avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuz autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuz autorizatie de constructie

Buna ziua,
Am cumparat acum 4 ani un teren in intravilanul unei localitati. De atunci si pana acum in jurul terenului
meu au aparut mai multe constructii, motiv pentru care m-am decis si eu sa ma apuc de construit o casa mica
pentru locuit. Primul pas a fost sa obtin certificatul de urbanism de la primarie. Din certificatul de urbanism scrie ca sunt tangent la un PUD existent, dar regimul tehnic al terenul meu zice ca nu este construibil este "V6". Daca am inteles eu bine acest regim are legatura cu mediul, si ca ar trebui obtinut de acolo un aviz, dar asta nefiind o problema pentru ca pe teren nu exista nici o padure, nici un parau, terenul din punct de vedere al solului este ok pentru constructii.
Practic arhitectul dupa ce a discutat la primarie zice ca sunt putine sanse sa mi se aprobe si mie un PUD (sa
il extind pe ala de langa mine) pentru ca ar mai cunoaste ceva cazuri asemanatoare care le-au fost refuzate
autorizatiile si motivul fiin acest regim tehnic "V6".
Mentonez ca:
- vizavi de mine sunt case,
- in partea stanga ma invecinez direct cu o constructie,
- in partea dreapta este o constructie, dar la parcela a 2-a, ce-a de langa mine este libera.
- in spatele meu este teren liber.
Toate aceste constructii sunt cu acte in regula.

Intrebarile mele sunt:
Exista din punct de vedere juridic posibilitatea ca primaria sa iti refuze complet dreptul de a construi? si daca
da, atunci ce motive ar trebui sa aiba, mai ales in situatia descrisa de mine?
Cum imi sugerati cel mai bine sa procedez, ca sa pot sa ajung la un proces si sa adun suficiente probe pentru a avea castig de cauza?

Multumesc mult,

Cel mai recent răspuns: danp , utilizator 13:19, 15 Mai 2009
In primul rand verificati in PUG-ul localitatii ce insemna exact V6. In general UTR-urile care poarta denumirea de V.... reprezinta spatii verzi sau diferite zone de protectie.
E important sa vedeti daca va incadrati sau in dispozitiile OUG114/2007
"Art. I
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 71. - (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta."
2. La articolul 96 alineatul (2), dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:
"11. obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta;".

Asta e rglementarea care va poate bloca obtinerea autorizatiei de construire, chiar daca in zona sunt alte constructii.

Flo
"V6" se pare ca inseamna "paduri de agrement". Si probabil ca ma incadrez la ceea ce zice aceasta ordonanta. Dar chiar nu exista nici o solutie juridica de a rezolva aceasta situatie? Adica vorbind practic, stau cu terenul intre case si din cauza acestei ordonante nu pot decat sa fac o crescatorie de fluturi pe el?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare imobil in p.u.g avramcapusan avramcapusan Buna ziua, Detin in propprietate un imobil, padure, in intravilanul unei localitati. In urma cu ceva vreme am cerut la Primarie un Certificat de Urbanism in ... (vezi toată discuția)
Pe un teren primaria vrea sa construiasca 2 strazi iar pe celalalt l-au incadrat la spatii verzi oannaville oannaville Buna ziua, Detin doua terenuri la marginea Bucurestiului in Sectorul 3 pentru care am scos certificat de urbanism. Terenul nr. 1: -> este traversat ... (vezi toată discuția)
Certificat urbanism nefavorabil ContSters265484 ContSters265484 Detin o suprafata de padure in intrvilan pentru care am cerut de la primarie un certificat de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de construire a unei ... (vezi toată discuția)