ACCES PREMIUM
De ce premium?
Raportul Country-by-Country, sub lupa autorităților internaționale și locale
Raportul Country-by-Country (CbC) face parte dintr-o inițiativă internațională al cărei scop este de a promova transparența fiscală la nivel global și de a sprijini administrațiile fiscale în combaterea practicilor de erodare a bazei de impozitare și de transfer al profiturilor (proiectul BEPS - „Base Erosion and Profit Shifting”). Această inițiativă presupune obligații specifice de raportare și notificare pentru societățile care fac parte din grupuri multinaționale mari (cu venituri totale consolidate egale sau mai mari de 750 milioane euro), precum și schimbul automat de informații între autoritățile fiscale cu privire la informațiile din aceste rapoarte.
Articolul continuă mai jos
Articol scris de Andreea Cosma, Senior, Nowium Transfer Pricing.România a transpus încă din anul 2017 prevederile Directivei UE 2016/881, care vizează
schimbul automat de informații privind CbC. Obligația de raportare vizează în general
entitățile din România care sunt mama finală a unui grup mare (conform celor de mai sus), dar și entități din Romania care sunt doar membre ale unui astfel de grup, pentru cazurile specifice în care informația nu ajunge la autoritățile din România prin schimbul de informații.
În plus, entitățile din România care nu sunt mama finală a unui grup mare au obligația să notifice Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) identitatea și rezidența fiscală a entității care depune raportarea la nivel de grup.
Observații și bune practici la nivel internațional. La nivel internațional, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat o serie de ghiduri și manuale pentru a asista și a oferi o mai mare certitudine atât administrațiilor fiscale, cât și grupurilor multinaționale în ceea ce privește implementarea și funcționarea raportării CbC.
Într-un material publicat recent, OCDE a centralizat o serie de
erori frecvent întâlnite în rapoartele CbC (de exemplu: lipsa sau completarea greșită a codurilor de identificare fiscală, utilizarea simbolurilor nepermise, neconcordanțe între informațiile din diferite secțiuni ale raportului etc.).
Reiterând importanța acestor rapoarte în contextul global, OCDE încurajează grupurile multinaționale să analizeze lista de erori pentru a se asigura că acestea nu se perpetuează și, în același timp, încurajează administrațiile fiscale să colaboreze cu grupurile multinaționale în corectarea acestor erori.
Abordarea autorităților române. De la momentul transpunerii Directivei UE 2016/881 în legislația locală, în 2017, și până recent, autoritățile fiscale din România nu păreau să acorde o atenție sporită raportării CbC.
Însă, în Raportul de performanță ANAF pentru anul 2024 se arată că
activitatea de control a ANAF a început să fie direcționată în scopul verificării îndeplinirii obligației de raportare CbC. Astfel, s-au derulat acțiuni de transmitere de notificări de conformare (au fost notificate 316 companii, s-a colectat și s-a analizat feedback-ul contribuabililor, au fost organizate audiențe etc.).
Necesitatea conformării proactive. Deși acțiunile recente ale autorităților au avut ca scop creșterea conformării contribuabililor și creșterea calității datelor care fac obiectul schimbului de informații, reamintim faptul că nerespectarea cerințelor de raportare CbCR
poate atrage sancțiuni financiare considerabile.
Astfel, nedepunerea raportului CbC se sancționează cu amendă de la 70.000 la 100.000 lei, iar depunerea cu întârziere a raportului sau transmiterea de informații incorecte ori incomplete - cu o amendă de la 30.000 la 50.000 lei.
În acest context, este esențial ca entitățile din România, membre ale unor grupuri multinaționale, să verifice cu rigurozitate cazul lor specific și să se asigure că își îndeplinesc obligația de raportare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.