Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
se organizeaza ptr studentii la medicina si drept sau ptr cursantii inm participari la autopsii, ori eventual daca cunosti prin cineva un legist. la procese in faza de judecata oricine poate intra in sala, in faza de urmarire penala, iar daca cunosti pe cineva, ar putea sa te ia martor asistent
da, ec si gramatica. pai, ce sa zic... bafta daca esti hotarata. eu am fost la iml ptr autopsie, dar n-am trecut nici de holul care ducea spre sala din cauza mirosului. in plus, procurorul da solutii, adica neinceperea urmaririi penale, trimitere in judecata etc. de el depinde, in mare parte, soarta unui dosar.
asta incercam sa-ti zic, criminalist ajungi dupa ce dai ex de promovare la tribunal, desigur daca sunt locuri vacante pe partea asta
Mai intai trebuie sa faci o facultate de drept, la stat, sa iti iei licenta, sa inveti foarte bine , sa stapanesti notiunile de drept penal si civil, apoi dupa ce esti sigura ca stapanesti notiunile, te inscrii la examen la Institutul National al Magistraturii, unde faci doi ani de cursuri, daca iei, apoi dai examen, si daca il iei ajungi procuror.
eu as zice sa decizi mai intai daca esti interesata de partea de medicina sau de ancheta. legistul face doar autopsie( si cam atat) in cazul oricarei morti suspecte(inclusiv accidente de munca mortale). de multe ori, nu cred ca merge el la locul faptei; face politia sau procurorul cercetarea la fata locului, iar apoi se ridica cadavrul pe care il duc la iml. procurorul, intr-adevar, conduce ancheta, merge la CFL, audiaza martori, dispune expertize etc. dar vezi ca, dupa cei 6 ani( drept +inm), esti stagiar la parchete de pe langa judecatorii, iar apoi dupa inca un an esti definitiv tot aici, iar parchetele dpl judecatorii nu au competenta de a cerceta omorurile. astea-s doar la tribunal, unde dai ex de promovare la 2 ani dupa ce esti definitiv. nu din carti inveti in mod corect chestiile astea, ci trebuie sa vezi in practica. mai bine incearca sa vorbesti cu cineva in domeniu, pt ca ai o alegere importanta de facut - dr sau medicina.