Conform opiniei Ralucăi Mihai, atunci când un salariat refuză să poarte mască, angajatorul are o serie de opțiuni la dispoziție, care variază de la o simplă discuție și care, în cazuri excepționale, pot ajunge chiar și la o eventuală concediere. Este important pentru angajator să se asigure că implementează măsuri concrete prin care să se asigure că salariatul poartă mască. Există o serie de acte normative (de exemplu, Hotărârea de Guvern nr. 394/2020, precum și alte ordine de ministru relevante) ce impun obligația purtării măștii, printre altele, la locul de muncă.
O soluție care ar trebui aplicată, oricum, și nu doar dacă încep să apară incidente cu salariații, e adaptarea normelor interne la situația actuală. Mai exact, angajatorul poate să prevadă obligația pentru salariați de a purta mască la locul de muncă și ce eventuale sancțiuni pot fi aplicate, dacă aceștia refuză, fără niciun motiv, să poarte mască. Nu este, neapărat, necesară modificarea regulamentului intern, ci este posibilă și anexarea unor norme specifice la regulament.
„Aceste norme interne trebuie comunicate tuturor angajaților, anexate Regulamentului Intern al companiei, ca parte integrantă din acesta si trebuie să conțină sancțiuni pentru nerespectarea fără fundament și cu rea intenție a acestor dispoziții legale obligatorii”, a mai precizat avocata.
În situația concretă în care angajatul refuză purtarea măștii, este recomandată o discuție cu acesta. Salariatului îi va fi explicată situația, prin referire la actele normative care obligă purtarea măștii în locuri închise, cum e situația multor locuri de muncă. După aceea, i se va arăta salariatului că, dacă refuză fără motiv să poarte mască, se poate ajunge la o cercetare disciplinară.
Bineînțeles că, așa cum legislația conține anumite excepții de la purtarea obligatorie a măștii (de exemplu, angajatul desfășoară activități fizice intense sau suferă de o boală ce îi afectează respirația), s-ar putea ca salariatul să spună că el nu poate purta mască din cauză că i se aplică una din acele excepții. Dacă, însă, salariatul îl informează pe angajator că are o boală ce îi cauzează probleme respiratorii, atunci medicul de medicina muncii trebuie să îl consulte pe salariat și să confirme sau nu existența acelei boli. Abia apoi va putea salariatul să își desfășoare activitatea fără mască.
Pot exista anumite situații, însă, în care salariatul, chiar dacă nu are o boală ce îi cauzează probleme respiratorii, ajunge să sufere atacuri de panică sau îi este diminuată capacitatea de muncă, din cauza măștii. Într-o asemenea situație, avocații de la Voicu Filipescu recomandă izolarea acelui angajat într-o cameră unde să lucreze singur. O alternativă ar fi munca de acasă.
În situația în care, fără niciun motiv, angajatul refuză să poarte mască, angajatorul poate să facă o cercetare disciplinară și, eventual să îl sancționeze. Bineînțeles, sancțiunile trebuie să reflecte gravitatea faptei, dacă salariatul a refuzat în mod continuu să poarte mască și, astfel, doar în situații extreme ar fi justificată concedierea.
”Pentru acel salariat care refuză fără motiv întemeiat să poarte masca de protecție, se poate declanșa cercetarea disciplinară, urmare a căreia se pot aplica diverse sancțiuni disciplinare, începând cu avertismentul scris, sancțiunea cea mai ușoară, la prima abatere, și culminând cu concedierea salariatului, în cazul unor abateri repetate, insubordare clară, rea-voință și sfidare a angajatorului și legiuitorului”, a mai menționat avocata.
De asemenea, ea a scos în evidență faptul că „măsura concedierii trebuie aplicată în cazuri extreme, rolul acestor măsuri fiind de a proteja populația, nu de a face rău, însă este evident că, angajatorul nu poate accepta un comportament insubordonat continuu al angajatului care poate produce consecințe grave cu privire la îmbolnăvirea celorlalți salariați, care la rândul lor se pot întoarce împotriva angajatorului, în sensul că acesta din urmă nu a luat măsurile necesare și a acceptat tacit comportamentul periculos al unui salariat care încalcă regulile”.
Atenție! Angajatorii care nu asigură sănătatea și siguranța în muncă (ce ar implica inclusiv stabilirea unui cadru intern clar de unde să reiasă și obligația pentru salariați de a purta mască, de exemplu) ar putea să îl expună pe angajator la amenzi de până la 10.000 de lei, pentru abatere.