avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Activitate iolanda76ada

Activitate iolanda76ada

Multumesc mult!
Buna seara! speta: o persoana a depus dosarul de pensionare anticipata in urma cu 6 luni; deocamdata nu a primit nici un raspuns; este solicitat sa incheie un CIM pe perioada determinata de 3 luni.
Daca accepta incheierea CIM, ce se intimpla in momentul cand este stabilita pensionarea anticipata? din cate am citit in lege se suspenda plata pensiei anticipate pe perioada obtinerii veniturilor, plata pensiei anticipate fiind reluata la cererea pensionarului cand situatia de obtinere de alte venituri (CIM) a incetat. E corect ?
Plata pensiei anticipate se calculeaza din momentul depunerii dosarului ?
Referitor la suspendarea pensiei anticipate, in cazul obtinerii de venituri, am auzit si opinia conform careia pensionarul este obligat sa restituie valoarea cumulata a pensiilor incasate din momentul acordarii deciziei de pensionare si pana in momentul in care devine salariat, inclusiv pe perioada CIM (in cazul in care a incasat cumva pensia aferenta perioadei de la inceperea contractului de munca) si i se retrage si dreptul de a se angaja . Este corecta aceasta opinie? ma puteti ajuta cu o baza legala?
Va multumesc!
Va multumesc!
Rog ajutor: firma platitoare de TVA in Romania, inscrisa in ROI primeste factura cu TVA 24% pentru servicii electronice de la furnizorul lor - si el platitor de TVA - stabilit in Germania; beneficiarul achita integral factura prin banca.
Nedumerire: cum inregistrez in contabilitate factura? unde apare declarata in D300? o declar si-n D390?
Parerea mea ( din moment ce ei au aplicat M1SS si ne-au considerat neimpozabili dpdv al TVA) inregistrez pe cont de cheltuiala suma totala a facturii - adica o inregistrez practic cu TVA zero in contabilitate, o declar in D300 la randul 26 si nu o declar in 390 ... consider ca nu poate fi aplicata taxarea inversa.
Ce ziceti ?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua! va solicit ajutorul in urmatoarea problema: pontajul a 2 paznici de noapte care lucreaza in tura de 12 cu 36.
Am cautat pe forum subiectul, am gasit ceva asemanator la www.avocatnet.ro/content/for... ...

Trebuie respectate prevederile muncii de noapte ( 25% spor de noapte + spor pt lucru in wk ) si :
- obligatia acordarii celor 24 ore libere dupa cele 12 lucrate
- obligatia acordarii celor 48 ore repaus saptamanal
- obligatia celor 40 ore saptamanale pt un program normal de lucru (aici am dubii pt ca e vorba de program inegal de lucru...nu-i un program normal )

Eu m-am gandit asa:
saptamana 1
- paznic 1 : luni - 12 , miercuri - 12 , sambata - 11, duminica - 12
- paznic 2 : marti - 12, joi - 11, vineri - 12
saptamana 2 -- se inverseaza situatia
Cumulat ar lucra 176 ore in 30 zile ( si-i pontam 8 ore ca si ore suplimentare - deci cu spor de 100% )
Ce ziceti? e corect ?
Răspuns la discuția Salariat care munceste sambata
Multumesc pentru raspunsuri! aceeasi solutie o vad si eu ca fiind corecta! sper sa gandeasca la fel si domnii de la ITM, in cazul unui control....
Răspuns la discuția Salariat care munceste sambata
Va multumesc pt raspuns! inteleg ca tb acordate concomitent si spor la salariu pt wk, dar si zi libera... dar daca imi permiteti : sambata salariatul munceste 4 ore, nu 8 ore; e corect sa beneficieze de o zi lucratoare libera INTEGRAL? adica 8 ore?
Varianta 1 : Un salariat cu program de 8 ore de luni pana vineri, lucreaza si 2 sambete pe luna cate 4 ore/ sambata; sporuri salariale 2% spor pt lucrul peste program si 100 % spor ore suplimentare; orele de sambata sunt considerate ore suplimentare, platite cu spor de 100% si asa cum am precizat salariatului i se acorda si sporul de 2 %.
Intrebare: este corect asa? ce facem cu prevederea din codul muncii cu repausul saptamanal cu cele 2 zile consecutive?
Varianta 2: Un salariat cu program de 8 ore de luni pana vineri, lucreaza si 2 sambete pe luna cate 4 ore/ sambata; sporuri salariale 2% spor pt lucrul peste program si 100 % spor ore suplimentare; DAR.... orele de sambata sunt acordate ca si ore libere luni ( deci lunea salariatul nu va munci decat 4 ore din cele 8, 4 ore fiind acordate ca si ore libere in compensatie cu cele 4 ore lucrate sambata)
In aceasta situatie se acorda salariatului sporul de 2%, dar nu se mai acorda sporul de 100% pt orele lucrate sambata. E corect asa ?
Buna ziua !
Va solicit ajutorul in urmatoarea problema: o persoana care are calificarea de expert contabil ( si este inscrisa in tabloul CECCAR ) angajata fiind intr-o societate cu contract de munca cu timp partial, daca vrea sa semneze bilanturile altor societati comerciale ce poate face ?
a) sa se declare ca si liber-profesionist la ANAF
b) sa se constituie ca si PFA
Care dintre cele doua variante este compatibila cu calitatea de salariat deja existenta ( conform logicii mele, liber profesionist implica practicarea profesiei pe cont propriu, fara angajare - ma insel cumva ? ) ?
Ce pasi tb sa parcurga pt infiintarea PFA sau a statutului de liber-profesionist?
Ce declaratii tb depuse ?
Multumesc anticipat pentru ajutor!

Răspuns la discuția TVA achizitie auto ?
Multumesc mult pentru ajutor!