avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Activitate coryzalia

Activitate coryzalia

Răspuns la discuția Insulta si calomnie
Probele sunt "beton"...de altfel chiar individul a recunoscut in declaratia data la politie, iar proba este un afis pe care l-a postat la avizierul blocului unde sunt presedinte, in care apare un nume identic cu al meu, dar fara alte date de identificare (data nasterii, adresa, buletin etc), implicat intr-un proces de furt calificat cu condamnare la 1 an si 6 luni inchisoare.X-( Va dati seama ce efect de "soc si groaza" a avut aceasta "informare" asupra locatarilor, care s-au intrebat daca este adevarat, iar unii chiar au crezut ca presedinta lor este infractoare si fura banii asociatiei:O...de altfel, campania de denigrare si calomniere a fost demarata de 4 locatari cu un comportament foarte recalcitrant si agresiv fata de mine, prin tot felul de barfe, sicane si acuzatii fara absolut nici o dovada, dar "cireasa de pe tort" a fost acel afis unde apar drept o infractoare de drept comun. Avand in vedere functia mea si consecintele afisarii acelei mizerii despre mine, pt a fi vazuta de toata lumea, cred ca as putea obtine suma maxima de 200.000 lei ca daune morale:justcuz:
Răspuns la discuția Insulta si calomnie
Am primit un raspuns stupefiant de la politistul care s-a ocupat de "lucrarea" respectiva: cica nu il poate incadra in "săvârşirea în public de fapte, acte [...] de natură să [...] lezeze demnitatea şi onoarea [...]"....care ar fi fapta reclamata?? unde si cum pot sa merg "in civil"? (nu ma pricep, nu am facut pana la acest caz nici macar plangere la politie).
Am inteles ca nu este infractiune, dar contraventie tot este si se incadreaza la Art. 3 pc. 1 din Legea 61/1991, pt care poate primi max 1000 lei. Tot e mai bine decat un simplu avertisment verbal care de regula nu are nici un efect.
Răspuns la discuția Insulta si calomnie
Multumesc dle avocat Patrascu, ati gasit exact art. potrivit, ma mir ca politistul respectiv care se pretinde ofiter judiciarist, a spus ca nu ii poate da amenda daca vreau sa-l dau in judecata, adica, din cate am inteles, nu poate fi sanctionat de 2 ori.
Ba da, voi schimba lacatele, dar vreau ca acest individ sa si plateasca pt faptele sale, pt ca nu sunt singurele infractiuni savarsite in bloc si sper ca o amenda i-ar mai taia avantul pt asemenea fapte. De ex a afisat la avizier o pagina printata de pe internet in care apare un nume identic cu al meu implicat intr-un proces de furt calificat, persoana respectiva fiind condamnata la 1 an si 6 luni inchisoare. Mentionez ca in afara de numele identic cu al meu, nu apar nici un fel de date pt identificarea persoanei dincolo d orice dubiu, cum ar fi CNP, seria/nr c.i. , data nasterii, adresa. Va dati seama ce lovitura de imagine, sa induca locatarilor ideea ca presedintele lor este o infractoare de drept comun. La politie mi-au spus sa-l dau in judecata, ca ei nu-i pot da amenda. Chiar asa, trebuie sa ne pierdem timpul cu procese, sa cheltuim niste bani pe care s-ar putea sa nu-i mai recuperam, sa ne tocim nervii in instanta???? pt ca politia nu are posibilitatea sa-i aplice o amenda care l-ar invata minte ???
Răspuns la discuția Insulta si calomnie
Am facut o plangere la politie impotriva unui individ care m-a calomniat f grav si agentul care s-a ocupat de caz a spus ca ori sunt de acord sa-i dea amenda, ori il actionez in judecata pt a-i cere daune morale. Nu sunt lamurita daca una o exclude pe cealalta. Eu vreau sa-i dea si amenda si sa il actionez si in instanta pt obtinerea de daune morale. Este posibil?
Nu cunosc prevederile Codului penal, de aceea am specificat ca am luat informatiile de pe internet, unde cele 2 fapte apar incluse in Codul penal.

Cf. Art. 238 din Noul Cod Penal actualizat in 2014, Abuzul de incredere = [...] folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui [...].

“Bun mobil al altuia” = cheile de la avizier (care apartin asociatiei de proprietari)
"cel caruia i-a fost incredintat" = respectivul individ (fost membru de comitet)
"în baza unui titlu" = acela de membru de comitet (la data cand i-am incredintat cheile)
"cu un anumit scop" = cu scopul de a afisa o convocare la adunarea generala
"ori refuzul de a-l restitui " = desi i s-a adus la cunostinta faptul ca nu mai are nici un drept de folosinta asupra lor, individul refuza sa inapoieze cheile asociatiei.

Cf. Art. 229, Furtul calificat = (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;"

A fura = a-și însuși pe ascuns sau cu forța un lucru care aparține altcuiva; a lua ceva fără niciun drept de la cineva.

Individul respectiv si-a insusit pe ascuns afisele puse de mine la avizier in scopul informarii locatarilor - a facut-o pe furis, fara sa fie vazut de nimeni. A 2-a zi nu mai erau afisele la avizier si individul respectiv este singurul care are o dublura de chei.

"prin folosirea fara drept a unei chei adevarate" = nemaifiind membru de comitet, nu mai are dreptul sa detina si sa foloseasca cheile "adevarate" de la avizier.

Aceste chei sunt folosite acum de catre individ in scop personal, pt a indeparta afisele prin care ii demasc activitatea impotriva intereselor asociatiei si pt a afisa informari mincinoase si calomnioase despre mine.

Acum s-a inteles?
Daca nu s-a inteles despre ce este vorba nici dupa ce am relatat pe larg faptele, inseamna ca ori nu am pus intrebarile pe site-ul potrivit, ori nu se proceseaza corect informatiile pe care le-am furnizat.
In calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari, am afisat la cele 2 aviziere ale blocului niste informari, care a 2-a zi au disparut. Singura persoana care mai are cheile de la aviziere este un fost membru de comitet care a fost demis pt fapte incompatibile cu calitatea de membru de comitet si caruia i-am dat un rand de chei pe cand facea parte din comitet. (Materialul era menit sa informeze locatarii despre jignirile suportate si greutatile pe care le intampin in conducerea asociatiei din cauza acestuia, care s-a aliat impotriva mea cu un vecin de palier, desfasurand impreuna actiuni care se rasfrang in mod negativ si asupra intereselor locatarilor. Am considerat deci ca locatarii au dreptul sa stie ce se intampla in bloc.)

Dincolo de ridicolul situatiei, consider ca faptele respectivului fost membru de comitet se pot incadra in “abuz de incredere” si “furt calificat”. Am gasit pe internet niste informatii, pe baza carora i-am facut o plangere la politie.

"Cf. Art. 238 din Noul Cod Penal actualizat in 2014, Abuzul de încredere se defineste:
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

“Bunul mobil al altuia” sunt cheile de la avizier care apartin asociatiei de proprietari si care i-au fost incredintate cu buna credinta de catre mine, presedintele asociatiei, pt afisarea unei convocari la o AG. Aceste chei sunt insa folosite acum de catre respectivul individ pe nedrept, in scop personal, pt a indeparta afisele prin care ii demasc activitatea impotriva intereselor asociatiei si pt a afisa informari mincinoase si calomnioase despre mine. Desi i s-a adus la cunostinta faptul ca nu mai are nici un drept de folosinta asupra lor, individul refuza sa inapoieze cheile asociatiei. (Cheile de la avizier nu sunt singurele pe care acesta le are in posesie si refuza sa le inapoieze.)

Cf. Art. 229, Furtul calificat se defineste ca fiind (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;"
Este evident ca respectivul foloseste fara drept aceste chei intrucat nu mai este membru de comitet (a fost demis), nu le mai foloseste in interesul asociatiei ci in scop personal. Scopul pastrarii cheilor de la avizier este evident: acela de a continua sa afiseze anunturi calomnioase la adresa mea si de a indeparta afisele prin care aduc la cunostinta oamenilor sabotajul si defaimarea la care sunt supusa sistematic de catre acest individ.

Politistul care s-a ocupat de reclamatia mea mi-a spus ca articolele sunt gresit interpretate, ca "abuzul de incredere" se refera la functionari publici si ca nu poate fi vorba de "furt calificat" atata timp cat eu i-am dat cheile. Asadar, sustine ca nu poate sa-i dea decat un avertisment verbal. O amenda insa poate ca ar fi fost mai eficienta.

As vrea sa stiu daca politistul are dreptate.
As vrea sa stiu daca aceste delicte au fost reintroduse in Noul Cod penal din 2015.