avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Activitate alu50

Activitate alu50

Buna ziua. Am casa veche a bunicii mele pe care doresc sa o restaurez. Este tip parter cu acoperis in 2 pante care curg in interiorul curtii. Casa are 40 cm de la linia de granita cu vecinul. Probabil ca in 1936 normativul prevedea minim 40 cm distanta de la granita. Casa este din pamant si as dori sa o fac din caramida si sa-i pastrez dimensiunile atat pe orizontala cat si pe verticala. Practic nu ii voi schimba arhitectura. Intrebarea mea este: voi putea sa obtin autorizatia de restaurare pentru ea daca Normativele prevad azi 60 cm distanta minima de la granita?
Buna seara,
As dori un sfat ce sa fac intr-o situatie care mi-a aparut acum. Mama mea a pierdut procesul cu un vecin in ceea ce priveste stabilirea liniei corecte a granitei dintre imobilele noastre.
Anul trecut am relata despre expertiza de teren pe care mama a cerut-o in instanta, cu un vecin care ne-a luat din teren distrugand vechiul gard (de lemn) si marcand o alta granita printr-o stiva de caramizi de vreo 2 metri inaltime pe toata lungimea ei. Sentinta s-a incheiat in favoarea acestuia, Nici apelul nu ni s-a aprobat cu toate ca am prezentat o inregistrare de marire a suprafetei imobilului vecin executata de OCPI in cartea funciara a acestuia in 1989, fara sa fi existat vreun transfer de teren in acest sens si am cerut reanalizarea ei. In concluzie noi nu am mai inaintat aceasta actiune, considerand ca nu avea rost sa cerem o expertiza in 3 in aceleasi conditii pentru care s-a mai facut una, fara sa fie analizata o modificarea de suprafata pe care nici OCPI nu ne-a putut-o relata.
Mama a primit, ieri, o adresa de la avocata paratilor prin care ne cere ca pana la data de 26 martie sa gasim o cale amiabila de a marca la fata locului linia de granita, asa cum a fost stabilita conform sentintei, fara sa mai apelam la Executor Judecatoresc care ar cere un pret mare.
Intrebarea mea este urmatoarea: este aceasta actiune de marcare a granitei definitiva si irevocabila? Daca vom face o alta actiune, in care sa chemam toti vecinii pentru rectificarea suprafetei imobilului nostru, exista posibilitatea ca acest vecin sa reuseasca sa se eschiveze de la o noua expertiza, pe motiv ca am stabilit deja linia de granita?
Daca trebuie sa fim de fata la stabilirea liniei, putem doar semna ca am luat la cunostinta de marcarea granitei conform sentintei dar ca nu suntem de acord cu ea? Deci sa punem aceasta obiectiune? Sau sa punem aceasta obiectiune fara sa semnam.
Este necesara aceasta operatiune? Sau este o actiune a paratului pentru a-si definitiva actiunea inceputa acum 25 de ani cu OCPI-ul si pentru asta are nevoie de acest "proces verbal de vecinatate" Care ar putea fi urmarile acestei actiuni, pentru noi? Va multumesc. Cu stima ing. Alunita Makri.
Răspuns la discuția Expertiza de teren in recurs
Va multumesc d-le Popa, ma gandeam ca-mi depasesc atributiile prin asta, dar poate ca nu.
Răspuns la discuția Expertiza de teren in recurs
Buna ziua Dl. Bejenaru. Va multumesc pentru interventie si mai ales pentru urare.
Referitor la diferenta de inregistrare la care m-am referit, aceasta se refera la transcrierea gresita (in plus) chiar a suprafetei imobilului paratului. Din extrasul in extenso a fostului proprietar rezulta clar suprafata reala vanduta.
Problema care se pune este si de natura tehnica. Planurile cadastrale nu se potrivesc cu situatia reala pe teren, hotarele se incaleca. Oare nu trebuia expertul sa faca un studiu de teren in acest sens? Desi paratul detine mai mult spatiu intabulat in CF, planul cadastral aferent nu-i permite ocuparea acestuia, acesta corespunde cu suprafata inscrisa in vechiul CF. Mi-am permis sa verific ariile geometrice ale suprafetelor delimitate de planul cadastral, asa am gasit diferenta.
Cu toate acestea, expertul a decis sa ne reduca suprafata cu care suntem intabulati in CF cu acest spatiu lipsa. Deci sa ne diminuam noi proprietatea inscrisa in CF si sa ramana neatinsa cea a vecinului nostru.
Ce imi propuneti sa fac? Sa nu prezint aceste amanunte? Aceste detalii tehnice au la baza cunostinte generale de geometrie plana, sunt verificari la indemana oricui. Si ca o mentiune, sa stiti ca a trebuit sa reconstruiesc punctele din coordonatele geometrice date de expert pentru ca plansa anexa la expertiza nu era reprezentata la scara mentionata. Astfel mi-am permis sa suprapun aceste planuri, dar acest lucru am facut-o doar pentru mine personal, nu pot prezenta asta in obiectiuni. Pentru acest motiv intentionez sa cer contraexpertiza cu suprapunere de planuri. Va multumesc frumos.
Răspuns la discuția Expertiza de teren in recurs
Va multumesc, am sa prezint extrasul in extenso in forma in care l-am primit, cu atentionarea asupra cifrei transcrise gresit.
Răspuns la discuția Expertiza de teren in recurs
Va multumesc frumos, am sa formulez si detalii tehnice inclusiv verificarile pe care le-am facut pe teren, sper sa fie luate in considerare, nu ca decizii finale dar in vederea aprobarii unei contraexpertize. Nu as fi avut timp sa formulez aceste obiectiuni, numai obtinerea de raspunsuri si documente de la institutiile de stat m-au intarziat vreo luna. Intre timp am gasit o diferenta de inregistrare in CF pentru imobilul vecin si sunt in dilema sub ce forma s-o prezint. Cred ca o voi trata ca o eroare de transcriere, orice greseala se poate corecta.
Buna ziua, as dori sa-mi dati niste informatii pentru un recurs. Familia mea a dat in judecata un vecin care a abuzat cu aprox. 1.5m din lungimea imobilului casa cu gradina in care a stat bunica mea si apoi unchiul meu. Din 2007 casa este nelocuita. Expertul care a fost desemnat de judecator in prima instanta l-a favorizat pe vecin astfel ca am pierdut procesul. Am preluat prin fax si e-mail aceasta expertiza pentru a o analiza (mentionez ca eu sunt plecata din tara de 15 ani). Profesiunea mea de inginer constructor mi-a permis sa fac o analiza mai amanuntita a expertizei si sa constat anumite detalii pe care experta nu le-a mentionat chiar mai mult a reusit sa dirijeze concluziile in defavoarea noastra. Concret, prin suprapunerea planurilor expertizei cu cele cadastrale se constata deplasari de parcele dinspre oras spre periferie pentru care s-au executat rectificari de hotare. Ma refer la masuratori topo care s-au executat in perioada interbelica (aprox. 1920-1930). Noi detinem acest imobil din 1942. As dori sa-mi spuneti daca in obiectiunile la expertiza pe care intentionez sa le scriu, pot face referire si la aceste detalii tehnice, Intentia mea este sa am o motivatie pentru a mi se aproba o contraexpertiza cu suprapunere de planuri in care sa cer a se efectua masuratori suplimentare care sa scoata mai bine in evidenta aceste deplasari. Si as mai avea o intrebare. A existat cumva in anii 1970 vreo Lege sau vreo Ordonanta a Oficiului de Cadastru prin care sa se ceara proprietarilor de imobile casa cu gradina sa-si masoare terenul si sa-si dovedeasca daca mostenirea corespunde cu inscrisul din Cartea Funciara? Noi am gasit un Plan de Mostenire pe care l-a comandat unchiul meu in 1978 cu dimensiunile imobilului si pentru care topografii autorizati au intocmit un Dosar. Dar nu avem alte documente la baza daca s-a depus pe undeva si este singura dovada pe care o avem privind forma si dimensiunile. Va multumesc frumos.