1. Executarea silită a datoriilor fiscale se face după noi reguli
Regulile pentru desfășurarea executării silite a datoriilor fiscale au fost modificate la începutul lunii septembrie 2017. Printre cele mai importante schimbări survenite atunci se numără și introducerea unei noi situații de suspendare a executării silite, iar posibilitatea de a plăti în rate bunurile vândute la licitație a fost extinsă. Totuși, modificările vizează și alte aspecte importante, enumerate în acest articol.
2. Executarea silită poate fi suspendată într-o nouă situație
Atunci când datornicul notifică Fiscul cu privire la intenția de a depune o scrisoare de garanție sau o poliță de asigurare de garanție, executarea silită poate fi suspendată pentru o perioadă determinată. Însă facilitatea acordată se anulează dacă datornicul nu depune în termen de 45 de zile documentul în cauză. În cadrul acestui articol au fost amintite toate situațiile în care executarea silită este suspendată.
3. Firmele pot scăpa de executarea silită cu un nou document
Firmele care au datorii fiscale scadente pot scăpa de executarea silită dacă prezintă o scrisoare de garanție emisă de o instituție financiară nebancară (IFN). Până la începutul lunii septembrie 2017, acest lucru nu era posibil, întrucât doar scrisorile de garanție emise de bănci erau luate în considerare. Prin urmare, prezentarea unui astfel de document conduce la suspendarea executării silite sau ridicarea măsurilor asigurătorii impuse de Fisc.
4. În anumite condiții, înscrisurile „de mână” sunt titluri executorii
Înscrisurile de mână pot fi folosite ca titluri executorii, însă doar dacă au fost înscrise în prealabil în registrele publice corespunzătoare, așa cum ar fi Registrul Comerțului, Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, Cartea funciară etc. Informațiile suplimentare privind utilizarea înscrisurilor de mână ca titluri executorii sunt oferite în cadrul acestui articol.
5. Fiscul transmite exclusiv online băncilor actele de executare silită
Fiscul notifică băncile doar electronic cu privire la constituirea unor popriri asupra conturilor bancare deținute de contribuabili. Măsura se aplică deja de la jumătatea anului 2016 și a fost introdusă pentru ca activitatea contribuabililor să fie cât mai puțin afectată, fiind cunoscut faptul că ridicarea măsurii popririi era mult întârziată de transmiterea fizică a documentelor pe ruta Fisc-bănci. Prin urmare, popririle pe conturi sunt ridicate acum în câteva ore de la plata datoriei.