avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Activitate carmenluiza

Activitate carmenluiza

pentru un pensionar angajat cu contract de munca este obligatorie plata contributiei la pensie? chiar daca anual pensia lui nu creste în ciuda contributiei?
o societate utilizeaza brevetul de inventie de 6 ani, fara plata drepturilor de autor; beneficiile utilizarii brevetului se reflecta în creseterea productiei, a randamentului, deci a cifrei de afaceri. conducerea refuza plata drepturilor de autor justificând "ca ar fi mers si fara modificarile tehnice cnform brevetului" dara continua sa utilizeze acele modificari. cum intervin legal?
Buna ziua,
Serviciul militar într-adevar s-a efectuat pe durata studiilor universitare curs de zi, dar fiecare activitate s-a finalizat cu doua documente diferite - Diploma de Stat pentru cursuri si Livretul Militar pentru stagiul militar. Si activitatile culturale si sportive s-au desfasurat pe perioada cursurilor universitare (Daciada si Cântarea României) dar nebeneficiind de Brevete de competente, se suprapun.
Daca ar fi fost considerat serviciul militar ca o materie de studiu, nu s-ar fi emis Livret Militar, iar "legea nu prevede aceasta situatie" pentru ca nimeni nu s-a gândit la asta pâna acum; prima generatie de studente care au Livret Militar TR vor atinge vârsta si periada de cotizare pentru pensie anul acesta, cred. Legile sunt supuse modificarilor, cel putin în România, nimic nu a împiedicat modificarile legilor, deci, de ce nu apare o initiativa în acest sens?

Extras din Legea 446/30.11.2006 - mentioneaza femei si barbati care au efectuat stagiul militar termen redus - vezi extras.

Art. 3
(1) Serviciul militar se indeplineste de catre cetatenii romani, barbati si femei, care au implinit varsta de 18 ani, in formele prevazute de lege.

6) Perioada de timp in care o persoana indeplineste serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime in serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurari sociale. Sunt exceptati de la prevederile acestui alineat elevii liceelor si colegiilor militare.

.Multumesc pentru comentarii.
Legea pensiilor art 49 par 1, mentioneaza ca se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive ca stagiul militar efectuat. Cum se echivaleaza ca timp perioada stagiului militar efectuat de fete timp de 3 ani 1 zi / saptamana si 1 luna de convocare in anul 1 si 3 pentru servicu militar efectuat ca soldat termen redus, cu grad de sublocotenent, aflat in evidenta ca rezervist pana in 2018.
multumesc pentru raspuns. legea a 'omis' generatiile 1975 -1989 de fete care au servit patria.