avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de risc maternal si apoi concediu CCC?

Buna ziua,

Am nascut pe 1 martie. De pe 14 februarie pana pe 14 iunie sunt in concediul dematernitate de 126 zile. Dupa ce se termina acesta, pot sa intru in concediu de risc maternal pt 4 luni si apoi sa-mi depun dosarul pt indemnizatia pt 2 ani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elarabela , utilizator 14:49, 23 Noiembrie 2012
1. Dosarul pt CCC se poate depune oricandin cei 2 ani sau exista un termen limita?
2. Sau daca te intorci la munca, poti sa te razgandesti si sa intri in CCC?
Multumesc
1. Puteti intra oricand in CCC pana ce acesta implineste 2 ani.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

3. Ma gandesc insa ca angajatoprul se va supara daca veniti-plecati asa de cate ori doriti sau va razganditi dvs. si s-ar putea sa desfiinteze locul de munca si sa ramaneti pe dinafara.
adela05 a scris:

Dl Valeriu, va multumesc pentru raspuns. Daca imi iau concediu de risc maternal, nu mai pot sa-mi iau si CCC?


Daca veti beneficia de cm de risc maternal dupa nastere,nu veti mai putea solicita si ccc,in acest sens,art10(b)din OUG96/2003,arata:


Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:

a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);

b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters136493, utilizator
1. Ma tem ca nu interpretati corect prevederile OUG 96/2003, art.10(1), lit.b).

2. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 7.
(1) Salariata poate solicita concediul de risc maternal, în întregime sau fracţionat, în funcţie de recomandarea medicului şi de justificarea angajatorului privind perioada posibilã de eliminare a riscurilor de la locul de muncã, pentru sãnãtatea sau securitatea ei.

(2) Angajatorul aprobã solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai dacã solicitarea este însoţitã de documentul medical prevãzut la art. 6.

(3) Concediul de risc maternal se acordã pe durate care nu pot depãşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, pânã în a 63-a zi anterioarã datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioarã datei intrãrii în concediul de maternitate;

b) integral sau fracţionat, dupã expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacã este cazul, pânã la data intrãrii în concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani;

c) integral sau fracţionat, înainte sau dupã naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.


3. OUG 111/2010 (inclusiv cele anterioare ei) nu prevede niciunde ca nu se acorda CCC mamelor care au beneficia de concediu de risc maternal inainte de CCC.
Interpretarea mea este corecta, poate nu am fost indeajuns de explicita,nu se poate beneficia in acelasi timp si de ccc si de concediu de risc maternal postnatal,daca beneficiezi de concediu de r.m.imediat dupa cele 42 de zile de cde lehuzie, logic nu mai soliciti si ccc decat daca doresti dupa ce expira c.r.m. postnatal....in acest sens este reglementarea art10(b).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de risc pentru alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)