Un aspect fiscal important de reținut este acela că avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, înainte de începerea inspecției fiscale, după cum urmează:
- cu 30 de zile în avans pentru marii contribuabili;
- cu 15 zile în avans pentru ceilalți contribuabili.
De asemenea, luând în considerare dispozițiile art. 122 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, avizul de inspecție fiscală se comunică la începerea inspecției fiscale în următoarele situații:
- în cazul efectuării unei inspecții fiscale la un contribuabil aflat în procedura de insolvență;
- în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;
- pentru extinderea inspecției fiscale la alte perioade sau creanțe fiscale decât cele cuprinse în avizul de inspecție fiscală inițial;
- în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;
- în cazul unor cereri ale contribuabilului pentru a căror soluționare, ca urmare a analizei de risc, este necesară efectuarea inspecției fiscale.
Conform reglementărilor Codului de procedură fiscală, avizul de inspecție fiscală cuprinde următoarele elemente:
- temeiul juridic al inspecției fiscale;
- data de începere a inspecției fiscale;
- obligațiile fiscale, alte obligații prevăzute de legislația fiscală și contabilă, precum și perioadele ce urmează a fi supuse inspecției fiscale;
- posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale;
- posibilitatea depunerii sau corectării declaraţiei de impunere aferentă perioadelor şi creanţelor fiscale ce vor face obiectul inspecţiei fiscale, până la data începerii inspecţiei fiscale.
O altă prevedere legală importantă este aceea că, în situația în care data de începere a inspecţiei fiscale înscrisă în aviz este ulterioară împlinirii termenului prevăzut la art. 122 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, inspecţia fiscală nu poate începe înainte de data înscrisă în aviz.
Totodată, un alt aspect important de reținut constă în faptul că data începerii inspecţiei fiscale este data menţionată în registrul unic de control - ori de câte ori există obligaţia ţinerii acestuia. În cazul firmei care nu ţine sau nu prezintă organului de inspecţie fiscală registrul unic de control, această dată se înscrie într-un proces-verbal de constatare.
Dacă inspecţia fiscală nu poate începe în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data prevăzută în aviz, firma este înştiinţată, în scris, asupra noii date de începere a inspecţiei fiscale.