vedea... Am depus sesizare scrisa unde am dat termen 2 sapt sa se rezolve problema hidroizolatiei daca nu imi rezerv dreptul de a face lucrarea din bani proprii urmand sa ii actionez in instanta si atunci le voi cere pe langa contravaloarea lucrarii si cheltuielile aferente reparatiilor din locuinta proprie plus dobanda bancara aferenta lucrarilor ( voi lua credit bancar probabil) .
Acum sunt putin in dilema: pot sa demarez lucrarile in contextul in care in lege spune clar ca doar asociatia e legal sa o faca? Un proces se poate iontinde pe catva ani dar eu nu pot sta sa imi pice tavanul in cap... mi-a picat tencuiala , s-a extins infiltratia apei si deja se vede fierbetonul din planseu:(
Asta ar fi cea mai mare nenorocire..Va multumesc ca m-ati prevenit.Voi incerca sa contactez vecinii de palier sa le comunic acest lucru

Va sfatuiesc sa nu intreprindeti nimic fara acordul Asociatiei oricat de greu l-ati obtine.Nu vreti sa stiti prin cate a trecut un vecin de al meu de la scara 2 care a reparat pe cheltuiala proprie apoi a fost dat in judecata de alt vecin ,,cumsecade'' si pus sa plateasca nu stiu ce daune inchipuite..Acel om traieste un calvar...Tot ce va pot sugera ca mijloc de ,,salvare '' mai putin costisitor si fara sa va afecteze (si de care si eu am aflat curand):exista un ciment care nu permite apei sa se infiltreze..Desigura daca ploua prin acoperis dupa un timp chiar si acest ciment va ceda..dar va va acorda un ragaz temporal ca sa va puteti ocupa de formalitatile cu Asociatia fara sa va ,,rupa '' la buzunar..
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2013
Adriantot, moderator
thran a scris:

Legea 230/2007
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.



In conditiile in care i-am notificat si am primit refuz dar fara a fi justificat cu temeiuri legale , cum pot obtine acceptul asociatiei de proprietari?
Cum sa formulez cererea astfel incat sa-mi rezolv problema cu infiltratia dar sa pot si recupera investitia.

Este ilogic si inuman sa astept finalul unui proces in aceste conditii... imi este pusa in pericol siguranta si sanatatea plus ca este un abuz clar din partea Presedintelui asociatiei.
mamalui matei a scris:
Am depus sesizare scrisa unde am dat termen 2 sapt sa se rezolve problema hidroizolatiei

Asemenea proptitudine nu este posibila. Daca se sparge o coloana de apa, daca este o inundatie de la veci..., da, se poate rezolva imediat prin oprirea apei de la subsol si remedierea avariei in cateva ore, o zi, doua.
Dar o lucrare de hidroizolatie necesita timp.
De regula infiltrarea apei la apartamentele de la ultimul etaj apare treptat. Acum la o ploaie, o pata mica pe langa o coloana sau la un colt, peste ale cateva saptamani iar o pata mai mare s.a.m.d. Tot de regula acestea apar mai ales in sezonul rece din noiembrie pana in primavara.
Asa ca proprietarul care este afectat trebuie sa anunte imediat in scris, la primul semn, presedintele asociatie. Cei din conducerea asociatiei pot constata, pot cauta cauza, pot apela la cunoscatori in ale teraselor... Uneori poate fi o problema usor de rezolvat daca se costata degradarea izolatiei langa coloanele de aerisire ce ies pe trase. Alteori poate este necesar a se reparat toata terasa.
Oricum daca astazi a aparul prima "umezeala", prima "igrasie" pe tavan poate dura inca luni bune sau un an pana incepe sa curga efectiv apa in casa. In acest timp proprietarul sesizeaza, asociatia constata, face un deviz al lucrarii cu o firma, alfa cam cat ar costa, include aceste costuri in bugetul de venituri si cheltuieli ce va fi aprobat in adunarea generala alaturi de celelalte cheltuieli ale asociatiei. Repartizeaza costul estimativ ala hidroizolatiei pe lista de plata dupa suprafata utila a fiecarui apartament si in cateva luni se aduna o parte din bani. Avand ceva bani, asociatia incheie contract cu un executant, face lucrarea, plateste o parte din bani si se intelege prin contract sa achite restul in 5-6 rate...
Asa se face o hidroizolatie.
Este greu de crezut ca ar putea vreun presedinte, comitet sau administrator, sa faca hidroizolatia terasei blocului in doua saptamani de la sesizarea facuta de un proprietar.
Comitetul executiv se intruneste in sedinte odata pe luna, adica din 30 in 30 de zile. De regula noi intrunim comitetul cu 2-3 zile inauntea afisarii listelor de plata cand se discuta si asemenea sesizari. Urmatoarea sedinta peste alte 30 de zile. Asa ca nu are cum sa se discute o sesizare si sa se faca hidroizolatia in doua saptamani.

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea intretinerii partilor comune este a administratiei sau a proprietarilor afectati? maarkyM maarkyM Buna ziua, Am facut recent , la inceputul lui Iulie 2013, o sesizare scrisa semnata de vecinii de la etajul 4/4 catre asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a acoperisului catalinmos catalinmos Buna ziua, Locuiesc in Brasov, intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari, un total de 35 de apartamente si din nefericire, locuiesc la etajul 4. S-a inceput ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)