Multumesc mult pentru raspuns, va trebui sa asteptam ceva timp pentru ca pentru cererea de pensionare anticipata am asteptat 3 ani ( casa de pensii Satu Mare ) cei drept am primit banii retroactiv si devalorizati iar raspunsul din Romania probabil va sosi dupa pensionarea din germania ( aug 2027 ). Din discutiile purtate cu ei inca nu au softul necesar ( noroc ca au legea ) si am confirmarea lor ca anii lucrati in germania se iau in considerare in romania ca stagiu ( timp ) .
Reformulez : Am 64 de ani ,In 2022 prin decizie am obtinut pensie anticipata partial pentru o vechime ( 33 ani romania si 7 ani germania ). Acum in 2025 vechimea este ( 33 ani romania + 10 ani germania ) deci depasesc 40 ani si am dreptul la pensie limita de varsta pentru care am depus cerere. Eu stiu ca fiecare tara plateste ce se cuvine dar vechimea contributiilor sociale va creste in fiecare an pana la pensionarea din Germania ( 2027 ) si cum se calculeaza Pro - Rata ?
Buna ziua,
Lucrez in Germania si sunt pensionat anticipat din 2022 in Romania, in acel moment aveam 33 ani lucrati in Romania si 7 ani lucrati in Germania. Acum in 2025 am depus cererea pentru transformarea in pensie limita de varsta si recalcularea pensiei .
Inrebarea 1. Anii lucrati in Germania ( 3 ani ) dupa pensionarea anticipata pot fi luati in calcul la pensionarea limita de varsta ? ( ce trebuie sa fac )
Intrebarea 2. In 2027 voi fi pensionat in Germania . Voi putea cere recalcularea pensiei in Romania deoarece stadiul total de cotizare se va modifica din nou ?
Sunt rezident in Germania si am dubla cetatenie romana /maghiara am venit in germania cu cartea de identitate care intre timp a expirat ma pot intoarce in Romania cu pasaportul Ungar care este valabil ?
Cumulul pensiei anticipate partial din Romania este interzis si in cazul unui contract de munca in alta tara ( germania ) ?
Pun aceasta intrebare deoarece am 62 de ani , in Romania am 32 ani vechime (am drept la pensie ant. partial) iar in Germania unde locuiesc momentan am 8 ani vechime dar mai trebuie sa lucrez 3 ani pana la dreptul de pensie.
Cu respect Alex
Buna ziua,
Am 62 de ani , rezident in germania si vreau sa fac un contract de asigurare pentru anul 2014 si 2015 , cat trebuie sa platesc ? 25 % din salariul brut al anului 2023 cand fac contractul sau 25 % din salariul brut al respectivilor ani ?
mersi.