Obligația declarării veniturilor obținute din străinătate în anul anterior este stabilită de articolul 130 din Codul fiscal, raportarea făcându-se prin formularul 201. Deoarece persoanele fizice sunt cele vizate de această raportare, printre cititorii noștri a apărut o dilemă: PFA-urile ar trebui să depună, de asemenea, formularul 201 până pe 25 mai 2017?
În acest sens, redacția noastră a cerut clarificări de la mai mulți specialiști, concluzia fiind că declarația 201 trebuie depusă de PFA-uri doar dacă acestea desfășoară fizic activitate în străinătate. Cu alte cuvinte, o PFA care desfășoară fizic activitate în România pentru clienți din străinătate nu trebuie să depună la Fisc declarația 201.
„PFA-urile (adică entități juridice înregistrate și autorizate să funcționeze pe teritoriul României) care obțin venituri din străinătate (adică au clienți străini, dar prestează muncă din România către aceștia, nu se duc să presteze activitatea în străinătate) nu depun declarația 201. Dacă într-un caz extraordinar o PFA ar desfășura fizic activitatea pe teritoriul altei țări, ar avea obligația să se autorizeze acolo și abia în acest caz am vorbi de venituri obținute din străinătate. «Din străinătate» nu înseamnă «clienți străini», ci este vorba de unde este, fizic vorbind, o PFA când prestează muncă. Evident, aici nu ne referim la delegații”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Luiza Daneliuc, expert contabil.
Totodată, informația a fost confirmată și de Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable, care a precizat că PFA-urile care obțin venituri din străinătate trebuie să le declare prin intermediul unui alt document: formularul 200. „Nu, persoanele fizice care obțin venituri din străinătate nu depun declarația 201, acestea depun declarația 200. Dacă persoanele fizice autorizate facturează în străinătate, în țări din Uniunea Europeană, sunt obligate să obțină un cod special de TVA înainte de a presta serviciile respective”, ne-a spus Roxana Ene.
Referitor la situația în care o PFA desfășoară fizic activități în străinătate și trebuie să depună declarația 201, putem vorbi de deducerea impozitului pe venit plătit în străinătate din impozitul pe venit datorat în România.
„În situația în care veniturile din străinătate sunt obținute din desfășurarea de activități independente dintr-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, care și-a exercitat dreptul de impunere, aceste persoane au dreptul să deducă, din impozitul pe venit datorat în România, impozitul pe venit plătit în străinătate. Prin urmare, persoanele fizice autorizate vor depune declarația privind venitul realizat în străinătate până la data de 25 mai a anului următor, însoțită de un document justificativ eliberat de autoritatea competentă a statului străin din care s-a obținut venitul, aferent impozitului plătit, în vederea deducerii impozitului plătit în România”, ne-a declarat și Răzvan Graure (foto dreapta), tax partner la Mușat & Asociații.
De depunerea declarației 201 sunt vizate, în principal, persoanele fizice care au domiciliul în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Mai precis, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate” trebuie făcută de:
- persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;
- persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);
- persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.
Printre veniturile realizate în străinătate, ce trebuie declarate și apoi impozitate în România, se numără cele din profesii liberale, cele din activități de producție, comerț și prestări de servicii sau cele din cedarea folosinței bunurilor. Atât formularul 201 („Declarația privind veniturile realizate din străinătate”), cât și formularul 200 („Declarația privind veniturile realizate din România”) se depun anual la Fisc până la data de 25 mai.
Notă: Informații mai multe despre raportarea veniturilor din străinătate găsiți aici, iar aici puteți citi și despre posibilitatea depunerii formularului 201 de către salariați. Formularele 200 și 201, împreună cu instrucțiunile lor de completare, pot fi găsite în fișierele anexate articolului.