Formularele și documentele utilizate în activitatea de inspecție fiscală, precum și instrucțiunile de completare a acestora, vor fi modificate, se arată într-un proiect de ordin ANAF, publicat pe site-ul instituției. Schimbările vin ca urmare a intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
În proiectul de act normativ sunt menționate zece documente, dintre care doar unul reprezintă o noutate în domeniu. Mai precis, Fiscul vrea să modifice formularele „aviz de inspecție fiscală”, „ordin de serviciu nr.”, „notă explicativă”, „invitație”, „proces-verbal”, „proces-verbal de ridicare/restituire de înscrisuri”, „proces-verbal de sigilare/desigilare”, „declarație”, „proces-verbal de prelevare probe” și să introducă formularul „Somație”.
Mai precis, acesta din urmă va fi documentul prin care un contribuabil va fi somat, de la 1 ianuarie 2016, să se prezinte la sediul organului de inspecție fiscală, se arată în referatul de aprobare al proiectului de act normativ lansat de Fisc în dezbatere publică.
Acesta va fi întocmit de către echipa desemnată pentru efectuarea inspecţiei fiscale/ controlul inopinat/încrucişat/constatarea la faţa locului, în cazurile când contribuabilul/plătitorul nu a dat curs invitaţiei organului de inspecţie fiscală/control pentru efectuarea inspecţiei fiscale/ controlul inopinat/încrucişat/constatarea la faţa locului sau refuză să pună la dispoziţia organelor de inspecţie fiscală documentele şi înscrisurile necesare efectuării/ continuării acţiunii de inspecţiei fiscale/ controlul inopinat/încrucişat/constatarea la faţa locului şi există indicii rezonabile conform cărora contribuabilul/plătitorul refuză nejustificat să prezinte documentele legale şi bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situaţiei fiscale de fapt, în scopul împiedicării verificărilor fiscale.
Ce se schimbă la Avizul de inspecție fiscală și la Procesul-verbal
Avizul de inspecție fiscală este, potrivit noului Cod de procedură fiscală, care va intra în vigoare din prima zi a lui 2016, documentul prin care organele de inspecție fiscală înștiințează contribuabilul/plătitorul în legătură cu inspecția fiscală care urmează să se efectueze la acesta.
În prezent, avizul de inspecție fiscală se comunică în momentul începerii inspecțiie fiscale în trei situații, și anume:
- în cazul efectuării unei inspecţii fiscale la un contribuabil aflat în procedura de insolvenţă;
- în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat sau încrucişat, se impune începerea imediată a inspecţiei fiscale;
- pentru extinderea inspecţiei fiscale la perioade, impozite, taxe şi contribuţii, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecţie fiscală.
În schimb, de la 1 ianuarie 2016, acest aviz se va întocmi pentru toate tipurile de acțiuni de control, fără excepții, se arată în raportul de aprobare al proiectului de ordin ANAF. Mai precis, avizul de inspecție fiscală va fi emis în cinci situații, după cum urmează:
- în cazul unei inspecţii fiscale generale sau parţiale, în cazul inspecţiei fiscale la un contribuabil/plătitor aflat în procedura de insolvenţă;
- în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecţiei fiscale;
- pentru extinderea inspecţiei fiscale la perioade sau creanţe fiscale, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecţie fiscală iniţial;
- în cazul refacerii inspecţiei fiscale ca urmare a unei decizii de soluţionare a contestaţiei;
- în cazul unor cereri ale contribuabilului/plătitorului pentru a căror soluţionare, ca urmare a analizei de risc, este necesară efectuarea inspecţiei fiscale.
Tot de la anul, amânarea datei de începere a inspecției fiscale va fi aprobată sau respinsă prin decizie emisă de conducătorul activității de inspecție fiscală.
Procesul-verbal este, potrivit noului Cod de procedură fiscală, actul de control care se întocmește de către organele de inspecție fiscală în cazul efectuării unei constatări la fața locului, precum și în cazul controlului inopinat/încrucișat, sau pentru consemnarea unor fapte, în timpul inspecției fiscale, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni. De asemenea, acesta poate fi încheiat inclusiv pe durata efectuării unei inspecții fiscale, precum și în alte situații prevăzute de lege, și nu are ca rezultat întocmirea unui act administrativ fiscal.
Potrivit raportului de aprobare a proiectului de act normativ al Fiscului, acesta se va întocmi, de la 1 ianuarie 2016, și în cazul în care contribuabilul/plătitorul nu ține sau nu prezintă organului de inspecție fiscală registrul unic de control, pentru consemnarea datei de începere a inspecției fiscale.
Fiscul modifică modelul Raportului de inspecție fiscală
Tot de la 1 ianuarie 2016 urmează să intre în vigoare și prevederile cuprinse într-un proiect de ordin al ANAF referitor la modelul și conținutul Raportului de inspecție fiscală încheiat la persoane juridice.
Potrivit referatului de aprobare al proiectului de act normativ ANAF, rezultatul inspecției fiscale se consemnează, în scris, într-un raport de inspecție fiscală, în care sunt prezentate constatările organului de inspecție fiscală din punctul de vedere faptic și legal, precum și consecințele fiscale ale acestora.
Noul Cod de procedură fiscală aduce o serie de modificări în ceea ce privește acest raport. Referatul de aprobare al proiectului de ordin al ANAF conține patru astfel de schimbări care urmează intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, după cum urmează:
- Noul Cod de procedură fiscală prevede că inspecția fiscală are ca obiect stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale. În consecință, pentru fiecare obligație fiscală la care organele de inspecție fiscală vor constata diferențe suplimentare, va fi anexată o situație referitoare la termenele scadente, pentru a calcula și comunica, ulterior, obligațiile fiscale accesorii datorate.
- În timpul unei inspecții fiscale, pot fi emise decizii de impunere provizorii pentru obligațiile fiscale principale suplimentare aferente unei perioade și unui tip de obligație verificată. În acest caz, nu va fi întocmit un alt raport de inspecție fiscală.
- Aplicarea sau neaplicarea penalității de nedeclarare va fi stabilită de organele de inspecție fiscală pentru fiecare obligație fiscală care a făcut obiectul inspecției.
- În plus față de aceste prevederi, în raportul de inspecție fiscală a fost introdus un capitol nou, referitor la Dosarul prețurilor de transfer, care va fi completat în cazul în care societatea verificată va avea relații de afiliere (directe sau indirecte) cu alte persoane fizice și/sau juridice și va derula tranzacții cu persoanele afiliate.
În fișierele atașate (pdf) puteți consulta variantele propuse pentru formularele prevăzute în proiectul de ordin al ANAF.