Noua ediție a programului Start-up Nation a căpătat un cadru legal printr-o ordonanță dată în 2024, însă abia joi a fost oficializat un ordin cu procedura sa de implementare. Astfel, persoanele vizate vor putea cere până la 250.000 lei pentru înființarea unei firme, însă doar dacă urmează mai întâi cursuri de formare pentru antreprenori.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
OG 29/2024, ce prevede regulile noii ediții a programului Start-up Nation, a fost oficializată în august 2024. Totuși, pentru a fi implementat efectiv, programul necesita o procedură de implementare, iar aceasta a apărut abia joi. Ordinul Ministerului Economiei 328/2025 poate fi găsit în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 243 și nr. 243 bis. Acum rămâne doar ca ministerul să anunțe un calendar concret pentru următoarele faze ale programului.
Ajutorul ce va putea fi cerut va fi de maximum 250.000 lei pentru fiecare beneficiar (este vorba de un ajutor de minimis). Acest sprijin financiar va putea reprezenta maximum 90% din cheltuielile eligibile, iar restul de 10% va fi o cofinanțare pe care va trebui să o asigure beneficiarul ajutorului nerambursabil.
Programul va avea două componente - una dedicată persoanelor cu vârsta între 18 ani și 30 de ani neîmpliniți și una dedicată persoanelor cu vârsta între 30 de ani și 35 de ani neîmpliniți, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă (inclusiv șomerii și persoanele inactive) și persoanelor din grupurile dezavantajate pe piața muncii (de exemplu, persoanele cu un nivel scăzut de instruire, persoanele cu dizabilități sau persoanele din zonele rurale).
Totuși, pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, persoanele interesate vor trebui să urmeze mai întâi, tot în cadrul Start-up Nation, cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale.
Conform ordonanței, fondurile vor acoperi înființarea a peste 7.000 de companii, iar fiecare dintre ele va trebui să creeze cel puțin două locuri de muncă. Cele minimum două locuri de muncă create de fiecare companie nou-înființată vor trebui menținute timp de cel puțin 24 de luni după finalul perioadei de implementare.
„Având în vedere că unul dintre efectele economice postpandemice a constat în reducerea numărului de operatori activi pe piață și condiții mai dificile de creditare pentru start-up-uri, considerăm că realitatea economică actuală impune luarea unor măsuri urgente pentru dezvoltarea de noi politici publice necesare relansării economice, reducerii șomajului prin crearea de noi locuri de muncă și stimularea spiritului antreprenorial care să vizeze întreprinzătorii autohtoni, în cadrul unui program social de interes public. (...) Totodată, activităţile pe piaţa de consum şi producţie au fost grav afectate de epidemia de COVID-19 și multe IMM-uri au fost închise - de unde și necesitatea creșterii numărului de IMM-uri la nivel național prin programe care să încurajeze spiritul antreprenorial al persoanelor fizice, inclusiv prin cursuri de formare a competențelor antreprenoriale, în corelare cu cerinţele pieţei muncii, cu accent pe segmentele tinere ale populaţiei”, era explicat în nota de fundamentare a proiectului ce a devenit ulterior OG 29/2024.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (0)