- Actele adiționale cu acordul ambelor părți sunt obligatorii pentru modificarea elementelor esențiale ale CIM, precum funcția, salariul, locul muncii, durata sau timpul de muncă.
- Nu se recomandă completarea directă a datelor în Reges-Online fără act adițional prealabil, deoarece elementele din platformă trebuie să se regăsească deja în contractele dintre părți.
- În Reges-Online, funcția de "corecție" se folosește pentru remedierea erorilor materiale din înregistrarea inițială, fără a modifica fondul contractului.
Trecerea la Reges-Online este o ocazie de a corecta anumite lucruri și de a actualiza contractele individuale de muncă. În 2022, de pildă, Codul muncii a fost completat în ceea ce privește conținutul clauzelor obligatorii în contractele individuale - atunci, așa cum explicam aici, unii angajatori aveau obligația de a introduce completări în contracte pentru că modificările legislative vizau situații concrete din raporturile lor de muncă (de pildă, în ceea ce privește adaosurile salariale ori locul muncii).
Dincolo de modificările legislative ce au apărut de-a lungul anilor, alți angajatori se află în paradigma unor lipsuri contractuale datorate necunoașterii sau nepriceperii celor care au redactat acele contracte.
Așa se face că, de când s-au început discuțiile despre tranziția la Reges-Online, nu puțini sunt cei care se întreabă ce pot sau ce trebuie să facă în ceea ce privește elementele lipsă ori incorect/insuficient precizate la nivel contractual. Recomandarea ferm făcută de specialiști a fost și este în continuare ca angajatorii să revizuiască contractele și, dacă este necesar, să încheie acte adiționale pentru a adăuga elementele care lipsesc.
Odată identificate lipsurile în contractele existente (e de la sine înțeles că pentru contractele noi ar trebui actualizat modelul folosit, dacă el nu corespunde celui stabilit prin ordin de ministru în 2022), următorul pas e identificarea răspunsului la întrebarea: cum se face completarea, în mod concret?
Actele adiționale cu acordul ambelor părți sunt necesare pentru modificări ale elementelor esențiale ale unui CIM, cum ar fi funcția, salariul de bază și toate adaosurile sale, tipul contractului, locul muncii, durata sau timpul de muncă și de odihnă. De pildă, dacă locul muncii unui angajat s-a modificat doar în fapt, iar nu și „pe hârtie”, această modificare tot are nevoie de semnătura angajatului pe respectivul adițional. Este important ca aceste acte adiționale să respecte procedura corespunzătoare, incluzând informarea prealabilă a angajatului, dreptul său de a fi asistat și obținerea consimțământului în mod valabil.
Un alt exemplu concret care ar necesita un act adițional este adăugarea elementelor constitutive ale salariului care pot să fi fost acordate în mod concret, dar n-au fost specificate în registru și nici chiar în contractul individual. Or, legea obligă la acest lucru încă din 2022.
Regăsită în general mai mult în regulamentele interne, precizarea repartizării timpului de muncă e necesară de ceva ani și în contractele individuale, tot în contextul noutăților legislative apărute în 2022. Adesea, lipsa acestei informații din contracte nu a făcut decât să ducă la conflicte între părți, atunci când angajatorul a decis schimbarea bruscă, de azi pe mâine, a programului în care îi solicită angajatului
NU se recomandă completarea directă a datelor în Reges-Online fără un act adițional prealabil. De ce? Pentru că condiția sine qua non a elementelor pe care le regăsim în Reges-Online este ca ele să se regăsească deja la nivel contractual între părți - fie în contractele individuale, fie în cele colective.
Când modificare, când corecție?
Ne mutăm din planul contractual și ajungem în platforma Reges-Online. O altă întrebare frecvent adresată în contextul tranziției la noua platformă este: când folosim funcția de modificare și când pe cea de corecție? Cu înțelegerea acestor funcții ne ajută chiar Inspecția Muncii, prin site-ul platformei Reges-Online:
Corecția unui contract presupune remedierea erorilor materiale apărute la înregistrarea inițială a contractului. Acestea pot include:
Atenție! Corecția NU implică modificarea efectivă a relației de muncă, ci doar rectificarea unor date incorecte. Utilizatorul poate introduce corecțiile necesare, având grijă să păstreze conformitatea datelor cu documentele oficiale. |
Modificarea unui contract de muncă presupune actualizarea informațiilor esențiale legate de relația de muncă dintre angajator și salariat. Aceasta poate include:
Atenție! Orice modificare trebuie să fie în conformitate cu legislația muncii și să fie aprobată de ambele părți. |