avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate sotetm

Activitate sotetm

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea speta:
Exista o propietate obtinuta prin mostenire detinuta in indiviziune de doua persoane A si B (A = 1/2 si B= 1/2).
Presupunem ca persoana B nu doreste sa schimbe status quo-ul in sensul ca nu doreste sa gaseasca o cale amiabila prin care nici sa isi vanda partea din mostenire catre persoana A dar nici nu doreste sa cumpere cealalta parte de la persoana A
Intrebare: care este calea legala (facila) prin care persoana A poata sa "forteze" situatia astfel incat persoana B poata :
(1) fie compensata material (la un pret dat de un evaluator) de catre persoana B si astfel persoana B sa ramane in propietate cu cota 1/1
(2) fie persoana B sa fie obligata sa compenseze persoana A intr-un mod similar (material - la un pret dat de un evaluator) astfel ca persoana B sa ramana in propietate cu cota 1/1

Multumesc,
foarte buna si ampla adresata intrebarea.
asteptam ajutorul celor care ne pot lamuri
multumesc anticipat

Răspuns la discuția Impozit chirii 2018
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privid taxele si impozitele datorate venitului din chirii in 2018 pentru persoanele aflate in concediu de crestere a copilului.
Din ce m-am documentat pana acum am inteles asa:
# indemnizatia de CCC nu este afectata de veniturile din chirii
# se plateste un impozit de 10% pentru 60% din valoarea chiriei (venit); restul 40% putand fi considerata cheltuiala forfetara deductibila - ar trebui totusi sa justific in vreun fel aceasta suma drept cheltuiala (chitante, etc.) ?!
# incepand cu 2018 nu mai exista alte taxe (ex.: CASS)

Concret: la un venit din chirie de 1000ron/luna ar trebui sa platesc Fisc-ului 10%*(60%*1000) = 60ron ?

Multumesc anticipat
Multumesc pentru raspunsul dvs.

Chestiunea e ca testatorul dispune doar de un bun imobil (nu si de suma de bani); doreste asadar sa "lase mostenire" ambelor pesoane "cate ceva" din bunul imobil pe care il detine insa nu in copropietate ci doar unei persoane cu dorinta ca cealalta persoana sa "primeasca" si ea ceva (de la persoana care care va mosteni imobilul) - cu mentionarea acestei "dorinte" intr-un act autentificat.

Multumesc,

Va rog sa ma sprijiniti in propunerea unor solutii privind formularea in cadrul unui testament astfel incat sa fie cat mai clar si cat mai usor de aplicat.

O persoana doreste sa lase mostenire prin intermediul unui testament un bun imobil catre doua persoane astfel: sa lase tot imobilul mostenire catre o persoana dar aceasta la randul ei sa se oblige sa o "despagubeasca" pe cea de-a doua persoana cu o suma de bani determinata (mentionata in testament). Este fezabila aceasta abordare / formulare ?

Ideea este de a lasa ambelor persoane "ceva" din bunurile / valoarea bunurilor insa cu evitarea mostenirii in devalmasie (separarea prin cadastru este exclusa pentru ca nu se justifica in aceasta situatie).

Pareri ? Sfaturi ?

Multumesc,
Răspuns la discuția Alegere varianta partaj bunuri
Multumesc.
Multumesc.
Buna ziua,

Va rog sa ma sprijiniti in gasirea unei solutii privind urmatoarea situatie.

Eu si fosta sotie avem custodie comuna asupra copilului nostru minor. Dorim sa ii facem pasaport pentru a ne insoti alternativ in strainatate. Domiciliile noastre sunt in orase diferite chiar daca pe hotararea de divort de la notar a ramas domiciliul copilului - domiciliul mamei din acel moment (fostul domiciliu comun care dealtfel este si domiciliul meu din CI); care intre timp si-a schimbat domiciliul in alt oras / judet (doar ea)

Intrebarile ar fi:

1. Dorim sa ii facem pasaport depunad actele in orasul unde am eu domiciliul (si unde cum supuneam mai sus are inca domiciliul si copilul - conform hotararii de divort) - se poate ?
2. In situatia cand mergem amandoi (ne prezentam personal) sa depunem actele mai este necesara vreo imputernicire ?
3. Ulterior pentru iesirea din tara parintele insotitor are nevoie de o procura de la celalat parinte privind acordul iesirii din tara. Acest acord paote fi conditionat (de exemplu: pe langa specificarea perioadei, ca se va lua legatura cu celalalt parinte telefonic periodic - de doau ori pe saptamana, ca o deplasare sa nu dureze mai mult de X zile, ca parintele insotitor sa se oblige sa asigure anumite conditii de cazare, etc ) ?


Multumesc anticipat,

S.
Răspuns la discuția Alegere varianta partaj bunuri
Inteleg asa:
1. Se face un act de partaj pentru masina
2. Pentru apartament - se poate vinde cu creditul atasat in situatia data (divort pronuntat la notar fara partaj) - cu conditia ca banca sa permita acest lucru (solicitam bancii un acord in sensul asta).
Cu privire la "Actul de lichidare al regimului matrimonial" - nu exista asa ceva; ma gandesc ca e un document urmat din urma partajului (care dupa cum spuneam nu exista).

Multumesc,
Sote.
Buna ziua,

Va rog sa ma sprijiniti sa aleg varianta cea mai rapida si mai ieftina in vederea impartirii unor bunuri dobandite in timpul casatoriei.In acest moment este incheiat divortul la notar prin acordul partilor.
In propunerile facute va rog sa plecati de la ipoteza ca exista intelegere intre fostii soti.

Cele de impartit sunt:
# o masina (pentru care deja s-a stabilit ca una din parti doreste sa o pastreze si sa plateasca celeilalte parti o suma de bani - se va dori plata in rate)

# un apartament cumparat in timpul casatoriei cu un credit in care unul din fostii soti a contractat un credit iar celalalt este codebitor. In acest moment se platesc inca rate. Pentru acest imobil - in acest moment ne-am dori sa il vindem (este nevoie sa facem un act inprelabil ?!) (cu tot cu credit) si apoi sa impartim ce ramane in doua.

Ce parere aveti ?

Multumesc anticipat.
Sote