În esență, propunerea legislativă de la Senat are rolul de a transpune în legislația națională o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană din domeniu. Pentru a se putea aplica, propunerea trebuie să treacă de Parlament și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Mai exact, o primă prevedere a viitoarei Legi a laptelui și a produselor lactate, căci așa se va numi actul normativ dedicat acestui sector, stabilește că firmele care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției de lactate ce urmează să fie vândute în țara noastră, inclusiv importatorii, vor putea comercializa produse sub denumirea de lapte și produse lactate doar dacă se vor înscrie într-un registru național al laptelui.
E important de știut că viitoarea Lege a laptelui nu se va aplica producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin diverse produse în gospodăria proprie și care, deoarece depășesc necesarul de consum al producătorilor, sunt destinate vânzării.
Apoi, potrivit propunerii, atunci când produselor lactate sunt făcute din altceva decât lapte de origine animală, nu vor mai putea avea denumiri precum lapte sau produse lactate vegetale. Aici putem vorbi, spre exemplu, despre laptele de soia, de migdale, brânza sau untul de soia etc.
De asemenea, proiectul stabilește că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor trebui comercializate într-un spațiu separat clar față de zona în care se vinde laptele sau produsele lactate, iar etichetele acestor produse vor trebui să conțină atenționări explicite privind conținutul de grăsimi vegetale.
Nerespectarea prevederilor prezentate mai sus va putea aduce firmelor, pe lângă amenzi de până la 50.000 de lei, și suspendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare pentru o perioadă de până la 45 de zile.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat la Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.