I. Obligațiile fiscale ale persoanelor fizice care au obținut venituri în anul 2024
1.1. Obligațiile contribuabililor care au obținut în anul 2024 venituri realizate din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică cu privire la depunerea declarației unice (D212). Persoanele fizice care au realizat în anul 2024 astfel de venituri au obligația declarării venitului net anual și a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea în mod corespunzător a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I - Date privind veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024. Termenul de depunere al acestei declarații este data de 26 mai 2025 inclusiv.
1.2. Depunerea declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale (D204). În cazul veniturilor realizate în anul 2024, asocierile fără personalitate juridică constituite de persoanele fizice care desfășoară profesii liberale potrivit legii, pe baza datelor din contabilitate, au obligația depunerii declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale.
Declarația se depune de către asociatul desemnat prin contract să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii faţă de autorităţile publice şi cuprinde distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor. Venitul/pierderea anual/anuală realizat(ă) în cadrul asocierii se distribuie asociaților proporțional cu cota procentuală de participare corespunzătoare contribuției, conform contractului de asociere. Termenul de depunere al acestei declarații a fost data de 28 februarie 2025 inclusiv.
Fiecare asociat are obligația de a depune, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, declarația unică - Capitolul I. Date privind veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024, în care va înscrie venitul net/pierderea care îi revine din activitatea asociației, pe baza datelor înscrise în D204 transmisă de către asociatul desemnat.
1.3. Precizări privind stabilirea venitului net anual impozabil pentru contribuabilii care au realizat venituri din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică. La determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilii stabilesc:
În ceea ce privește CAS datorată de contribuabilii care au realizat venituri din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică, un prim aspect fiscal important de menționat este acela că persoanele fizice care au realizat în anul 2024 venituri din activități independente, respectiv din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică, din una sau mai multe surse, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, datorează CAS la o bază de calcul stabilită astfel:
- baza anuală de calcul al CAS: Pentru veniturile realizate în anul 2024, baza anuală de calcul al CAS o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
- cota de CAS: Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul.
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează CAS pentru veniturile din activități independente.
De asemenea, trebuie precizat faptul că există două situații speciale privind calculul și declararea CAS:
- în situația în care contribuabilul a estimat pentru anul 2024 un venit net anual cumulat, din una sau mai multe surse, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat pentru anul 2024 este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, acesta datorează CAS și are obligația depunerii declarației unice (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, în vederea definitivării CAS. În declaraţie se completează venitul ales de contribuabil, care nu poate să fie mai mic decât nivelul a 12, respectiv 24 salarii minime brute pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția;
- în situația în care contribuabilul a estimat pentru anul 2024 un venit net anual, din una sau mai multe surse, cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat pentru anul 2024 este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, acesta nu datorează CAS, cu excepția situației în care a optat pentru plata contribuției. În acest caz, contribuția plătită nu se restituie, aceasta fiind valorificată la stabilirea elementelor necesare determinării pensiei, potrivit legii.
La determinarea bazei anuale de calcul al CASS nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale. CASS se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Totodată, trebuie specificat faptul că există două situații speciale privind calculul și declararea CASS:
- în situaţia în care baza anuală de calcul al CASS, cumulată din una sau mai multe surse de venit corespunzătoare veniturilor nete anuale estimate, este egală cu cea corespunzătoare veniturilor nete anuale realizate şi este cuprinsă între nivelul de șase salarii minime brute pe ţară şi cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară, contribuabilii nu au obligaţia depunerii în anul 2025 a declarației unice (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate în anul 2024;
- în situaţia în care baza de calcul, cumulată din una sau mai multe surse de venit, corespunzătoare veniturilor estimate/realizate, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de șase salarii minime brute pe ţară, contribuabilii datorează o diferenţă de CASS până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu șase salarii minime brute pe ţară şi depun declarația unică (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate în anul 2024 până la data de 26 mai 2025 inclusiv. Diferenţa de contribuţie nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal precedent, persoana fizică a realizat venituri din:
- salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; sau
- dintre cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal, pentru care datorează CASS la un nivel cel puţin egal cu șase salarii minime brute pe ţară.
II. Obligațiile fiscale ale persoanelor fizice care obțin venituri în anul 2025
2.1. Obligații declarative și de plată ale persoanelor fizice aferente veniturilor realizate în anul 2025. În ipoteza în care contribuabilii realizează în anul 2025 venituri din activități independente, respectiv din prestarea activităților de asistență medicală/stomatologică, aceștia au obligația declarării venitului net anual și a stabilirii impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii prin completarea în mod corespunzător a declarației unice (D212), până la data de 25 mai 2026 inclusiv.
Persoanele fizice care realizează venituri în anul 2025, din una sau mai multe surse, a căror valoare anuală cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, datorează CAS. Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, în anul 2025, din una sau mai multe surse, datorează CASS la o bază anuală de calcul egală cu suma rezultată prin cumularea venitului net anual realizat după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară.
2.2. Depunerea Declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale. În cazul veniturilor realizate în anul 2025, asocierile fără personalitate juridică constituite de persoanele fizice au obligația depunerii declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale.
Declarația se depune de către asociatul desemnat până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Pentru anul 2025, fiecare asociat are obligația de a depune, până la data de 25 mai 2026 inclusiv, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în care va înscrie venitul net/pierderea care îi revine din activitatea asociației, pe baza datelor înscrise în D204 transmisă de către asociatul desemnat.
Plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii aferente veniturilor realizate în anul 2025 se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai 2026.