avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Intrebare anulare act administrativ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Intrebare anulare act administrativ

intrebare
sunt functionar public, iar la uat-ul unde-mi desfasor activitatea, mai multi colegi au fost implicati intr-o cercetare penala.Au primit fiecare ordonanta de la procuror, prin care le comunica faptul ca trimisi in judecata si au calitatea de inculpat,iar uat-ul nu s-a constituit parte civila.Catre primarie nu a venit nici un act oficial, par vicele cu atributii de primar,le-a suspendat raraporturile de serviciu pe motiv de "notorietate caz si portal de instante judecatoresti" invocand in preambului actului administrativ numarul rechizitoriului transmis ,catre fiecare personal nu pe adresa primariei.
intrebarea este : ESTE UN ABUZ in serviciu al persoanei care are calitatea de numire?cat dureaza procesul la contencios administrativ.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:04, 12 Mai 2016
Infracţiunea de abuz în serviciu este una dintre infracţiunile prevăzute la art. 54, lit. h) din Legea nr. 188/1999. În cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), raportul de serviciu se suspendă de drept (art. 94, alin. 1, lit. m) din Legea nr. 188/1999).
[ link extern ]

În această situaţie, angajatorul emite un act prin care doar constată că a intervenit suspendarea raportului de serviciu, nu decide acest lucru. Nu are nicio importanţă cum a aflat despre trimiterea în judecată a colegilor dvs., Legea nr. 188/1999 nu prevede nimic în acest sens. În altă ordine de idei, cu sau fără o decizie a angajatorului dvs., raportul de serviciul al colegilor dvs. este suspendat prin efectul legii.

Ca o concluzie, răspunsul la întrebarea dvs. din primul mesaj este "nu e vorba despre un abuz".
Intr-un caz similar, DNA-ul a transmis o adresa prin care instiinteaza UAT-ul ca s-a trimis in judecata functionarul x in dosarul y pentru infractiunea de abuz in serviciu si ca UAT-ul urmeaza ca, in conformitate cu prev. art. 94, alin. 1, lit. m) din Legea nr. 188/1999, rep., sa ia masurile legale ce se impun. Adresa a venit dupa aprox. 30-45 de zile de la trimiterea in judecata. Deci, ar trebui sa primiti o adresa oficiala, chiar cu o oarecare intarziere si apoi sa se constate suspendarea de drept.
ggvv a scris:
Deci, ar trebui sa primiti o adresa oficiala, chiar cu o oarecare intarziere si apoi sa se constate suspendarea de drept.

Îmi pare rău, însă nicio prevedere din Legea nr. 188/1999 nu susține afirmația dvs, potrivit căreia deciziile prin care s-a constatat suspendarea raporturilor de serviciu ar fi trebuit să fie emise după ce instituția era înștiințată de trimiterea în judecată a funcționarilor publici.

Prevederea este simplă și clară, fără niciun fel de distincții: „Suspendarea raportului de serviciu se constată în cazurile prevăzute (...) la art. 94 alin. (1), (...), prin act administrativ al persoanei care are competenţa numirii în funcţia publică.” (art. 95, alin. 4 din Legea nr. 188/1999) Atât și nimic altceva.
Mie nu imi pare rau, eu am vrut doar sa dau un exemplu dintr-un caz concret.

Fiecare decide si raspunde de modul prin care se constata suspendarea raportului de serviciu: au auzit de la o vecina, de la televizor, au citit in ziar sau au primit o adresa oficiala (solicitata sau nu) de la parchet sau judecatorie.

:) Aveți un argument legal pentru afirmațiile dvs.?

Răspunderea pentru modul în care se constată suspendarea raportului de serviciu poate fi angajată numai dacă legea a fost încălcată, însă legea nu prevede nimic în această privință. Instanța nu este interesată de speculații, ci de respectarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public urmarit penal -nesuspendat din functie ZARAMANGO ZARAMANGO as dori sa va intreb cui trebuie sa ma adresez pentru incalcarea art.94 alin.1 lit.m din Lege 188/1999, deoarece am o problema cu deciziile care iau la nivel ... (vezi toată discuția)
Curtea de conturi poate emite decizie de suspendare din functie? vasilica53 vasilica53 Curtea de conturi poate emite decizie de suspendare din functie a unui functionar public?si daca da care sunt faptele si temeiul legal.Mltumesc (vezi toată discuția)
Alegeri local 2016 popdorelemil popdorelemil sunt funcționar public de execuție într-o primărie și doresc să candidez ca primar într-o altă primărie (domiciliu) ce pași trebuie să urmez ? ... (vezi toată discuția)