1. Nu mai poți arunca mâncarea fără să încerci să scapi de ea, mai întâi, prin adoptarea de măsuri anti-risipă
ACCES PREMIUM
De ce premium?
Simona Voiculescu, Director Editorial,
avocatnet.ro
Timp de citire: 2 min.
Diminuarea risipei alimentare: Cinci aspecte la care operatorii economici ar trebui să fie atenți
Salvează articol Îl poți citi, ulterior, când ai timp.
Timp de citire: 2 min.
Legea nr. 217/2016 impune operatorilor din sectorul agroalimentar să adopte măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a neutraliza deșeurile generate. Dacă procedează la donarea alimentelor, ea nu poate fi făcută în orice condiții și oricui, iar alimentele nu pot fi transferate și apoi revândute către populație decât într-o singură situație. De asemenea, produsele agroalimentare care sunt încă bune pentru consumul uman nu pot fi declarate improprii și supuse măsurilor anti-risipă, iar vânzarea la preț redus a produselor aproape de termen nu ar trebui legată de diverse programe de fidelizare.
Articolul continuă mai jos
Evenimente avocatnet.ro
Ora 11:00, 10 Decembrie 2025
NIS 2: Când descoperi că regulile se aplică și companiei tale
Vreau să particip
NIS 2: Când descoperi că regulile se aplică și companiei tale
Vreau să particip
Ora 11:00, 16 Decembrie 2025
Q&A LIVE: Impozit pe profit și microîntreprinderi - Întrebări și răspunsuri practice cu Mirela Păunescu
Vreau să particip
Q&A LIVE: Impozit pe profit și microîntreprinderi - Întrebări și răspunsuri practice cu Mirela Păunescu
Vreau să particip
„Înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puţin două acţiuni de prevenire a risipei alimentare, prevăzute la alin. (2) lit. a)-f)”, prevede Legea nr. 217/2016. Din 21 martie, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar.
Practic, înainte de a „neutraliza” deșeurile generate, operatorii economici trebuie să încerce, în următoarea ordine: să ia măsuri astfel încât să producă/pună la dispoziția clienților cantități suficiente astfel încât să nu mai trebuiască să arunce mâncare (așa-zisele măsuri de responsabilizare), să încerce vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, să ia măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, să ia măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, să ia măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi pentru hrana animalelor din adăposturi, să ia măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau pentru transformarea în biogaz.
2. Donarea alimentelor nu se poate face în orice condiții
E nevoie de un cadru pentru transferul cu titlu gratuit al alimentelor, dar și de verificarea calității de „operator-receptor” prevăzută de Legea 217.
Transferul alimentelor către operatorii receptori se face în baza unui contract încheiat cu respectarea Legii 217, iar alimentele transferate se consideră a face obiectul darului manual, indiferent de valoarea lor - nu e nevoie de contracte încheiate la notar, practic (actualizare 30 august 2024: subiectul este detaliat aici).
3. Vânzarea la preț redus nu ar trebui condiționată
A doua în ierarhia de măsuri impuse de diminuare a risipei alimentare este vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate. Având în vedere scopul Legii nr. 217/2016, condiționarea în vreun fel în aplicarea acestei măsuri este exclusă. Astfel, vânzarea la preț redus nu ar trebui legată de programele de fidelizare ale operatorilor economici: preț redus al produsului doar în baza cardului de client, de exemplu.
4. Nu pot fi supuse măsurilor de diminuare a risipei acele produse care sunt încă bune pentru consumul uman
În Legea nr. 217/2016 a fost introdusă o interdicție importantă, odată cu restul modificărilor operate pe 21 martie: „Operatorii economici nu pot declara, în mod deliberat, ca fiind improprii produsele agroalimentare nevândute şi încă bune pentru consum fără a aduce atingere regulilor privind siguranţa alimentelor”.
5. Produsele aproape de expirare nu pot fi transferate și apoi revândute
„Transferul cu titlu gratuit al alimentelor se face către operatorii receptori sau consumatorii finali, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau consumatorului final”, singura excepție fiind în cazul unor ONG-uri care vând la prețuri foarte mici produsele respective și care sunt operatori din sectorul agroalimentar, înregistraţi la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
--
Notă privind drepturile de autor
Conținutul acestui articol este protejat de legislația română. Copierea, reproducerea, distribuirea sau utilizarea lui în scop comercial – inclusiv pentru antrenarea, dezvoltarea ori operarea sistemelor de inteligență artificială – este interzisă. Deținerea unui abonament Premium nu conferă dreptul de a copia sau reutiliza conținutul. Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni civile sau penale. Întrebări și clarificări: office@avocatnet.ro
Notă privind drepturile de autor
Conținutul acestui articol este protejat de legislația română. Copierea, reproducerea, distribuirea sau utilizarea lui în scop comercial – inclusiv pentru antrenarea, dezvoltarea ori operarea sistemelor de inteligență artificială – este interzisă. Deținerea unui abonament Premium nu conferă dreptul de a copia sau reutiliza conținutul. Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni civile sau penale. Întrebări și clarificări: office@avocatnet.ro
