ACCES PREMIUM
De ce premium?
Amânare
e-Factura: Agricultorii persoane fizice și institutele/centrele culturale ale altor state trebuie să folosească sistemul abia din octombrie
Obligația agricultorilor persoane fizice și a institutelor/centrelor culturale ale altor state de a utiliza e-Factura a fost amânată cu trei luni, până în octombrie 2025, conform unui act normativ oficializat recent. În mod normal, obligația trebuia să intervină de la 1 iulie 2025.
Articolul continuă mai jos
Măsura este inclusă în
OUG 37/2025, care a fost oficializată și este în vigoare din
30 iunie 2025. Mai precis, în preambulul actului normativ scrie că prelungirea este necesară
„întrucât cerințele tehnice pentru utilizarea sistemului nu permit îndeplinirea normei actuale de către acestea, cu consecințe pecuniare”.În primul rând,
agricultorii persoane fizice care aplică regimul lor special de TVA au scăpat temporar de folosirea e-Factura pentru facturile emise, potrivit noii ordonanțe:
„Agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Legea nr. 227/2015 (...) nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise până la data de 1 octombrie 2025.”Dacă optează pentru folosirea sistemului, agricultorii trebuie să se înscrie în Registrul e-Factura opțional (înscrierea în registru se face începând cu luna următoare celei în care s-a exercitat opțiunea). Din octombrie 2025, agricultorii trebuie să fie înscriși în Registrul e-Factura obligatoriu (dacă nu optează între timp pentru folosirea sistemului). După 30 septembrie 2025, cei care încep să deruleze activități economice trebuie să se înregistreze în avans în Registrul e-Factura obligatoriu (înscrierea în registru se face în trei zile lucrătoare de la data solicitării).
În al doilea rând, mai este o excepție de la folosirea e-Factura, tot până la
1 octombrie 2025, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate de către
institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale. Desigur, și în acest caz există opțiunea de a folosi sistemul înainte de data precizată.
În toate cazurile de mai sus, persoanele impozabile stabilite în România trebuie să transmită în e-Factura facturile emise către acele entități numai dacă figurează în Registrul e-Factura opțional sau în Registrul e-Factura obligatoriu.
Regulile pentru Registrul e-Factura opțional și pentru Registrul e-Factura obligatoriu au fost
stabilite separat prin ordine ale Fiscului.
Important! În schimb,
asociațiile, fundațiile, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice și cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, au căpătat obligația folosirii e-Factura de la 1 iulie 2025. Acești contribuabili nu beneficiază de o nouă amânare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.