ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impozit pe profit
Facilitatea pentru susținerea educației timpurii se poate lua în calcul la determinarea rezultatului fiscal pe 2021
Deși a fost suspendată de Guvern din aprilie 2021, facilitatea fiscală ce permitea scăderea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu educația timpurie a apucat să se aplice în primele trei luni ale anului trecut. Astfel, au atras atenția specialiștii, firmele care au avut asemenea cheltuieli înainte de suspendare le pot lua în calcul la determinarea rezultatului fiscal al anului 2021.
Articolul continuă mai jos
„Atenție, pentru 2021, aceste reguli au fost suspendate începând cu luna aprilie. Deci, pentru ianuarie, februarie, martie, regulile privind educația timpurie ar trebui să se aplice așa cum au fost ele incluse în Codul fiscal”, a subliniat joi, la
o conferință fiscală organizată de avocatnet.ro,
Nadia Oanea, Managing Partner la NOA Tax & Training.
Este vorba de posibilitatea de
a scădea din impozitul pe profit cheltuielile cu educația timpurie, în cuantum de
maximum 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil. Dacă se depășește impozitul datorat, diferența se scade din impozitul pe salarii, din TVA sau din accize.
Așadar, dacă plătitorii de impozit pe profit au avut cheltuieli cu educația timpurie în primele trei luni ale anului trecut, le pot lua în calcul anul acesta atunci când pregătesc depunerea declarației 101. Termenul de declarare a impozitului pe profitul anului 2021 este pe
25 iunie 2022.
Începând cu aprilie 2021 și cel puțin până în decembrie 2022, facilitatea fiscală amintită
nu se aplică.
Totuși, din aprilie 2021 este în vigoare o
facilitate alternativă, ce prevede că cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată de 5% la impozitul pe profit (aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului).
Citește mai mult despre
impozit pe profit,
educatie timpurie,
facilitati fiscale,
declaratia 101
Specialiști citați în acest articol
Nadia Oanea
Managing partner, Consultant fiscal și expert contabil, Tax & Training
Nadia Oanea, este membru activ al Camerei Consultanților Fiscali din România (CCF) și al Corpului Experților Contabili Autorizați din România (CECCAR). Nadia Oanea deține o diplomă de licență în științe economice, fiind specializată în Finanțe și Bănci, Bănci și Burse de Valori, precum și un certificat postuniversitar în management în finanțe și bănci și o diplomă de master în administrație publică, toate emise de Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași Universitatea Al I Cuza Iași. În 2022, Nadia Oanea a absolvit programul Board Practice and Directorship al Henley Business School, obținând un certificat postuniversitar.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)