ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impozitul minim global: ANAF a venit cu mecanismul de stabilire a entității desemnate în România, dar termenul de notificare pentru 2024 deja a fost depășit
Firmele care au mai multe entități constitutive în România pot opta pentru desemnarea unei singure entități care să declare și plătească impozitul suplimentar național, reglementat prin Legea impozitului minim global de 15% (sau, pe scurt, Pilonul 2), în numele tuturor. Procedura apare într-un ordin oficializat miercuri de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în condițiile în care termenul-limită din acest act normativ, pentru anul 2024, a fost 30 iunie 2025.
Articolul continuă mai jos
„Contribuabilii care au ca an fiscal 2024 anul calendaristic și mai multe entități constitutive în România pot opta, până la 30 iunie 2025 (șase luni de la sfârșitul anului fiscal), pentru desemnarea unei singure entități constitutive care să declare și plătească impozitul suplimentar național din Pilonul 2 (dacă este cazul) pentru toate entitățile constitutive din România, în loc ca fiecare entitate să depună declarațiile și să plătească impozitul suplimentar pentru sine. Autoritățile fiscale au emis un proiect de procedură și un model de formular pentru această desemnare pe 20 iunie 2025.Întrucât termenul-limită se apropie rapid, grupurile-subiect de Pilonul 2 cu mai multe entități constitutive în România ar trebui să ia măsuri imediate pentru a se conforma sau riscă o povară semnificativă de conformare pentru anul fiscal 2024. Companiile interesate ar trebui să analizeze conținutul proiectului și să se pregătească pentru depunerea în termenul legal după emiterea variantei finale a actului normativ”, scria într-o atenționare recentă a specialiștilor de la
PwC România.
Între timp, proiectul a devenit
Ordinul ANAF 1.729/2025, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare în
9 iulie 2025. Totuși, actul oficial prevede în continuare ca termen
„6 luni de la ultima zi a exercițiului financiar de raportare”, astfel că este neclar dacă firmele încă mai pot să-l folosească în prezent pentru anul fiscal 2024 sau dacă acesta va fi folosi abia de anul viitor.
„Formularul «Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național» se depune la organul fiscal care administrează contribuabilul care depune formularul, dacă în România sunt mai multe entități constitutive care fac parte din același grup, în termen de 6 luni de la ultima zi a exercițiului financiar de raportare. Prevederile (...) se aplică și în cazul contribuabililor care au optat, în condițiile legii, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic”, scrie în ordinul recent oficializat, cu precizarea că
notificarea se depune online la ANAF (
modelul său este anexat la articol).
Potrivit
Legii 431/2023, cea care a transpus în România, începând cu 2024, Directiva impozitului minim global de 15%, în cazul în care există mai multe entități constitutive dintr-un grup multinațional, se poate opta pentru desemnarea unei singure entități dintre ele care să se ocupe de declararea și plata impozitului suplimentar național.
„Legislația românească oferă un mecanism opțional în cazurile în care există mai multe entități constitutive în România într-un grup Pilonul 2. În astfel de cazuri, poate fi desemnată o entitate românească care să depună declarațiile, să plătească impozitul suplimentar național (dacă există) și să depună declarația informativă în numele tuturor entităților constitutive din România ale aceluiași grup. Dacă această desemnare nu este făcută, fiecare entitate din România trebuie să declare și să plătească separat. În general, este recomandabilă desemnarea unei singure entități pentru a simplifica conformarea și a menține controlul asupra procesului de depunere local. Cu toate acestea, dacă există o singură entitate constitutivă românească într-un grup Pilonul 2, această alegere nu este necesară”, mai scriu cei de la PwC.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.