avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa concediul de maternitate, pot sa iau concediu de risc maternal si apoi concediu CCC?

Buna ziua,

Am nascut pe 1 martie. De pe 14 februarie pana pe 14 iunie sunt in concediul dematernitate de 126 zile. Dupa ce se termina acesta, pot sa intru in concediu de risc maternal pt 4 luni si apoi sa-mi depun dosarul pt indemnizatia pt 2 ani?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elarabela , utilizator 14:49, 23 Noiembrie 2012
1. Nu se cheama legea mamelor ci OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. Indiferent pentru care varianta de CCC optati trebuie ca si celalalt parinte sa beneficieze cel putin o luna de CCC.

3. Nu puteti beneficia de concediu de risc maternal iar, in acest timp, sotul sa beneficieze de CCC (dar nu e rau sa intrebati asta la Agentia Judecteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC).

multumesc frumos pentru raspunsuri, Domnule Tudor.

2. eu vreau sa pot beneficia la maxim de toate drepturile pe care mi le confera legea si de asemenea sa evit sa ma intorc la serviciu pt acea luna in care sotul meu ar trebui sa stea acasa. haideti sa formulez altfel intrebarea, astfel:

daca dupa concediul de lauzie eu voi intra in concediu de risc maternal pt ca alaptez (si sa zicem ca voi beneficia de perioada maxima de 120 zile), practic mai raman vreo 5-6 luni pana la implinirea copilului nostru a varstei de 1 an. in acest context, mai e necesar ca din cele 5-6 luni de ccc care mai raman disponibile, una dintre ele sa fie efectuata de sotul meu? sau pot sa le efectuez eu pe toate avand in vedere ca din cele 11 luni maxim admise pt un parinte eu voi beneficia practic de doar jumatate din ele?

multumesc anticipat,
ela
1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.


2. - Indiferent cand solicitati dvs. CCC trebuie ca si sotul sa beneficieze de cel putin o luna de CCC sau sa renuntati dvs. la o luna de CCC.
- Dar fiind vorba de un caz mai aparte ar fi bine sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala nici macar nu a auzit de acest concediu de risc maternal postnal. Eu am intrebat la ei si mi-au spus doar ca pot depune dosarul pt CCC oricand in cei 2 ani (pot chiar sa ma intorc la munca, ceea ce se presupune ca se intampla atunci cand iti iei concediu de risc maternal, si sa depun dosarul pt indemnizatie peste 6 luni, 8 luni, 16 luni, cand vreau), insa mai multe detalii nu au stiut sa-mi spuna. Asa ca ma indoiesc ca o sa va lamureasca raspunsul lor.
1. AJPIS nici nu avea de unde sa stie, concediul pentru risc maternal (ca toate concediile medicale) este aprobat si platit din fondurile de sanatate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. Asa ca de data asta ii acuzati pe nedrept pe cei de la AJPIS.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc pentru alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)