avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Top răspunsuri

Top răspunsuri apreciate Detalii

1#
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hottumatua, dacă eram în State și patronul se atingea de telefonul angajatului sau îl hărțuia pe motiv că își face vacanțele unde și le face, acesta îl dădea în judecată și îi lua câteva sute de mii de dolari la "settlement" sau prin judecată. Există acolo o grămadă de case de avocatură care fix din procese din astea trăiesc, SUA fiind oricum țara procesomanilor.
2#
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
corect e sa plateasca chiria normal, pe august jumatate, iar in septembrie, dupa ce vin de plata toate facturile,, ii calculati si daca nu sunt pagube, ii dati diferenta.
3#
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă închiriați un imoobil ar fi bine sa aveți un contract redactat de un av ,nu ,,..modele",,într o consultație ar trebui sa vi se explice diverse probleme care pot sa se ivească pe parcurs etc.Daca din răzbunare va da foc la o.usa sau va sparge un perete cu târnăcopul atunci puteți for.mula plangere penala.In rest faptu lca va trimite o nofificare nu va da un temei legal sa formulați plângeri penale.Politia nu are competențe în astfel de neînțelegeri care se soluționează în cadrul unui proces civil dacă este cazul..
4#
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am un bun prieten care s-a trezit tată prin ambuscadă. I-a dat iubitei cu care era pe despărțitelea bani de avort, dar ea sperând să îl determine să o ia de soție a păstrat sarcina și l-a mințit cu privire la avort. Cum sarcina nu era foarte evidentă, el a aflat de minciuna ei în seara în care a născut lângă el în pat. Tot nu a luat-o de nevastă, dar măcar a lăsat-o să locuiască cu el cât a trebuit alăptat băiatul lui (care acum e adult). După aceea i-a cerut ei să plece, iar copilul l-a crescut el.

Dumneata vrei să-ți evacuezi soția, când aveți un copil mic de 6 luni, prea mic ca să fie înțărcat, chiar dacă a început diversificarea. Așadar, dumneata vrei să-ți evacuezi soția ȘI copilul... De ce te-ai mai însurat și, mai ales, de ce te-ai mai împuiat?
5#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt noțiuni total diferite pro bono și un av care sa fie de acord cu un onorariu de succes la sfârșit .Va garantez ca speta dvs nu se pretează unei astfel de colaborari(onorariu minim și onorariu de succes)de interes pt av fiind de ex revendicari iimobile naționalizate, obtinetea de daune morale pt vătămări corporale etc.In ceea ce privește ,,pro bono"mai bine căutați informații privind ajutorul public judiciar,în ce condiții poate fi acordat etc.In primul.rand ar trebui sa începeți cu o consultație prin care sa vedeți dacă se mai poate face ceva sau nu în problema dvs..
6#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu aveti de ce sa faceți, cu contractul, mergeti la executor in vederea executării silite pt neplata chiriei. Aveti contractul înregistrat, da?
Acuma, nu știu nici cata garanție ati luat.
7#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai exista noțiunea de acceptare sub beneficiu de inventar din 2011. Acum, daca acceptati mostenirea, veti plati datoriile doar pana la limita valorii activului mostenit
8#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Este posibila o comisie pentru a se analiza "activitatea necorespunzatoare" a dvs.

2. Suspendarea c.i.m. pe durata cercetarii disciplinare a fost declarata neconstitutionala prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016 . Asadra, nu este legala o astfel de decizie.

3. In acest caz, trebuie semnat c.i.m. inainte de incetarea celui vechi.
9#
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, daca aveti contractul inregistrat la ANAF este titlu executoriu. 2 aspecte trebuie sa aveti in vedere pe viitor: chirira sa va acopere si astfel de mici neintelegeri / pagube (pentru ca nu este eficient sa va duceti la executor pentru o dauna de ex.de 1400 ron) si garantia ar fi util sa fie cel putin 2 luni. In Anglia contractele de inchiriere au 60 de pagini si de multe ori esti fericit daca poti plati pe 1 an inainte (adica daca te accepta in chirie cu plata in avans). La noi multi proprietari nu isi fac bine calculele, iar preturile la chirii sunt f.mici. Succes !
10#
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simate @kornelus , nici un judecator nu va desparti o mama - care nu-i consumatoare de droguri , sau alcoolica , sau sa-i puna copilului viata in primejdie - de copilul ei de 6 luni , indiferent ce doriti dvs. , daca are unde sa plece cu el ( la parinti , frati , rude , prieteni ) si il poate ingriji , chiar cu ajutorul acestora . Desigur , daca pleaca cu copilul , instantaneu nu mai primiti indemnizatie , ca nu mai e in ingrijirea dvs. Cata vreme va e sotie , are dreptul sa locuiasca cu dvs. Divortati , si scapati de ea , dar tare ma tem ca dvs. , si nu ea , veti avea program de vizita … Nu v-ati pus problema ca ar putea fi o depresie post-partum ( dupa nastere ) ? ca ar putea fi o explicatie , multe femei , proaspete mame , trec prin asta … Daca ar fi asa , ar fi nevoie de multa intelepciune si intelegere din partea dvs. , sa evitati certurile , chiar inainte sa inceapa , pentru ca e doar o faza trecatoare . Evevtual , si sfatul unui specialist ( psiholog , psihiatru ) ar fi de folos … Daca tineti mortis sa divortati , cereti o consultatie unui avocat , va va spune cam la ce puteti sa va asteptati .
11#
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare de ce puneti aceasta intrebare , cata vreme singur spuneti ca nu va intereseaza ??? Ce ati putea face , daca toata lumea ar fi ( pe buna dreptate ) impotriva dvs. ? Cam … nimic . Dupa cum nu puteti face nimic impotriva faptului ca aveti gene comune , biologia e biologie . Atentie daca va fi cazul de copii , pot aparea probleme ( malformatii , etc. ) .
12#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și pe urmă se mai trezește un locatar că nu plătește. Și ce faceți, mai trageți conductă?
Eu cred că aici este vorba de nesimțire, Fata "s-a certat de la distanță" cu mama, a văzut că merge, așteaptă ca datoria să se prescrie, ceilalți locatari "vor găsi o soluție" să nu rămână fără apă. etc.
Trebuie imediat declanșată procedura de recuperare în instanță, care se poate încheia cu scoaterea la licitație a apartamentului. Și să vedeți cum, de îndată ce vine citația, mama și fiica "se reconciliază", și vin cu banii. Numai că la restanțe se vor adăuga cheltuielile de judecată.
Eu zic ca, pentru început, asociația de proprietari să-i trimită o notificare scrisă, cu un termen până la care, dacă nu plătește, urmează să se declanșeze procedura de recuperare în instanță a datoriei. Știți, există o vorbă populară: "nu-i prost cine mâncă șapte pite, e prost cine le dă!"
13#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama oricum are jumătatea ei de drept, fiind în viața.
Bunurile sunt comune ale ambilor părinți.
Așadar, dezbaterea succesiunii se va face pe jumătatea tatălui, cealaltă jumătate fiind a mamei.
Dacă mama nu doreste proprietatea, poate renunta la moștenirea soțului ei și astfel, toată jumătatea tatălui va reveni în mod egal celor 3 copii.

După care, mama vă poate dona jumătatea ei, la toți 3 în indiviziune, astfel încât în final sa rămâneți coproprietari doar dvs si frații, prezența mamei nemaifiind necesară la partaj.
Apoi, după ce rămâneți doar dvs și frații coproprietari pe tot, vă înțelegeți și faceți împărțirea.

Însă dacă doriți sa împărțiți terenul mare, sa aveți în vedere că înainte de partaj, trebuie sa faceți dezmembrarea terenului în 3 loturi.
14#
Răspuns la discuția Succesiune după mama
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La dezbaterea moștenirii este obligatorie prezentarea unui certificat de atestare fiscala, privind situația taxelor și impozitelor datorate de către defunct, bugetului local.
De ce? Pentru ca sunt oameni care nu si-au plătit impozitele de ani, s-au acumulat datorii foarte mari, pe care legal, ar trebui sa le preia mostenitorii și sunt situații în care mostenitorii s-au trezit cu niște datorii uriașe, de care habar n-aveau.
Mai exact, se cere certificat de atestare fiscala pe numele decedatului pentru a verifica dacă are taxele și impozitele achitate.
Dacă are vreo datorie, aceasta se menționează în certificatul de moștenitor si o preiau/suportă moștenitorii.
Dacă nu are datorii și e pe zero, nu se trece nicio datorie.
Or, cum ar putea notarul sa aibă la dosar un certificatul fiscal pe nume decedatei si sa verifice situatia taxelor, dacă mama nu a fost trecută la rol?

Masina și bunurile imobile cumpărate în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. Chiar dacă pe acte este trecut doar unul dintre soți.
Așadar, ele nu sunt proprietatea tatălui, ci a ambilor părinți.
Deci ca răspuns la situația dvs: da, este normal asa ceva și este normal cum se procedează.

Greseala este a celor de la Primărie, care în practică procedează taman invers: unde sunt bunuri comune, trec doar unul dintre soți, iar unde sunt bunuri proprii doar a unuia, îi trec pe amândoi.
15#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteți rude de sânge, este imoral pentru că mamele sunt surori.
Cum sună ca surori să devină cuscre`?!

Căsătoria între verișorii primari este ilegală în România. Codul Civil interzice căsătoria între rudele în linie dreaptă și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea inclusiv, iar verișorii primari sunt rude de gradul al doilea în linie colaterală.
16#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti o pensie stabilita, teoretic, puteți apela la un executor in vederea executării silite. Tatal nu plătește pensie deloc sau credeți ca nu plătește cat trebuie?
17#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va poate nimeni răspunde pt ca nu se înțelege absolut nimic din postarea dvs.In general este greu de răspuns fără a studia hotărârea judecătorească pronunțată dar în cazul dvs informatiile oferite sunt total insuficiente.Explicati clar ,sunt x,am avut în proces calitatea de, dosarul avea ca obiect....Noi am solicitat....instanta a dispus..Faceti un efort de a oferi mai multe detalii..
18#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am sustinut inca inainte de intrarea in vigoare a legii 360/203 ca Stagiul aferent grupelor/cnditiilor de munca este contributiv. Am probe.
Ce spune o instanta de judecata intr-un dosar:
Punctul de vedere al completului de judecată asupra chestiunii de drept sesizate :
Tribunalul consideră că prevederile art. 15 din Legea 360/2023, trebuie interpretate în sensul
că perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1
aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau a II-a de muncă şi perioada suplimentară
acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite şi/sau speciale de
muncă după data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare contributiv, în sensul prevederilor
art. 3 lit. r) din lege................ Concluzia se impune, având în vedere şi faptul că în conţinutul art. 15 din lege aceste perioade
suplimentare la vechimea în muncă/stagiu de cotizare au fost încadrate ca stagiu de cotizare în condiţii
normale, ori stagiile de cotizare realizate în condiţii normale (potrivit art. 26) sunt întotdeauna stagii
contributive, în sistemul public de pensii regula fiind contributivitatea.
A interpreta în sens contrar ar însemna a nega beneficiile acordate de legiuitor pentru munca
depusă în condiţii grele de muncă, cât şi o încălcare a principiului contributivităţii – ajungându-se în
situaţia ca unor peroane care au muncit o perioadă egală de timp, în condiţii diferite şi cu achitarea
unor contribuţii superioare, să le fie recunoscută aceeaşi perioadă ca stagiu de cotizare ca unei
persoane care a cotizat mai puţin şi a lucrat în condiţii normale de muncă. De altfel, dacă intenţia
legiuitorului ar fi fost aceasta ar fi inclus aceste perioade în categoria perioadelor asimilate (astfel
cum sunt cele prevăzute la art. 14) şi nu ar fi prevăzut în mod expres că acestea constituie stagiu de
cotizare în condiţii normale. Cu atât mai puţin ar putea fi încadrate stagiile de cotizare acordate
potrivit art. 15 din lege, în noţiunea de perioade asimilate (în sensul prevederilor art. 3 lit.l), în
condiţiile în care aceste perioade au fost în mod limitativ prevăzute la art. 14 alin. 1 din lege.
Tot astfel, interpretarea în sens contrar ar duce la lipsirea de efecte juridice a prevederilor art.
15 din Legea 360/2023, în contextul în care, în accepţiunea noii legi, acordarea tuturor prestaţiilor de
asigurări sociale, prevăzute la art. 45, se raportează la stagiul de cotizare contributiv, atât în privinţa
condiţiilor de deschidere a dreptului la pensie (stagiu minim de cotizare contributiv), cât şi în privinţa
reducerii vârstei standard de pensionare (stagiu complet de cotizare contributiv), neputându-se
aprecia că prevederea are ca scop acordarea unor majorări de punctaj, devreme ce pentru activitatea
desfăşurată în grupe superioare de muncă/condiţii deosebite/speciale, acordarea acestor majorări a
fost reglementată prin prevederile art. 88 din actul normativ, fiind deci inutilă edictarea a două norme
în acelaşi act normativ, având acelaşi scop.
Se impune deci concluzia că perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiul de cotizare
prevăzute la art. 15 din lege reprezintă stagiu de cotizare contributiv.

Dosarul acum este pe rolul ICCJ si are nr.1058/1/2025
Termen de solutionare:22.09.2025
19#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concediul lui nu vă privește pe dumneavoastră. Notificați-l cum propune colega, ca să nu începeți un vals în care să vă tot amâne restituirea avansului sub noi și noi pretexte și să vă treziți peste vreo 3 ani că nici nu ați recuperat banii și s-a și prescris dreptul de a-i mai cere în instanță.
20#
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se plafoneaza direct la 300 lei , indiferent de cuantumul procentului avut.