Obligația de a transmite concediile medicale în Reges-Online este stabilită prin HG nr. 295/2025 și reprezintă una dintre marile noutăți (la nivel de date transmise) ale sistemului ce va trebui folosit obligatoriu, de toți angajatorii și prestatorii de servicii, după 30 septembrie.
- Salariatul este obligat să depună certificatul medical la sediul angajatorului în termen legal specificat în normele OUG 158/2005, respectiv până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
- Suspendarea CIM în cazul concediilor medicale va trebui înregistrată în sistemul informatic într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la primirea certificatului medical (concret, de la momentul înregistrării certificatului la angajator).
Trebuie precizat că nu toate concediile medicale duc la suspendarea contractului individual de muncă - deși afirmația pare o noutate pentru mulți, de fapt nu e vorba de nimic nou, ci de chestiuni prevăzute la nivel legislativ de ani de zile: nu toate concediile listate în OUG nr. 158/2005 implică și suspendarea contractului, cauzele de suspendare a CIM fiind expres prevăzute de Codul muncii. Ca atare, trebuie făcută o distincție clară între diversele tipuri de medical - dacă un tip de concediu prevăzut de ordonanță nu e listat și în Codul muncii la lista cazurilor de suspendare, nu vorbim de una.
Oricând s-ar face tranziția la noua platformă, dacă un concediu medical a început înainte de această tranziție la Reges-Online și este încă activ el trebuie transmis în Reges; este important să fie introdus și certificatul inițial pentru a asigura continuitatea (ex: un certificat inițial vechi cu o prelungire curentă). Din punct de vedere tehnic, sistemul permite introducerea datelor cu dată din trecut (ex: concedii medicale începute acum trei ani sau chiar din decembrie 2004, active în vechiul Revisal). Sistemul va emite o atenționare, dar va permite înregistrarea.
Mai jos, câteva aspecte practice sintetizate în urma explicațiilor oferite de Inspecția Muncii în sesiunile online organizate în ultimele luni:
Modalitatea de înregistrare și informații necesare:
|
Gestionarea multiplelor concedii și prelungiri:
|
Netransmiterea la timp a acestor informații în Reges-Online se va sancționa cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare situație de suspendare neînregistrată. În acest context, includerea în regulamentele interne a unei obligații exprese în sensul aducerii de către angajat a certificatului de concediu medical în termenul prevăzut de lege devine cu atât mai importantă, putând fi inclusiv sancționată nerespectarea acestei obligații.