Modificări importante ale contractului de muncă se pot face doar prin acordul părților, consemnat într-un act adițional, încheiat înainte ca acestea să producă efecte - așa prevede Codul muncii.
Mai departe, normele ce guvernează transmiterea datelor în Revisal stabilesc cu titlu de obligație că transmiterea modificărilor se face cel târziu în ziua anterioară producerii lor, de principiu (există și excepții, precum modificările salariale, unde transmiterea în Revisal/Reges se poate face în 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării). Asta prevede HG 905/2017, același lucru îl prevede și HG 295/2025, adică normele ce privesc noul Reges.
Această ordine a pașilor este deja „încetățenită” printre cei care se ocupă de documentație și de transmiterea datelor în Revisal: părțile negociază, se înțeleg asupra modificării unui element sau a mai multora din contractul individual de muncă, se întocmește un act adițional, acesta e semnat de părți (deși, uneori, actul adițional e deja pe masă la „negocieri”), după care datele sunt transmise în Revisal.
Consultând noul registru de evidență a salariaților, Reges-Online, observăm însă un instrument care, deși e destul de util în acest context al modificărilor contractuale, ridică un semn de întrebare apropo de ordinea pașilor în cazul acestor modificări: mai precis, noul registru le dă posibilitatea operatorilor să genereze și să descarce un act adițional atunci când operează în registru modificarea, așa cum reiese din captura de mai jos. Generarea acelui act adițional se poate face înainte de a transmite modificările în registru, după cum se poate vedea, butonul de descărcare a adiționalului fiind deasupra celui de transmitere a datelor.
Cu toate acestea, operatorul registrului nu ar trebui să procedeze la transmiterea modificării înainte de a avea un act adițional semnat de angajat. De ce? Pentru că, pur și simplu, nu putem vorbi de o garanție absolută că modificarea va fi asumată în toate cazurile de angajat, care se poate răzgândi oricând până la momentul semnării, chiar și în pofida unor discuții anterioare.
Merită menționat și că nu orice modificare a unor elemente contractuale presupune necesitatea de a avea un act adițional.
În fine, de ce este important de respectat, în pofida opțiunii furnizate de Reges-Online, ca pașii să rămână tot aceia prevăzuți expres de lege? Așa cum explicam într-un material recent, angajații cu cont în Reges vor primi instant notificări privind modificările operate de angajator în Reges în ceea ce privește elementele contractuale, fie că vorbim de salariu, adaosurile salariale sau repartizarea timpului de muncă. Dacă în Reges este transmisă o modificare contractuală înainte ca adiționalul să fie efectiv semnat de angajat este posibil ca acesta să nu privească lucrurile într-un mod echilibrat și să considere că angajatorul a comis, de fapt, un abuz.
Comentarii articol (1)