Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Cum Dumnezeu stati de aproape 3 ani intr-un proces de divort cata vreme v-ati inteles pe toate aspectele eu nu pot pricepe. Pai eu am "divortat Spania (ea) de Turcia (el)" intr-o singura zi (la primul termen) cu copil cu tot. Vorbesc serios, pana si judecatoarea a zis: daca tot e intai iunie sa facem un "cadou" copilului.
Exact cum a spus Liliana mai sus, mai bine veneati intr-un concediu pe aici si rezolvati problema.
Raspunsul concret la intrebarea dvs. nu-l am pentru ca nu obisnuiesc sa ma incurc aiurea cand se pot face lucrurile simplu.
Problema este ca daca un judecator a apucat sa se pronunte ca vrea proba x nu revine asupra ei... doar asa ca s-a trezit mai vesel in dimineata de 21. Dar daca ii serviti o hartie, fie ea acel certificat la care v-ati gandit, s-ar putea sa aiba un "motiv" sa revina (ceva de genul "bogdaproste ca v-a trecut prin cap, ca sa am si eu cum sa motivez de ce am revenit asupra probei"). Asa ca puteti incerca.
Nu asteapta nicio hotarare ca un om sa implineasca o varsta! Daca e sub 10 ani, nu e obligatorie audierea! Dace e peste, e. Nu sta sa se astepte asa ceva.
Va spun ce legatura e cu concediul: declarati in cerere ca aveti domiciliul in Spania, dar ca momentan stati in Romania. "Va veti stabili in Spania?", o intrebare corecta a instantei. Dar puteati foarte bine sa nu stiti, avand in vedere diferenta dintre sistemele de invatamant, faptul ca minorul nu cunoaste limba, probabil ca veti ramane aici, in tara, nu stiti inca. Ok, facem atunci ancheta in tara.
Problema rezolvata, totul ok.
Daca mai lipseati la vreun termen, aratati ca aveati inca unele lucruri de definitivat acolo, nu e asa usor sa-ti schimbi locatia! ;)
Evitati tevatura, asta era legatura. Acum, evident ca eu nu stiu cum s-a facut actiunea si daca v-a prezentat cineva o astfel de varianta, mi se parea insa asa de evidenta, incat am presupus ca a tinut de dv. decizia.
Daca am gresit, imi cer scuze!
Cu Galicia, nu stiu cum sta treaba, dar Romania are si ambasada si consulat in Spania, deci e reprezentata. Aflati intr-o consultatie locala cu un avocat din Galicia... cred ca e cel mai simplu.
Potrivit art.4 Conventia între România si Spania - complementara la Conventia privind procedura civila, încheiata la Haga la 1 martie 1954 , comisiile rogatorii în materie civilă şi comercială, care provin de la un stat contractant şi ar urma să fie executate pe teritoriul celuilalt stat contractant, vor fi adresate de autoritatea judiciară solicitantă autorităţii judiciare solicitate prin intermediul ministerelor de justiţie ale celor două state contractante.
Ministerul Justiţiei este autoritatea centrală competentă. Asadar, va puteti adresa Ministerului de justitie din Spania sau Consiliului general al puterii judiciare (Consejo general del poder judicial cu sediul la Madrid)
Nu iteleg, nu v-ati putut lua o sapatamana concediu sa veniti in Romania la ancheta sociala? Si scapati de toata tevatura asta, sa nu va mai intindeti pe procedura prin comisie rogatorie si restul?...
Si avocatul ala nu poate da 3 telefoane sa afle care este institutia care face aceste constatari din partea Spaniei?
In baza unei conventii internationale pe probleme de gen, fiecare tara care a semnat are o autoritate care face aceste constatari pentru procese desfasurate in alte tari; si mai are si o alta autoritate unde se primesc cererile de gen pentru procese interne in care se cer constatari din afara.
Asa incat, o astfel de cerere de comisie rogatorie se adreseaza Ministerului de justitie (asta trimite, de la noi, mai departe, cererea, catre autoritatea competenta Spaniola, competenta sa o primeasca; de regula, tot vreun minister, cam tot de justitie, dar nu e peste tot aceeasi autoritate). Aia desemneaza la nivel local cine vine si constata.
Nu caut acum conventia, da' e enervant ca avocatul nu a putut telefona la Ministerul justitiei sa afle... Spuneti-i sa dea un telefon la Ambasada Spaniei din Romania (desi ma indoiesc, mai bine la a noastra de acolo, sau la consulat) sau la minister la noi.