Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate andreea-m

Răspuns la discuția animale de companie la bloc
unlocatar a scris:

Mda

Cainele dv nu latra cand e singur si majoritatea stiu sigur ca nu sforaie atunci cind dorm singuri.
In plus pun pariu ca merge ca un fulg prin casa la cele 20-30 kg cit o avea si vecinul de jos s-a obisnuit si acum numai sta cu frica ca vine cutremurul.

Daca de ex ati sti ca latra cum ati lua masuri dar fara sa scapati de el?
Ii legati gura cu banda adeziva?

Saracu caine dar oare ce o face toata ziua prin casa singur.
S-o uita toata ziua la televizor la emisiuni cu caine in aer liber???

Se vede ca nu ati avut de-a face cu animale (mai exact caini) la bloc. As fi preferat o parere mai avizata, nu mentalitati de copil, dar asta e situatia, imi asum postarea publica.

Cainele meu latra cand e singur doar rar, ceea ce nu consider a fi deranjarea linistii publice, intr-un interval orar 9-17).

Vad ca intrebati cu sarcasm "ce o face toata ziua prin casa singur". O sa va raspund cat se poate de corect:

Pentru ca am posibilitatea, l-am filmat pana acum, 2 zile la rand timp de 8h/zi si stiu exact ce face in casa cand nu suntem. Are obiceiuri fixe: doarme, bea apa, se plimba un pic, doarme. Urmeaza sa mai filmez, pentru a fi acoperita in cazul unei eventuale reclamatii (zile aleatorii, sa fie cat mai obiectiv). Poate pare incredibil, dar in zilele noastre, accesul la tehnologie este din ce in ce mai ieftin si este foarte simplu sa te informezi, chiar si asupra acestui aspect.

In plus, in celelalte zile cand nu l-am filmat, a fost "supravegheat" de vecinii de pe palier (pensionari in majoritate), care mai stau la o sueta inclusiv in dreptul usii mele (desi daca latra, presupun ca l-ar auzi si din apartamentele lor). Plus omul care face zilnic curatenie in bloc. Discut cu ei periodic si sunt la curent. Pentru ca ma intereseaza sa nu faca deranj. Cel putin cei de pe palierul meu (zona de "foc") nu sunt deranjati de cele cateva latraturi cand aude zgomote mai puternice.

Tin sa va anunt ca "fulgul" meu are 35kg si sa va intreb cum reactioneaza vecinul dvs de jos cand mergeti prin casa (presupun ca aveti minim dubla greutate decat cainele meu). Deci probabil ca aveti experienta cu acesti vecini cu preocupari "seismice".

Iar daca ar latra, poate pare incredibil pentru cineva care nu a avut de a face cu caini (si cu toate astea isi permite sa discute pe un ton atotstiutor si arogant), dar exista dresaj special (deloc inaccesibil pentru mine) chiar la domiciliu! Dar nu este cazul, dupa cum consider si am explicat mai sus.

In concluzie la acest raspuns:

1. Pe de o parte imi face bine sa aud aceste obiectii cum sunt ale unlocatar si johnpescar , pentru care in alta situatie as fi considerat o pierdere de timp sa dau explicatii coerente. Astfel am ocazia sa aflu mai multe despre genul de mentalitate pe care o are si administratorul meu: scurta, ingusta si fixa, cu care se pare ca trebuie sa ma confrunt. Prin urmare, un sincer multumesc.

2. Pe de alta parte, mi se pare aproape genial si tipic romanesc ca avand asa o baza de argumente si dovezi in spate (consider eu) incat sa vreau sa fie totul in regula pentru toata lumea (care merita in mod egal liniste la bloc), sa nu mi se dea dreptul nici macar sa primesc explicatii pentru acuza primita, nu mai vorbesc de oferirea sansei de a gasi o solutie reciproc rezonabila - in cazul in care ar exista o problema reala.
johnpescar a scris:

@andreea-m :

Pai daca sunt reclamatii ale vecinilor,administratorului etc. si acestia v-au rugat sa scoateti cainele din apartament si sa il duceti in alta parte dumneavoastra ce ajutor doriti sa primiti?.Vreti sa vina vreo institutie si sa va ia partea si sa va permita sa tineti in apartament un caine ?. Sau traiul impreuna pe o scara de bloc se aseamana cu viata intr-o familie si in care familie daca de exemplu tatal spune ca un caine nu are ce cauta in casa copii nu il vor asculta?.Sau altfel de ce nu cautati sa duceti cainele undeva la curte unde il veti putea creste intr-un spatiu mai mare corespunzator taliei lui?.De ce chinuiti bietul animal tinandu-l intre peretii stramti de la bloc?.De ce chinuiti si vecinii care indura latratul si scheunatul unui animal inchis si lasat singur?.:(

Singurul motiv pentru care raspund la acest mesaj este pentru ca nu vreau ca problema mea sa ramana neinteleasa, asa cum s-a intamplat in cazul de fata.
Prin urmare revin cu urmatoarele clarificari:
1. De la vecini nu am reclamatii, dimpotriva, mi-au marturisit (de cate ori i-am intrebat daca sunt deranjati cu ceva de cainele meu in timpul zilei) faptul ca nu au nici o problema ca mai latra uneori, foarte rar, doar daca aude galagie pe hol.
2. Singurul din bloc care are o problema este administratorul. Aceasta problema a lui nu este justificata deoarece el este la serviciu exact in intervalul in care cainele meu ramane singur si sa zicem ca mai latra din cand in cand (poate il aude isi bruscheaza usa de la intrare cand vine/pleaca la serviciu, dar in nici un caz de fiecare data). Cat suntem noi acasa cu el, nu latra niciodata. Cat de deranjante pot fi ziua in amiaza mare 1-2 latraturi? De afara se aud cu zecile!
3. Acest administrator mi-a spus din prima sa scap de el, fara sa-mi dea sansa/ ocazia sa gasesc o solutie pentru asa-zisele "deranjammente". Nu are acest drept si mai ales niste cerinte nefondate! Doar pentru ca nu-i plac animalele, nu mi se pare un motiv valid. Nici mie nu mi-a placut vreodata moaca lui de administrator, dar nu l-am pus sa se mute de aici pentru acest motiv!
4. Traiul impreuna pe o scara de bloc ar trebui sa implice discutii pentru rezolvarea amiabila si de comun acord a conflictelor. Cel putin eu ma consider o persoana cu care se pot discuta deschis probleme si sunt dispusa sa gasesc solutii reciproc rezonabile in cazul in care traiul meu (si al cainelui meu) ar deranja.
5. Nu cred ca am nevoie de sfaturi pentru a-mi creste cainele, mai ales de la o persoana neavizata. Cainele meu este de talie medie (nu mare) si este foarte fericit la bloc. Nu sunt absurda si avand in vedere ca iubesc animalele, vreau tot ce-i mai bun pentru el, nu l-as tine la bloc daca nu i-ar fi bine. Il scot des afara sa alerge, in rest doarme (pentru dormit nu are nevoie de o curte). Este batran si bolnav (de asta este si cuminte, sa nu uitam ca e si foarte educat), are nevoie sa fiu langa el pentru tratamentul medical, o curte nu este cea mai fericita alegere pentru EL. Desi pentru cainii mai tineri si sanatosi, in putere, o curte ar fi ideala.
6. Animalul nu este chinuit, peretii nu sunt stramti. Animalul "inchis si lasat singur" nu latra, nu scheauna. Maxim 3 latraturi pe zi nu cred ca intra la categoria "chinurilor indurate de vecini", care se pare ca nu au o problema cu asta.

Momentan ma gandesc sa strang semnaturi de la vecinii de pe palier si eventual etajul de deasupra/ dedesubt, unde s-ar putea auzi "scandalul", cum ca nu ii deranjeaza. De asemenea, voi lasa o camera de luat vederi ca sa inregistreze pe timpul zilei, mai multe zile consecutive, pentru a avea dovezi ca nu este ceea ce spune administratorul. Alta idee mai stralucita nu am.
Sunt in urmatoarea situatie:

Stau intr-un bloc cu chirie (toate platile la zi, cetatean model B-) ) de 2 ani si in urma cu 1 luna am adoptat un Ciobanesc German.
Are 8 ani, este foarte ascultator, foarte cuminte, jucaus. Ca sa va faceti o idee despre educatia lui, nu sare la alti caini pe strada decat foarte rar si asculta de comenzi.

Ziua ramane singur cam 8 ore, timp in care sta foarte linistit. Singurele dati cand latra este cand aude busituri pe hol (se intampla destul de rar) si uneori cand aude ca vecinii incuie/ descuie usile. Si mai latra cand vin promoteri care pun pliante in usa - tot destul de rar. Deci cumulat, pot sa zic ca latra cam de maxim 3 ori/ zi, cand e singur. Cand suntem noi acasa, niciodata. Mereu discut cu vecinii de pe palier si cu omul care face curat in bloc, sa verific daca animalul meu face scandal si intotdeauna primesc aceleasi raspunsuri relaxate: nu latra decat cand aude galagie pe hol, rar, e cuminte.

Cu toate astea, am avut 2 incidente cu administratorul blocului (de precizat ca locuieste vizavi de noi):

1. Prima data m-a oprit sa-mi spuna ca latra, deranjeaza vecinii si ca ar fi bine sa-l duc de aici. (apoi a fugit, nu mi-a dat drept la replica sau la mai multe explicatii)
2. Urmatoarea data cand ne-am intalnit, m-a intrebat foarte indignat: "Tot aici e? Pai ce facem? N-am stabilit ca-l duci?"
Dupa care a bolborosit ca-mi face reclamatie, iar cand l-am intrebat ce vecini au fost deranjati ca la mine n-a venit nimeni sa se planga, mi-a zis ca il deranjeaza pe el si ca oamenii vin la el sa discute lucrurile astea, pentru ca el e ADMINISTRATOR! M-am abtinut cu greu sa-mi pastrez calmul, si l-am intrebat in continuare foarte diplomata cand anume il deranjeaza (stiind ca intre 8:30 -17:30 este si el la serviciu, exact intervalul in care cainele meu ramane singur si sa zicem ca latra), si am primit urmatorul raspuns: "Tu nu esti proprietara aici, stai cu chirie. Proprietarul stie? Ia sa-mi dai numarul lui de telefon."

Din cate am mai citit eu prin lege, administratorul blocului nu reglementeaza si relatia intre proprietar si chirias, nu? Pana la urma fie ca proprietarul e de acord cu animale in locuinta, fie ca nu, sunt strict probleme de rezolvat intre noi si proprietar. Nu il intereseaza pe administrator daca proprietarul e de acord/ sau nu. Va rog sa-mi spuna cineva avizat daca am dreptate.

Va rog sa-mi spuneti si daca acest administrator are vreo autoritate in sensul sa imi dea afara cainele? Ce reclamatii ar putea face? (deranjarea linistii publice am impresia ca se sanctioneaza doar intre anumite ore) Ce altceva ar putea face? Nu ar trebui sa aiba nevoie de dovezi/ declaratii ale vecinilor pentru asa o reclamatie? Cum as putea sa raspund la un astfel de "atac"?

V-as fi foarte recunoscatoare pentru cateva sfaturi legate de aceasta situatie oarecum...stupida, dar se pare necesara in aceasta tara...

Multumesc,
Andreea Ionescu