avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Activitate Jordy77

Activitate Jordy77

Va cer ajutorul in numele unui prieten.
Prietenul meu a solicitat de la locul de munca o locuinta de serviciu aflata intr-o stare deplorabila. Pentru aceasta era nevoie si de aprobarea sindicatului. In Comisia de Locuinte sunt mai multi reprezentanti sindicali. Unul din membrii Comisiei de locuinte (un lider de sindicat care este la pensie de vreo sapte ani) i-a cerut o suma (nu mare) pentru a-l "ajuta", chiar daca nu mai erau alte solicitari pentru acea locuinta. Acesta a promis ca ii da acea suma insa cand a aflat ca nu era nevoie de niciun ajutor si toti au fost de acord cu solicitarea lui a refuzat sa-i mai dea banii. Liderul de sindicat care solicitase suma a inceput sa-l sune foarte des sa-i ceara banii si salariatul nu i-a mai raspuns la telefon. Intr-un moment mai "vesel" prietenul meu a gasit de cuviinta sa scrie pe "facebook" despre liderul de sindicat, catalogandu-l ca "mojic" fara sa spuna care este motivul. Liderul de sindicat a considerat ca a fost jignit si prietenul meu s-a trezit cu o instiintare de la cabinetul unui avocat sa se prezinte la mediere pentru ca are de gand sa-l dea in judecata. Daca fapta este incriminata de Codul Penal se poate face o mediere inainte de a te adresa instantei?
Doresc sa-l ajut pe prieten si astept un sfat.
Răspuns la discuția Neplata concediu medical
Multumesc!
Sunt asistent medical, angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un cabinet medical de Medic de Familie. Pe la jumatatea lunii mai m-am imbolnavit grav si am intrat in concediu medical, fiind internata la Spitalul de Psihiatrie Voila de trei ori. Nu am mai putut sa merg la serviciu, insa sotul meu a dus intotdeauna concediul medical conform procedurilor. Doamna Medic de Familie mi-a depus pe card 500 lei, pentru cat am lucrat in luna mai, dar nu am primit niciun ban pentru concediu medical pana la aceasta data. La adeverinta pentru Medicul Specialist mi-a atasat si copia platii cotizatiei la CAS. Intrebata de sotul meu, Doamna Medic a spus ca nu stie din ce cauza nu am primit banii, dar va intreba la CASJ. A trecut aproape o luna de atunci si tot nu am primit nimic. Ce pot sa fac in acest caz, cum sa procedez pentru recuperarea banilor? Unde sa ma interesez pentru a gasi solutia?
Fiul meu termina primul an de studii de licenta de la buget la UPB si doreste sa urmeze studii militare de licenta tot de la buget. Daca reuseste este obligat sa plateasca anul I efectuat la UPB?
Va multumesc. Am cerut explicatii deoarece un coleg a deschis o actiune in instanta pentru neplata unei parti din salariu, depusa pe 21.02. 2013, dar nu i s-a cerut nimic despre sedinta de mediere sau informare asupra medierii. Poate urmeaza sa i se ceara.
Vreau sa va intreb despre Legea medierii. In cazul litigiilor de munca privind drepturi salariale este necesara sedinta de mediere? La punctul "în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă" este cuprins si cazul de mai sus?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Ajutor de somaj
Va multumesc, am trimis un mesaj la ANOFM, cu acte scanate, poate se lamureste situatia. Mi-am dat seama ca nu stiu nici functionarii cum sa procedeze. Am cerut la unitate o negatie dar mi-au spus ca nu mi-o dau deoarece ma pot angaja oriunde, asta dupa ce (spun ei) s-au informat la Agentia de somaj. Sper ca cei de la ANOFM sa fie mai informati.
Inca o data, va multumesc mult pentru ajutor.
Răspuns la discuția Ajutor de somaj
Revin cu rugamintea sa ma ajutati. Am fost la Agentia de Somaj cu actele indicate. Angajatorul mi-a dat o adeverinta cu salariul si contributiile pe ultimele 12 luni si mi-a completat Anexa 26, insa functionarul de la Agentie (se vedea ca nu se pricepe pentru ca a sunat la Centru sa se informeze) mi-a spus ca trebuie sa ma reangajez si apoi sa mi se desfaca Contractul de munca, cu preaviz si cu un articol potrivit pentru a primi somaj. Simt ca nu este asa deoarece Legea76/2002 nu spune ca trebuie reangajare. Ma simt dezorientata si-mi scad sperantele. Va rog spuneti-mi cum sa procedez pentru ca m-am saturat sa stau la cozile de la somaj si sa mi se spuna ca nu e bine ce fac.
Răspuns la discuția Ajutor de somaj
Multumesc! Am inteles, daca angajatorul de la care am fost pensionata doreste sa ma reangajeze, poate sa nu-mi elibereze adeverinta pentru somaj (Anexa 26).
Răspuns la discuția Ajutor de somaj
Va multumesc!
Puteti sa-mi spuneti si ce procedura trebuie efectuata? Exemplu, daca trebuie ceva acte, aprobari, de la vechiul loc de munca, din care am fost pensionata. Mentionez ca patronii nu au fost prea ingaduitori cu faptul ca am fost pensionata.