avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Activitate mihail2012

Activitate mihail2012

Răspuns la discuția Prescrierea executarii silite
Salut Cristi,

Cum pot afla daca creditorul sau executorul au interprins actiuni pentru a intrerupe termenul?

Multumesc,
Mihai
Speta: In cazul unui credit de nevoi personale neachitat, s-a pronuntat hotarare de executare silita, respectiv s-a si inceput executarea prin poprirea a 33% din veniturile persoanei in cauza. Dupa cateva luni persoana respectiva ramana fara loc de munca, nu mai are alte venituri si nici alte bunuri care pot fi executate. In acest caz dupa 3 ani de zile de la ultimul act de executare(retinerea din ultimul salariu) intervine prescriptia?
In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 luni.
Dupa nici 6 luni de la incheierea contractului de credit rata lunara a crescut exagerat, punandu-ma in situatia de a nu mai putea achita.
Creditul a fost vandut ulterior catre Secapital Sarl(KRUK).
Acum cateva zile am primit o scrisoare prin care mi se comunica faptul ca, creditorul a obtinut incuviintarea executarii silite. Valoarea credit, penalitati, cheltuieli de executare si onarariu executor insumand 77266 ron...

Detalii dosar:
[ link extern ]

Intrebarea mea este...daca la finele anului 2008 am incetat sa mai platesc rata lunara, in cat timp s-a nascut dreptul creditorului de a cere executare silita?
Dupa cat timp de la nasterea acestui drept intervine prescriptia?

Am termen 5 zile pentru a face contestatie la executare(ultima zi fiind maine)
Exista in cazul meu posibilitatea prescrierii si in aceste cinci zile sa pot face contestatie la executare invocand acest fapt?

1. Pana la ce procent pot creste penalitatile si majorarile de intarziere in cazul in care nu iti achiti datoriile catre finante?
2. In cazul in care ai asemenea probleme este posibil sa te poti intelege cu ei priviind o reesalonare a datoriei, fara sa se mai aplice in continuare dobanzile si majorarile de intarziere?
Ce se intampla in cazul in care o persoana isi pierde contractul de vanzare-cumparare avand ca obiect un bun imobil? De unde poate obtine un duplicat al acestui act?
Răspuns la discuția hartuire, ajutor!!!
In reglementarea actuala a legiuitorului nu este incrimintata infractiunea de hartuire in forma descrisa de dvs. In noul Cod Penal instututia hartuirii este reglementata, insa acesta nu a intrat inca in vigoare. Se preconizeaza ca acesta va intra in vigoare in perioada Martie-Iunie 2013.

Conform Noului Cod Penal:

Hărţuirea reprezintă "fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte fără drept sau fără un interese legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la trei la şase luni de închisoare sau cu amendă".

Potrivit articolul 208, alineatul 2, "efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la trei luni de închisoare sau cu amendă, în cazul în care fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Alineatul 3 stabileşte că acţiunea penală se pune în mişcare doar după ce persoana vătămată depune plângere.

Momentan in reglementarea actuala e definita doar infractiunea hartuirea sexuala asfel

Art 203. Hartuirea sexuala

Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere, în scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia îndeplinita la locul de munca se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.(modificat de Ordonanta de urgenta nr. 89/2001 - pentru modificarea si completarea unor dispozitii din Codul penal referitoare la infractiuni privind viata sexual din 21 iunie 2001, M. Of. 338/2001)
Răspuns la discuția Contract de vanzare-cumparare
Actul ii este solicitat in forma autentica la eliberarea unor noi carti de identitate pentru membrii familiei. Insa nu are importanta pentru ce ii este solicitat in aceasta forma. In momentul in care se autentifica un contract de vanzare cumparare din cate stiu se elibereaza cate un exemplar pentru fiecare parte. In cazul nostru daca coproprietarul nu a fost prezent la intocmirea actului nu ar fi normal ca acest exemplar sa fie pastrat de catre notar in vederea eliberarii ulterioare la cerere partii?
Un bun imobil este detinut in comun de doua persoane in cote egale. X=50% Y=50%. Una dintre parti(X) decide sa vanda partea sa. Face acest lucru fara cunostiinta celuilalt coproprietar(Y). Astfel se autentifica la notar un nou contract de vanzare cumparare care are un nou coproprietar(Z) alaturi de cel existent(Y). Cum poate Y sa intre in posesia noului contract de vanzare-cumparare intrucat Z refuza sa-i ofere un exemplar - oferindu-i doar o copie legalizata dupa acesta?

(P.S.: Y nu mai are decat o copie din vechiul contract de vanzare-cumparare)
Am inteles ca sunt reguli noi in ceea ce priveste specializarea avocatilor, datorita inflatiei legislative si complexitatii tot mai mari a aspectelor de drept.
Daca esti specializat intr-un anumit domeniu, de exemplu in drept comercial nu vei mai putea acorda asistenta juridica in ceea ce priveste celelalte ramuri de drept?
Daca ai datorii neplatite la administratia financiara sau banci este posibil sa fii tras la raspundere penala? Se poate pronunta in vreun caz o pedeapsa privativa de libertate?