Mai multe categorii de venituri realizate din România în 2016 trebuie declarate Fiscului până cel târziu mâine, prin intermediul declarației de venit 200. Mai precis, obligația completării și depunerii formularului citat revine contribuabililor care au realizat, pe parcursul anului trecut, venituri provenind din următoarele activități:
- activităţi independente;
- cedarea folosinţei bunurilor;
- activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;
- piscicultură și silvicultură;
- transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare;
- jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker;
- alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.
Formularul 200 poate fi depus în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, documentul poate fi completat electronic și semnat cu certificatul digital calificat.
În plus, există și o a doua variantă pentru transmiterea online a declarației, direct pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul serviciului SPV, o aplicație accesibilă persoanelor fizice de mai bine de doi ani și la care vor avea acces, de săptămâna viitoare, și firmele sau persoanele fizice autorizate - detalii sunt aici și aici.
Iar cum procedura de înregistrare/ înrolare în SPV v-a fost deja prezentată în acest articol, vă arătăm astăzi pașii pentru completarea și depunerea efectivă online a formularului 200 pentru cei ce au pariat pe site-uri autorizate anul trecut și au efectuat cel puțin o retragere.
Important! Obligația depunerii formularului 200 nu revine persoanelor fizice care au pariat numai la agenții stradale anul trecut, și nici celor care au pariat online în 2016, dar nu au efectuat nici măcar o retragere din contul de jucător în propriul cont bancar.
Cum completezi online declarația 200
Odată ce ați finalizat înregistrarea în SPV, puteți trece efectiv la autentificarea în cont și completarea declarațiilor. Mai precis, din colțul din dreapta sus al site-ului ANAF veți selecta Autentificare Username, veți introduce numele de utilizator și parola și veți apăsa butonul Autentificare. fiind direcționat într-o nouă fereastră, unde vi se solicită un cod de siguranță. Codul se primește pe adresa de e-mail înregistrată și este valabil doar pentru cinci minute: "Cod de siguranță: ..., expiră după 300 secunde", scrie în e-mailul primit. După introducerea codului, se apasă butonul Continuă.
Acum, odată logați în contul dvs, veți selecta câmpul "Declarații - Completare declarații - D200 - D200 2016," aflat pe coloana din stânga a paginii de pornire, așa cum reiese și din poza de mai jos.
Odată deschisă declarația din formularul web, veți trece la completarea secțiunii I. Date de indentificare a contribuabilului, acolo unde câmpurile Nume, Inițiala tatălui, Prenume, CNP/NIF, Adresă, Telefon, E-mail sunt precompletate și nu pot fi modificate. În schimb, pot fi trecute Contul bancar (IBAN) și Banca.
În continuare, la cea de-a doua rubrică a declaraţiei 200, intitulată Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit, trebuie completată, chiar la prima secțiune -- A. Date privind activitatea desfăşurată --, categoria de venit, respectiv aleasă, din meniul vertical ce se deschide la click pe săgeată (vezi foto), opţiunea 9. Venituri din jocuri de noroc (la punctul 1), pentru ca la punctul 2, intitulat determinarea venitului net, să bifați varianta sistem real.
Mai departe, punctele 3-9 nu trebuie completate, iar la punctele 10 şi 11 ale aceleiaşi secţiuni vor fi trecute codul de identificare fiscală a operatorului de jocuri de noroc de la care ați retras bani, respectiv numele acestuia (denumirea companiei, așa cum apare în evidența primită de la respectiva casă de pariuri online).
Important! Până la finalul lunii februarie 2017, casele de pariuri online au fost obligate să transmită jucătorilor o evidență a veniturilor brute (retragerilor) din 2016, cu toate informațiile necesare (suma câștigate, datele de identificare a companiei etc). De asemenea, denumirile operatorilor economici autorizaţi în 2016, împreună cu datele lor de identificare (inclusiv codurile fiscale), pot fi obţinute și de pe site-ul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.
Declararea veniturilor din pariuri în varianta electronică a formularului 200
După ce ați completat datele de mai sus, puteți trece la cel de-al doilea punct al secţiunii a II-a, denumit B. Date privind venitul/ câştigul net anual, unde veți trece, la punctul 1 (venit brut) și la punctul 3 (venit net anual), aceeași sumă (adică suma retrasă). De altfel, acestea sunt singurele câmpuri ce trebuie completate în cadrul acestei rubrici a formularului 200.
Potrivit instrucțiunilor de completare a declarației de venit 200, incluse în Ordinul ANAF nr. 3.695/2016, formularul 200 se completează distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, ceea ce înseamnă că fiecare retragere trebuie evidențiată în declarația amintită. Totuși, acest lucru este posibil numai pentru completarea "de mână" a formularului, în condițiile în care în varianta electronică a documentului, prezentată azi, pot fi adăugate maximum 20 de secțiuni, așa cum se poate observa mai jos.
Astfel, odată ce ați trecut la punctele 1 și 3 suma totală primită în 2016 de la un anume operator online, veți apăsa butonul Adăugare Secțiune II și veți relua procedura pentru altă casă online de pariuri și așa mai departe, până la cel mult 20 de astfel de anexe.
Mai departe, la secțiunea III. Destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net/câstigul net anual impozabil, puteți alege una dintre următoarele două variante: 1. Bursă privată sau 2. Susținerea unei entități nonprofit/ unități de cult.
Practic, prin bifarea acestei din urmă opțiuni, aveți posibilitatea de a redirecționa către o asociație sau o fundație, spre exemplu, până la 2% din impozitul realizat anul trecut din pariuri online, bani care vor ajunge, altfel, la stat - mai multe detalii despre acest subiect, aici.
Dupa ce ați completat declarația cu datele necesare, trebuie să dați click pe butonul "Transmitere Date". Automat, datele dvs vor fi emise într-un format PDF semnat cu certificatul digital al Fiscului. Documentul vă va fi livrat în sectiunea "Mesaje".
"Datele introduse de dvs au fost preluate cu succes. Urmăriți secțiunea <<Mesaje>> pentru a primi PDF-ul rezultat și recipisa generată în urma depunerii", este mesajul pe care îl veți primi.
Odată confirmată depunerea declarației, fără erori de validare, secțiunea Mesaje din contul dvs va arăta în felul următor:
După primirea recipisei cu numărul de înregistrare, ca urmare a depunerii formularului 200 prin intermediul SPV, nu trebuie să mai faceți nimic. Totuși, vă rămâne obligația de vă consulta contul SPV în vederea primirii Deciziei de impunere anuală pentru veniturile realizate de persoanele fizice (formularul 250) aferente anului 2016. Din momentul comunicării acestei decizii, veți avea la dispoziţie 60 de zile pentru pentru a achita impozitul aferent veniturilor din jocuri de noroc. Detalii despre cotele de impozitare aplicabile veniturilor din pariuri sunt aici.
În altă ordine de idei, veți putea declara eventualele venituri necuprinse în declarația inițială prin depunerea unei declarații rectificative. Mai precis, dacă veți omite să declarați o eventuală retragere în formularul 200 depus inițial, veți putea corecta această situație, prin bifarea cu „X” a căsuței special prevăzute în formular în acest scop și completarea tuturor datelor din declarația inițială, chiar și pe cele declarate corect.
Atenţie! Nedepunerea formularului 200 până mâine, inclusiv, pentru veniturile realizate anul trecut se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei, în conformitate cu prevederile articolului 336 din Codul de procedură fiscală. Desigur, există și posibilitatea achitării, în termen de 48 de ore, a jumătate din minimul amenzii, însă persoanele în cauză trebuie să rețineți că nedeclararea câștigurilor nu vă va scuti de plata impozitului, amenda urmând să se achite separat de impozitul aferent.